spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Zeci de drumuri forestiere din judetul Vaslui cerute de primari

- Advertisement -

INTERES MAXIM… În ultimele zile, telefoanele Prefecturii au fost asaltate de primari din tot judetul, care doresc sã afle ce pasi trebuie fãcuti pentru a primi în administrare zonele de drumuri forestiere, pe care vor sã dezvolte unele investitii locale. La rândul sãu, Consiliul Judetean este si el interesat de a pune mâna pe unele drumuri care acum sunt în exploatarea Directiei Silvice Judetene, pentru a realiza legãturi între comune sau drumuri de acces mai bune cãtre mãnãstiri. Totul, dupã ce Parlamentul a aprobat un proiect de lege, care modificã Legea 192/2010, prin care se doreste ca drumurile si cãile ferate forestiere din administrarea Romsilva sã treacã în cea a unitãtilor administrativ teritoriale si a consiliilor locale. „Este foarte bine cã s-a aprobat aceastã lege, încã din primãvarã a trecut de Camera Deputatilor. Este un lucru bun pentru comunitãtile locale din judetul Vaslui, desi sunt multe discutii în tarã pe acest subiect, pe motiv cã în anumite zone refacerea si modernizarea drumurilor forestiere ar însemna distrugerea mediului înconjurãtor. Pentru judetul Vaslui, ar fi foarte bine dacã un numãr cât mai mare de primãrii ar prelua aceste drumuri”, a spus prefectul judetului, Eduard Popica.

Legea, publicatã în Monitorul Oficial, reglementeazã investitiile care nu au putut fi realizate pe raza unitãtilor administrativ-teritoriale, pentru cã drumurile de acces apartineau Romsilva. Mãsurile noului document legislativ aduc o utilitate sporitã zonelor forestiere, pentru cã implicã dezvoltarea segmentului de turism si agrement, crescându-le astfel rentabilitatea. Dupã promulgarea acestei legi, primarii pot solicita aceste cãi de acces care ulterior pot fi introduse în proiectele de sistematizare ale UAT-urilor pe care le conduc, lucru care s-a si întâmplat în ultima perioadã, când multi edili vasluieni au cerut lãmuriri la Prefecturã privind conditiile în care pot obtine drumurile forestiere de pe raza lor. La articolul 2 din lege se prevede cã „Drumurile forestiere, cãile ferate forestiere si lucrãrile de corectare a torentilor, precum si terenurile aferente acestora, care fac obiectul trecerii, cu titlu gratuit, din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Pãdurilor Romsilva, în domeniul public al unor unitãti administrativ-teritoriale si administrarea consiliilor locale ale acestora se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului. Prevederile se aplicã si drumurilor forestiere, lucrãrilor de corectare a torentilor si terenurilor forestiere aferente acestora care deservesc în totalitate fondul forestier proprietate publicã a statului si zonele turistice si de agrement situate în perimetrul unei unitãti administrativ teritoriale”. În expunerea de motive a actului normativ, initiatorii proiectului au declarat: „Având în vedere cã la nivel national sunt tot mai multe drumuri forestiere care deservesc 100% fondul forestier national proprietate publicã si în acelasi timp, zonele turistice si de agrement ale unor unitãti administrativ-teritoriale, prin propunerea legislativã permitem ca aceste drumuri forestiere, cu lucrãrile de artã si corectare a torentilor, sã treacã în domeniul public al unitãtilor administrativ teritoriale, în vederea dezvoltãrii si modernizãrii acestora”. Legea a trecut de Camera Deputatilor si a fost promulgatã de cãtre Presedintele României. „Nu e rãu, dar vor fi unele probleme, le intuiesc de pe acum. De exemplu, vor fi situatii în care primarii vor face drumuri asfaltate, iar transportatorii de lemne vor circula pe drumurile modernizate si le vor strica. Acuma, transportatorii mai sunt opriti de pãdurarii de la Romsilva, dar când drumurile vor fi ale primãriei, cine îi mai opreste?”, se întreabã primarul de Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui.

Drumurile groazei, care leagã satele dintr-o parte în alta

De 30 de ani, în judetul Vaslui se tot discutã despre acest subiect, mai ales cã sunt zone în care primãriile ar putea face proiecte de modernizare, care sã lege comunitãti între ele. De exemplu, s-a tot vorbit de asfaltarea drumului forestier care strãbate pãdurea de la Oprisita, drum care pleacã din drumul national Vaslui-Bacãu, trece prin fata cabanei de protocol a lui Ceausescu, de la Oprisita, dupã care urcã în pãdure pe la cabana de la Gâdeasa si iese, peste deal, la mãnãstirea Floresti. Un alt drum important, care i-a pus de multe ori în încurcãturã pe primarii din zona de nord a judetului, este cel care leagã mãnãstirea de la Mãlinesti, din preajma Gârceniului, cu comuna Bãcesti, tocmai în drumul national Vaslui-Roman. „Stiu despre ce este vorba, avem drumuri forestiere în judet pe care le putem lega de drumuri judetene sau chiar nationale, prin care sã facilitãm accesul la obiective turistice sau ecumenice. Vom putea solicita unele drumuri care tin acum de Romsilva, pentru a le moderniza si a facilita accesul cãtre mãnãstiri. Mã gândesc la drumul care dã la mãnãstirea Bujoreni, 10 km de drum forestier pe care am putea sã-l asfaltãm. Mai sunt si alte drumuri care trec prin pãdurile Romsilva, pe care atât noi, cât si primãriile, le-am putea solicita, Vom face o analizã pe fiecare caz în parte”, spune Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui. „Da, noi am discutat de mai mult timp despre drumul care ne leagã de mãnãstirea Mãlinesti. Am gândit ca o variantã de colaborare între mai multe primãrii, Dumesti, Bãcesti si Gârceni, poate sã vinã alãturi de noi si alte primãrii, sã refacem acest drum care scurteazã mult distantele între comunitãti si permite un acces mai usor la aceastã mãnãstire”, ne-a confirmat Horatiu Cãrãusu, primarul comunei Bãcesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.