spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

EXCLUSIV: Iatã cine sunt „hotii de apã” din municipiul Vaslui!

- Advertisement -
COMPENSARE... La blocul 417, D, un locatar a "uitat" sã declare 540 mc de apã.

LISTA RUSINII… De ani de zile, se tot vorbeste despre facturile umflate la apã din municipiul Vaslui, cu nemultumiri si acuze din partea populatiei la adresa Aquavas. „Hotii aceia de la Aquavas!”, este expresia cea mai des folositã de cei care se considerã nedreptãtiti de cantitãtile de apã trecute în plus pe facturi. Ori lucrurile nu stau deloc asa, iar vinovãtia pentru facturile încãrcate nu trebuie cãutatã la Aquavas, ci… la asociatiile de proprietari! De ani de zile, cei care conduc asociatiile de proprietari tolereazã cazuri de cetãteni certati cu legea si cu bunul simt, care nu-si declarã indexul sau care declarã consumuri în bãtaie de joc, desi acestia consumã mari cantitãti de apã, nestiute de vecinii de scarã. Campionul pe municipiul Vaslui este un locatar de la blocul 89, care a plãtit 7.000 de lei pentru apa furatã timp de un an si ceva de zile, apã nedeclaratã în mod legal. Recent, echipele Aquavas au fãcut verificãri cu asociatiile de proprietari din cartierul 13 Decembrie si au mai descoperit un locatar certat cu legea, care nu declarase, de multi ani, o cantitate de 540 mc de apã, o cantitate imensã. Romicã Huhurez, directorul interimar al Aquavas Vaslui, spune cã a început sã facã verificãri în tot orasul, pentru a descoperi cine sunt cei care furã apa din conductele comune ale blocurilor, fãrã sã declare corect.

Directorul interimar al sucursalei Vaslui a Aquavas a declarat rãzboi celor care furã apa din conductele blocurilor, fapte care conduc la consumuri uriase si facturi încãrcate, apã plãtitã de toti locatarii. Romicã Huhurez a mers, alãturi de o parte din presedintii de asociatii, pe urma hotilor de apã, adicã acele persoane care fie nu au dat indexul de ceva timp, fie au declarat cantitãti nesemnificative, care bat la ochi. „Am sã vã dau un exemplu. La blocul 275, din verificãrile fãcute în listele cu abonati, am descoperit 14 locatari care nu dãdeau deloc indexul. 14 apartamente, într-un singur bloc! Fie sunt plecati în strãinãtate, fie uitã sã dea indexurile, fie pur si simplu folosesc apã si „uitã” sã o declare. Sunt locatari în oras care au dat declaratii cã nu este nicio persoanã în apartament, dar care vin în vacantã, stau sãptãmâni sau luni de zile, din strãinãtate, consumã apã, dar nu plãtesc. Am decis, în aceste conditii, sã scot fise pe toate blocurile si scãrile cu consumuri mai mari de 3,9 mc de apã în plus de fiecare apartament. Am cãutat sã vedem unde sunt pierderile si am avut surprize uriase”, explicã Huhurez. S-au fãcut fise pe fiecare scarã si s-au pus la dispozitie consumurile pe fiecare familie, pentru ca locatarii sã stie ce apã consumã vecinii si care dintre ei mint în legãturã cu consumurile reale. Asa a fost descoperit un cetãtean la blocul 272, scara D, care „uitase” sã declare 232 mc de apã, timp în care vecinii sãi au plãtit în plus, multi metri cubi, în fiecare lunã. La acelasi bloc 272, dar la scara B, a fost descoperit un alt hot de apã, cu 176 mc de apã nedeclaratã. Omul nu dãduse indexul de foarte mult timp, dar nimeni nu a pãrut interesat sã afle de ce blocul plãteste mari cantitãti de apã în plus. „Cum ajungem la concluzia cã lucrurile nu sunt în regulã la o anume scarã de bloc? Avem indexurile de luna trecutã sau din ultimele luni si le comparãm cu indexurile citite la contorul de bloc sau de scarã din luna respectivã sau cele declarate de abonatii din acea scarã si ajungem la concluzia cã o cantitate de apã nu iese la calcule. Imediat dupã aceea, contactãm asociatiile de proprietari si le comunicãm datele, încercând sã vedem, împreunã, unde este acea cantitate de apã care nu reiese din calcule”, explicã Huhurez. De multe ori, abonatii dau voie echipelor de la Aquavas si de la asociatie sã intre în case, însã sunt si cazuri de oameni care refuzã verificãrile legale, cei care ascund ceva. La un singur bloc, 89, cinci abonati nu au putut fi gãsiti acasã, oricâte eforturi s-au fãcut, dar situatia este complicatã peste tot în oras.

Acestea sunt blocurile cu mari cantitãti de apã nedeclarate!

Controalele echipelor de la Aquavas au condus la o „listã a rusinii”, cu blocuri la care nu reies din calcule mari cantitãti de apã. Iatã si blocurile cu cantitãti mai mari de apã nedeclaratã: blocul 373, scara C – 54 mc, blocul 103, scara E – 70 mc, blocul 262, scara D – 70 mc, blocul 306, scara C – 26 mc, blocul 245, scara C – 13 mc. Sunt douã situatii, în afara cazurilor în care apa este furatã de diversi locatari, în care mari cantitãti de apã sunt trecute în plus la o scarã de bloc. Fie este o avarie pe instalatiile comune si apa se scurge în nestire, fãrã sã se ia mãsuri, fie subsolurile au mari defectiuni si sunt inundate. „Luna trecutã, în iulie, am fãcut reparatii la trei subsoluri, pentru cã asociatiile ne-au chemat, am fãcut devize si am reparat subsolurile, la blocurile 19, 138 si 357. Am înlocuit toate tevile la subsoluri si oamenii au scãpat de probleme. Dar apa care s-a scurs din acele defectiuni a fost trecutã pe facturile locatarilor, ceea ce-i nemultumeste pe multi vasluieni. Important este cã acum, nu mai avem reprosuri de la acele blocuri, am lucrat foarte atent”, explicã directorul interimar al Aquavas Vaslui.

Bomba-bombelor: în cartierul 13 Decembrie, un cetãtean avea 540 mc de apã nedeclaratã!

Socul mare s-a produs în aceastã varã, dupã povestea de la blocul 89, când la scara D a blocului 417 a fost descoperit un cetãtean care nu declarase un consum imens, peste 540 mc de apã. „La acea scarã, ca si la alte scãri la care am gãsit astfel de situatii ilegale, am procedat la scãderea consumurilor de pe facturile fiecãrui locatar în parte. La scara D a blocului 417, se va scãdea din consumurile fiecãrui locatar în parte câte 20 mc, în timp ce locatarul prins cu apã nedeclaratã va trebui sã achite toatã paguba. Oamenii nu mai plãtesc apa consumatã, pânã la contravaloarea cantitãtilor gãsite nedeclarate la vecinii lor”, spune directorul Huhurez, care mai precizeazã cã situatia este întâlnitã în mai multe locuri din oras.

Ce se poate face pentru acele blocuri în care nu existã asociatii de proprietari?

Aquavas Vaslui informeazã populatia municipiului resedintã cã, pe lângã cele 35 de asociatii în vigoare, se pot incheia si contracte individuale cu utilizatorii din condominii (bloc, scarã), daca sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

A. În condominiile cu sistem de distributie verticalã a apei reci/calde

a) în toate locurile de consum a apei reci si a apei calde din proprietatea individualã, se monteazã, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apã cu citire la distantã care sunt utilizate ca aparate de mãsurã a consumului individual si se verificã metrologic la scadentã;

b) în toate proprietãtile individuale din condominiu se monteazã, cu avizul operatorului, acelasi tip de contor;

c) certificatele metrologice emise de producãtor/laboratorul autorizat metrologic pentru contoarele de apã cu citire la distantã montate în toate proprietãtile individuale se predau operatorului.

B. În condominiile cu sistem de distributie orizontalã a apei reci

d) contorul de apã aferent proprietãtii individuale este utilizat ca aparat de mãsurã a consumului individual si se verificã metrologic la scadentã, pe cheltuiala utilizatorului;

e) în condominiile în care apa caldã este distribuitã în sistem vertical, pe lângã conditiile de la lit. a),utilizatorii trebuie sã mai asigure, pe cheltuiala lor, montarea de contoare de apã cu citire la distantã în toate locurile de consum a apei calde din proprietatea individualã;

În toate proprietãtile individuale din condominiu se monteazã, cu avizul operatorului, acelasi tip de contor care este utilizat ca aparat de mãsurã a consumului individual de apã caldã si se verificã metrologic la scadentã. Mai trebuie spus cã legea asociatiilor de proprietari prevede ca toate blocurile sã aibã asociatii, însã este un drum lung pânã ce legea va fi aplicatã în totalitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.