spot_img
spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
17-mai-2024

Vin banii pentru exproprieri la Varianta Ocolitoare a Bârladului! (FACSIMIL)

- Advertisement -

NOUTĂȚI… Guvernul a aprobat ieri declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta de ocolire Bârlad”. Sumele individuale sunt estimate la  22.793.000 lei și sunt alocate de la Bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Este un pas uriaș, în afară de faptul că s-a terminat proiectul tehic, a fost aprobat de CNAIR și urmează să fie făcute exproprierile, pentru care finanțarea va veni în 30 de zile! În acest timp, constructorul a început deja să caute o groapă de împrumut pentru a putea lua pământ în vederea execuției lucrării „Varianta de Ocolire (VO) a municipiului Bârlad. DRDP Iași i-a pus la dispoziție contructorului și o clădire de pe B-dul Epureanu, aparținând celor de la Drumuri Naționale Bârlad, unde să-și aducă birouri. În câteva săptămâni (maxim o lună de zile) va începe organizarea de șantier pentru construcția Variantei Ocolitoare a Bârladului!

În ședința de guvern care a avut loc ieri, s-a aprobat proiectul care privea finanțarea expropierilor pentru VO a municipiului Bârlad. „În temeiul art. 108 din Constituția României, privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interesnațional, județean și local, și având aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții <<Varianta de ocolire Bârlad>>,  județul Vaslui, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:

Art. 1. -Se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național “Varianta de ocolire Bârlad”,prevăzut în anexa nr. 1*) la prezenta hotărâre, conform variantei finale a studiului de fezabilitate.

Art. 2. -(1) Se aprobă declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta de ocolire Bârlad”, situat pe amplasamentul prevăzut la art. 1, aflate pe raza localităților Bârlad, Zorleni și Grivița, din județulVaslui, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere -S.A..

(2) Se aprobă lista cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii potrivit  alin. (1), lista proprietarilor și a altor titulari de drepturi reale ai căror imobile sunt afectate de coridorul de expropriere, precum și sumele individuale aferente despăgubirilor estimate de către expropriator pe baza raportuluide evaluare întocmit, având în vedere expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici, potrivit anexei nr. 2 la prezenta hotărâre

.Art. 3.-(1) Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al  lucrării de utilitate publică de interes național  „Varianta de ocolire Bârlad”, situate pe amplasamentul  prevăzut la art. 1, aflate pe raza localităților Bârlad, Zorleni și Grivița, din județul Vaslui, sunt în cuantum total de 22 793 000 lei și sunt alocate de la Bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în conformitate cu Legea bugetului de stat  pe anul 2019

(2) Sumele individuale prevăzute la alin. (1) se virează de către Ministerul Transporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere -S.A. la dispoziția proprietarilor de imobile proprietate privată care constituie coridorul de exproprieresituat pe amplasamentullucrării de utilitate

Despre VO a Bârladului (Șoseaua de Centură)

La finele anului trecut când conducerea CNAIR și cei din DRDP Iași au discutat despre exproprieri cu primarul Dumitru Boroș, s-a cerut lista la zi cu proprietarii și cu situația la zi a terenurilor, mai precis dacă sunt sau nu intabulate, pe coridorul care începe de la intrarea în Bârlad – sensul giratoriu de la intersecția cu DN 11 A, până la sensul giratoriu de la intersecția cu drumul național dinspre Zorleni. Acea listă a fost ieri aprobată de Guvernul României, precum și finanțarea exproprierii.

Reamintim că, anul trecut, pe 9 august, CNAIR a declarat câștigătoare a licitației pentru proiectarea și construirea VO Bârlad, asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Tass Infra Logistic SRL din Botoșani, cu un preț oferit de 132.050.652,68 lei fără TVA ( 28 milioane de euro). Șoseaua de centrură a Bârladului va avea un cost de 2,49 milioane de euro fără TVA pentru fiecare kilometru executat. Contractul a fost semnat pe 23 octombrie, la sediul Consiliului Județean Vaslui, iar obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția „Variantei de Ocolire a municipiului Bârlad”, care este formată dintr-un segment distinct și anume Varianta de Est, ce se desfășoară între DN 24, la intrarea în Barlad în zona numită Țărăncuța, și DN 24, la ieșirea din Bârlad spre Vaslui, prin localitatea Simila, comuna Zorleni. Va avea o lungime totală de 11,281 kilometri, o lățime platformă de 10 metri, patru poduri, trei pasaje, două intersecții la nivel și două parcări. Prin execuția acestui contract se va realiza decongestionarea traficului de pe raza Bârladului, prin redirecționarea traficului greu în afara orașului. Durata de realizare a investiției (proiectare și execuție) este de 30 de luni de la data începerii activității de proiectare / data de începere a lucrărilor. Din total, opt luni sunt alocate pentru proiectare, aici fiind incluse atât elaborarea și finalizarea documentației pentru obținerea Hotărârii de Guvern privind exproprierile, cât și proiectul pentru autorizația de construire, iar restul de 22 de luni pentru execuția investiției. Perioada de garanție a lucrării oferită de câștigătoarea licitației este de șapte ani.

Despagubiri expropieri Varianta Ocolire Barlad

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.