spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Senatoarea PSD de Vaslui, Gabriela Cretu, la forumul Alpbach 2019: „Dãm apã la moarã imaginarului fascist”

- Advertisement -

TEME EUROPENE… Presedinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat, senatoarea PSD de Vaslui, Gabriela Cretu, a fost invitatã la Forumul European Alpbach, desfãsurat în perioada 24-27 august, 2019. În cadrul Forumului, senatoarea Cretu a participat la diverse discutii tematice precum: democratie si demografie, diplomatie digitalã vs. colonialism digital, liberul schimb în Uniunea Europeanã, lupta pentru statul de drept si politica de apãrare a Uniunii Europene.

În interventia sa despre democratie si demografie, Gabriela Cretu a atras atentia asupra pericolului de a diviza societatea între tineri si bãtrâni afirmând cã: „jucãm un joc foarte periculos, dând legitimitate academicã unui subiect foarte nedemocratic, de extremã dreaptã, înlocuind opozitia democraticã dintre proiecte politice despre cum sã organizãm mai bine societãtile noastre si sã le adaptãm la noile realitãti, cu o opozitie între tineri si vârstnici. În loc sã ne întrebãm cum putem schimba actualul model economic, un model care creeazã inegalitãti si distruge natura peste tot în lume, continuãm sã dãm apã la moarã imaginarului fascist”. Cu privire la subiectul colonialismului digital, Gabriela Cretu a evidentiat problema abuzului „big data” de cãtre sectorul privat. Aceasta a opinat cã nu este corect sã presupunem cã guvernele alese în mod democratic sunt principalul pericol, ci mai degrabã sã ne întrebãm cum putem reglementa mai bine capacitatea sectorului privat de a colecta si folosi date personale, protejând în acelasi timp dreptul cetãtenilor la demnitate si intimitate. În contextul discutiei despre liberul schimb în Uniunea Europeanã, senatoarea a declarat cã „situatia comertului pune presiune pe decidentii politici la nivelul Uniunii Europene din cauza lipsei lor de vointã de a confrunta si rezolva tensiunile interne, si de a pune în practicã propriul model social”. La finalul Forumului, parlamentarul vasluian si-a exprimat aprecierea fatã de organizatori pentru posibilitatea de a dezbate teme europene de actualitate cu personalitãti din diverse domenii de activitate, reunind atât artisti si tineri implicati social cât si academicieni, jurnalisti si politicieni.

Un forum care strânge specialisti din 60 de tãri

Forumul European Alpbach, desfãsurat în satul Alpbach, Austria, este un eveniment anual organizat de ONG-ul cu acelasi nume. Aceasta reprezintã o platformã interdisciplinarã pentru stiintã, politicã, afaceri si culturã. Fondat pentru prima oarã în 1945, Forumul atrage anual peste 5000 de participanti din mai mult de 60 de tãri. Editia 2019, intitulatã „Libertate si Securitate”, a reunit zeci de parlamentari din cadrul statelor membre UE, cu scopul de a discuta despre problemele actuale ale democratiilor liberale contemporane si de a gãsi cãi de actiune comune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.