spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
17-mai-2024

Cerul în luna august si ploaia de stele!

- Advertisement -

PERSEIDELE… Luna august este cunoscutã ca fiind cea mai potrivitã pentru iubitorii cerului nocturn. Este momentul când se organizeazã foarte multe iesiri la observatii astronomice în afara orasului, în star party-uri si tabere de astronomie. În august, durata noptilor începe sã creascã, ceea ce oferã un avantaj la observatiile astronomice. În aceastã lunã putem sã admirãm cel mai bine cerul de varã, cu constelatiile sale specifice, brãzdate de Calea Lactee. Cel mai important fenomen astronomic ce va avea loc în luna august din acest an este astãzi, 13 august când avem maximul curentului de meteori Perseide.

Cel mai cunoscut fenomen astronomic din luna august este curentul meteoric Perseide, ce are maximul în noaptea de 12 spre 13 august. Anul acesta, în noaptea maximului Luna este aproape de faza de Lunã Plinã. Din acest motiv fenomenul va fi dificil de observat. Dar el poate fi vãzut si în noaptea de 13/14 august.

Despre “Ploaia de stele”

Perseide este o prolificã ploaie de meteori asociatã cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” se datoreazã punctului de unde par sã aparã, numit radiant, aflat în constelatia Perseu. Numele provine partial si din cuvântul grecesc Perseides, un termen care se gãseste în mitologia greacã ce se referã la fiii zeului Perseu. Fluxul de corpuri este numit “Perseide” si se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lãsate în urmã de cometã în timpul cãlãtoriei de-a lungul orbitei. Astãzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1000 de ani. Chiar si asa existã un filament relativ subtire de praf în flux care a fost eliminat de cometã în 1862. Rata meteorilor ce origineazã din acest filament este mai mare decât pãrtile mai vechi ale fluxului. Aceastã ploaie de meteori a fost observatã regulat pe o perioadã de mai bine de 2000 de ani, cu primele informatii despre acest fenomen originare din Estul Îndepãrtat. Unii catolici fac referire la aceastã ploaie de meteori ca „Lacrimile Sfântului Laurentiu“, aceastã asociere având legãturã cu mucenicia acestuia sãrbãtoritã pe 10 august. Cometa care a dat nastere acestui roi este Swift-Tuttle, al cãrui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentã trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar urmãtoarea va avea loc în 2126. Meteorii pe care-i vedem acum sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la periheliu. Ploaia de meteori este vizibilã din mijlocul lunii august, în fiecare an, atingându-si apogeul între 9 si 14 august, si depinde de localizarea în particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 si chiar mai multi pe orã. Ei pot fi urmãriti pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza cãii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.