spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
17-mai-2024

Bârladul, singurul oras din România fãrã Filarmonicã, dar inclus în Festivalul „George Enescu”! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

RECUNOASTERE…Bârladul are deosebita onoare sã fie inclus în circuitul de concerte din cadrul Festivalului „George Enescu” din acest an, desi acest grandios festival de desfãsoarã doar în orasele unde existã Filarmonicã! Faptul cã Bârladul a fost inclus pe harta acestui prestigios festival international, aratã cã viata culturalã din acest oras este apreciatã de organizatori, iar acest lucru a fost dovedit clar ieri, când la Primãria Bârlad a avut loc o conferintã de presã sustinutã de Doru Marin, regizorul de scenã si artistic al Festivalului „George Enescu”, Constantin Andrei Grigore, tânãrul dirijor al Cameralei Regale si Radu Chis, director si prim violonist al Cameralei Regale. Au fost multe laude aduse orasului Bârlad, Teatrului „V.I.Popa” cu o acusticã extraordinarã si oamenilor deosebiti care iubesc cultura în acest oras. Printre cei care au ajutat la organizarea unei vizionãri si a unei auditii în Parcul Teatrului „V.I.Popa”, pe 5 septembrie, se numãrã Clubul Rotary Bârlad, care a oferit suma necesarã logisticii. Constantin Andrei Grigore, dirijorul Cameratei Regale si-a exprimat intentia de a include Bârladul permanent pe harta Festivalului George Enescu!

Cine si-ar fi imaginat cã, de la un articol apãrut în cotidianul nostru în septembrie 2013, în care am arãtat cât de dornici sunt bârlãdenii de a vedea pe viu Festivalul George Enescu, acest vis chiar s-ar realiza! Si iatã cã, gratie lui Doru Marin si a actualei echipe din fruntea Primãriei Bârlad, care a fãcut totul pentru a asigura prezenta Festivalului „George Enescu” aici, minunea s-a produs. Ieri, în cadrul unei conferinte de presã sustinutã la Primãria Bârlad, Doru Marin, regizorul de scenã si artistic al festivalului, i-a adus în fata bârlãdenilor pe dirijorul Cameratei Regale, Constantin Adrian Grigore (care are cunoscut cã are origini … bârlãdene, bunicul sãu fiind din Bârlad, iar aici si-a petrecut <<marile vacante>> pânã pe la 10 ani) si pe Radu Chis, directorul si prim violonistul Cameratei Regale. „Au început deja repetitiile si mai este putin timp pânã când vom ajunge la Bârlad. Pe 5 septembrie, la ora 18.00, la Teatrul <<V.I.Popa>>, Camerata Regalã va prezenta un program clasic 100%, cu lucrãri de Vivaldi, Mozart si Holst. Camerata Regalã este asemuitã cu o orchestrã nationalã a României, ca nationala de fotbal. În aceastã orchestrã cântã cei mai buni solisti ai României. Sunt tineri muzicieni, performeri care studiazã ore pe zi, crema instrumentalã a Bucurestiului. Au reprezentat România la nivel de protocol zero am putea spune. Orchestra este una deosebitã! Dacã actiunea de pe 5 septembrie va fi una deosebitã, vã promit cã si peste doi ani vom include Bârladul în Festivalul <<George Enescu>>. Ideea de a aduce o orchestrã simfonicã pe viu la Bârlad, mi-a venit în urma unui articol de presã, din cotidianul Vremea Nouã, unde am citit cã se asculta Festivalul Enescu în Grãdina Publicã, la boxe si se urmãrea pe niste plasme. CLM Bârlad si primarul Dumitru Boros, prin scrisoarea adresatã organizatorilor acestui festival, de a aduce aici o orchestrã pe viu a fost bine primitã de organizatori si faptul cã Bârladul este singurul oras inclus în turneul Festivalului Enescu, care nu are filarmonicã spune multe! Toate orasele în care se desfãsoarã acest festival sunt centre muzicale cu traditie.”, a spus Doru Marin.

Concertul din Bârlad va fi transmis live în toatã lumea!

„Este pentru prima datã când Bârladul face parte dintr-un asemenea eveniment cultural de cea mai mare amploare ca Festivalul Enescu. Cred cã se poate vedea cã Bârladul are o frumoasã traditie culturalã, nu se vine pe un teren gol! Am legat aceastã traditie culturalã, pe care vrem sã o trecem la urmãtoarea generatie, de faptul cã George Enescu a avut tangentã cu Bârladul. În Primul Rãzboi Mondial, pe vremea refugiului în Moldova a concertat la spitalul din Bârlad, iar bârlãdenii au fãcut posibilã ridicarea statuii lui Enescu din Grãdina Publicã. Eu as vrea sã specific aici cã avem alãturi Clubul Rotary, SC Energo Construct SRL si Teatrul V.I.Popa.”, a spus primarul Dumitru Boros, care nu a uitat sã-i multumeascã si lui Doru Marin, bârlãdeanul care a fãcut posibil acest concert deosebit de pe 5 septembrie. Concertul de la Bârlad al Cameratei Regale si al violonistei Rebekka Hartmann, care va cânta pe o vioarã fãcutã de celebrul lutier Antonio Stradivarius, în anul 1675, va fi transmis live pe internet în întreaga lume! La Bârlad, la Teatrul V.I.Popa, unde la ora 18.00 pe 5 septembrie se va derula evenimentul cultural al anului, concertul Cameratei Regale, se va monta în fata institutiei culturale un ecran gigant, vor fi instalate boxe, iar pe scenã microafe speciale, pentru un sunet de calitate, iar cei care nu vor putea intra cu invitatii la acest concert vor putea asculta si viziona de afarã, pe ecranul pus la dispozitie de Rotary Club Bârlad, care a asigurat toatã logistica.

Cititi si

http://vremeanoua.ro/festivalul-george-enescu-se-va-simti-si-la-barlad

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.