spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Buzatu a dat-o pe Dãncilã, pentru PS Ignatie!

- Advertisement -

RÃZBOI ASCUNS ÎN PSD… Miscare surprinzãtoare a liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, sâmbãtã, în cea mai importantã zi din activitatea partidului sãu. Exact în ziua în care Dãncilã trebuia confirmatã drept candidat al PSD la alegerile prezidentiale, Dumitru Buzatu nu merge la Bucuresti, nici nu se trece pe lista delegatilor la Congresul PSD, în cei 31 de social-democrati plecati din judetul Vaslui la congres. În schimb, ce face presedintele CJ Vaslui? Se duce la întâlnirea tinerilor ortodocsi din Vaslui, se pozeazã cu Prea-Sfintitul Ignatie, Episcopul Husilor, din douã considerente: primul este legat de explicatia „Nu am putut ajunge la Congres, pentru cã aveam actiuni în judet”, care nu tine sub nicio formã, iar cel de-al doilea tine de a-i demonstra presedintei PSD cã poate face opozitie internã, câtã vreme protejata sa, Ana Birchall, a fost zburatã de la Ministerul Justitiei. Totul a fost premeditat de seful PSD Vaslui, care a boicotat si sedinta CEx, acolo unde s-a decis remanierea lui Birchall, vineri seara!

Sâmbãtã dimineatã, unii analisti politici fãceau tot felul de speculatii, cum cã Dãncilã nu va fi candidatul PSD la prezidentiale si cã, la Congres, se va anunta un alt nume. Bineînteles, nici vorbã de asa ceva, însã interesant este cã singurul lider de organizatie judeteanã care a lipsit de la votul acordat lui Dãncilã pentru prezidentiale a fost tocmai Dumitru Buzatu, cel despre care multã lume din partid credea cã face parte din cercul de apropiati ai premierului. Culmea, desi se stia de zile întregi de Congresul PSD, fãcându-se o listã de 31 de delegati, Buzatu a cerut sã nu fie trecut pe listã, spunând cã are lucruri mai importante de fãcut la Vaslui, în ziua congresului. Dar oare asa sã fie?

Speculatii: trebuia sã fie desemnat Tudor Buzatu pe un post de ministru, iar Miticã de la Vaslui a fost refuzat de Dãncilã?

Sunt douã lucruri importante care s-au petrecut sãptãmâna trecutã în PSD. În primul rând, s-a lansat ideea, pe diverse canale, cã protejata lui Miticã Buzatu, Ana Birchall, va fi scoasã de la conducerea Ministerului Justitiei. Mai apoi, au circulat zvonuri cã Tudor Buzatu va beneficia de un post de ministru, în urma remanierii guvernamentale. Pe surse, am aflat cã seful PSD de la Vaslui l-ar fi sunat pe Tudor, la Bucuresti, la mijlocul sãptãmânii, si i-ar fi spus sã pregãteascã toate diplomele pe care le are, pentru cã urma sã fie nominalizat ca ministru. Cineva de la vârful partidului a refuzat ambele variante – pãstrarea lui Birchall la Ministerul Justitiei si numirea lui Tudorel la un minister (probabil, chiar la Justitie!) – fapt care l-a scos din sãrite pe Miticã Buzatu, unul dintre liderii importanti ai partidului. Ca urmare, vineri a refuzat sã vinã la acel CEx, în care Ana Birchall a fost scoasã de la conducerea Ministerului Justitiei, iar sâmbãtã nici nu s-a trecut pe lista cu cei 31 de delegati. S-ar pãrea cã seful CJ Vaslui ar fi premeditat lucrurile, astfel încât s-a pozat alãturi de Episcopul Ignatie, la momentul în care, la Bucuresti, colegii sãi de partid votau în unanimitate pentru Dãncilã, tocmai ca sã-i demonstreze premierului cã poate si el sã facã opozitie în partid, dacã solicitãrile sale nu-i sunt satisfãcute.

Al doilea CEx la care a lipsit Buzatu. Se confirmã faptul cã seful CJ Vaslui a votat, dinadins, împotriva lui Dãncilã, în iulie!

Iese acum la ivealã un alt episod petrecut în urmã cu o lunã de zile, tratat cumva în notã amuzantã, atunci. În jurul datei de 20 iulie, membrii Biroului Permanent au votat ca Viorica Dãncilã sã fie candidatul PSD la prezidentiale. Dãncilã nu a fost votatã de Miticã Buzatu, care spunea, glumind, cã a vãzut ceva interesant în contracandidatul premierului, Liviu Plesoianu. „L-am sustinut pe domnul Plesoianu, el este purtãtorul unor valori social democrate”, a încercat sã explice Buzatu, cumva în glumã. Dar probabil, de atunci se cocea scandalul în PSD. Câteva zile mai târziu, Dãncilã venea la Vaslui. Buzatu explica, în fata unei sãli pline, episodul cu votul pentru Liviu Plesoianu, în CEx: „Probabil cã, aceia care sunteti acum în salã, stiti cã am fost sustinãtor al dlui Plesoianu, dar acum am întors armele”. Glume, doar pânã la un punct. S-ar putea ca situatia sã fie mai durã decât se vede din afarã. De douã ori a lipsit Buzatu la sedintele CEx. Prima datã, atunci când senatoarea Gabriela Cretu nu a fost trecutã pe loc eligibil la europarlamentare, iar acum când toatã lumea a votat ca favorita sa sã fie schimbatã de la Ministerul Justitiei. Rãmâne de vãzut cum se va transa acest scandal, pentru cã mai sunt câteva luni si vin alegerile locale. S-ar putea ca Miticã Buzatu sã facã o surprizã de proportii si sã plece la un alt partid…

Actorul favorit al vasluienilor intrã în lupta pentru presedintie

Ieri a apãrut pe scena politicã un candidat care ar putea da mari bãtãi de cap celor de la PSD. Mircea Diaconu, marele actor si fost europarlamentar, ar dori sã candideze la presedintie, urmând sã fie sustinut de ALDE si Pro România, în locul lui Tãriceanu. „Anut intentia de a candida. Mai sunt niste pasi, niste eforturi. Potrivit legislatiei, e greu sã parcurgi acesti pasi pânã la capãt ca indepedent. O sã anunt o intentie, pe parcurs se poate transforma în candidaturã, în caz cã apare un sprijin”, sustine actorul. „Nu am avut discutii cu Pro România si ALDE pentru sustinere. Vreau sã cer sustinere de peste tot”, mai spune Diaconu. Nu este clar în acest moment dacã liderul ALDE, Cãlin Popescu Tãriceanu, va mai candida la presedintie. Conducerea ALDE si Pro România ar urma sã se reuneascã astãzi, la Bucuresti. Cert este cã o candidaturã a actorului si omului politic Mircea Diaconu ar rãsturna multe calcule. Acesta ar putea sã rupã 10% din electoratul PSD, nemultumit de Dãncilã, plus un 10% de la PNL, la care ar adãuga un 5% de la Pro România si ALDE, putând ajunge în turul II.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.