spot_img
spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Revoltã: salã de sport de sase milioane de lei, nefunctionalã din cauza mofturilor politice! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

MINCIUNÃ CU PREMEDITARE… Sala de sport de la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici”, începutã în septembrie 2016 si care ar fi trebuit sã fie gata în 10 luni, nu a fost receptionatã nici dupã trei ani! Circa 60 de miliarde de lei vechi zac nefolosite, clãdirea este gata, dar fãrã a fi functionalã. Între timp, peste 1200 de copii din 37 de clase ale celei mai mari scoli gimnaziale din Bârlad, fac orele de sport în clasã sau la o salã de sport de la un liceu aflat la circa 300 de metri depãrtare. Explicatia? Bãtaie de joc cu premeditare a unor politicieni de mucava, care, exasperati cã lucrãrile au început sub un primar PNL trag de timp si fac tot posibiul ca sala de sport, „patronatã” de CNI (Compania Nationalã de Investitii) la rândul ei „patronatã” de PSD, sã nu fie receptionatã din … varii motive! Vã vine a crede cã, acelasi proiect, identic, aceeasi firmã din Botosani, a început odatã cu proiectul de la Bârlad, acelasi proiect la Târgu Frumos, judetul Iasi. Acolo s-a inaugurat sala dupã 10 luni de la începerea lucrãrilor, la Bârlad nici dupã trei ani nu s-a întâmplat!! Copiii de la Scoala „Episcop Iacov Antonovici” sunt hotãrâti sã se alãture cadrelor didactice din scoalã si sã protesteze, împreunã cu pãrintii la CNI! Sau la vot!

Vã mai amintiti stimati cititori, cu câtã mândrie localã arãtam cã lucrãrile de constructie la sala de sport de la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici” au început pe 12 septembrie 2016, iar termenul de executie era de zece luni? Însã din cauza faptului cã CNI a virat târziu banii în contul constructorului botosãnean, executia s-a întins pe mai bine de 24 de luni, fiind finalizatã pe 17 noiembrie 2018! În ceea ce priveste constructia obiectivului de investitii, trebuie spus cã a fost finantat prin Compania Nationalã de Investitii (CNI) cu 6 milioane de lei (cu TVA). Sala de sport are o suprafatã construitã de 1.405 mp, tribune cu 180 de locuri, magazii pentru saltele si alte materiale necesare orelor de sport, grupuri sanitare, vestiare, dusuri, etc. Sala este dotatã cu tabela de marcaj electronicã performantã, porti pentru handbal si fotbal, cosuri pentru baschet si fileu pentru volei, astfel cã se pot practica mai multe sporturi de echipã. Sala are sistem de sonorizare si detectoare de fum. Însã, chiar dacã sala este gata, receptia a fost amânatã de trei ori!! Odatã, în luna noiembrie a anului trecut, deoarece reprezentantii ISU Vaslui au avut obiectiuni, care acum au fost rezolvate.

Conducerea scolii exasperatã de situatie, decisã sã protesteze! Pãrintii se alãturã si ei protestului!

Mai multe cadre didactice, exasperate de piedicile puse în calea receptiei finale si predãrii sãlii de sport cãtre beneficar (adicã scoala), sunt decise sã protesteze la CNI si acuzã piedici politice puse de la aceastã institutie guvernamentalã condusã de PSD! „Cum vã explicati cã niciun parlamentar PSD n-a intervenit pentru a debloca aceastã situatie batjocoritoare fatã de noi? Cã stãm fãrã salaã de sport desi o avem gata în curte? Cã astia mici se uitã cu jind la ea, dar nu o pot folosi? Cum este sã te joci politic cu sufletul unor copii, domnilor politicieni? Sã stiti cã dacã nu protesteazã cadrele didactice, venim noi pãrintii si protestãm! Abia asteptãm sã vã <<dãm>> voturile celor din guvernul acesta care de trei ani de când existã nu a fost în stare sã termine aceastã salã!”, a spus unul din tãticii revoltati, cre ne-a spus cã vorbeste în numele multor pãrinti. Iatã ce spune Mariana Balan, directorul acestei scoli: „Scoala noastrã are peste 1000 de elevi, 37 de clase, iar fiecare clasã are câte douã ore de sport pe sãptãmânã. Fiecare profesor de educatie fizicã a gãsit câte o solutie: prin bunãvointa celor de la Liceul Cuza care ne-au lãsat sã facem acolo orele de sport, asta presupunând ca profesorul sã organizeze deplasarea, sã supravegheze copiii, sã facã ora, sã aibã timp sã se si întoarcã. Mai folosim terenul de sport al aceluiasi liceu sau al scolii de muzicã, pentru cã sala de sport asta nouã este contruitã pe terenul de fotbal al nostru. Acum avem salã dar nu o putem folosi si nu avem nici teren sã alergãm cu copii. În concluzie, nu avem salã de sport, nu avem teren de sport si 1000 de elevi si 4 cadre didactice se chinuie. Asta când vremea nu este bunã, plouã, este frig, fac sport în clasã jucând .. sah! Nu mi se pare normal sã stea o clãdire nouã în curtea scolii si noi sã nu ne desfãsurãm activitatea”, a spus Mariana Balan.

Existã o explicatie! Dar nu tine …

Directorul adjunct Georgel Bradu, cel care a început acest proiect în 2016 ca director plin al scolii, ne-a explicat în amãnut de ce s-a tot întârziat. Existã sperante cã în aceastã lunã s-ar rezolva situatia, fiind programatã o receptie finalã. Când? Nu se stie, deoarece constructorul sãlii a apelat la un alt proiectant, cel initial dând faliment, care a oferit o solutie la problemele ivite. Iatã „marile” probleme pentru care s-au bãgat bete în roate receptiei! Numai la Bârlad, cã la Târgu Frumos, acelasi proiect, aceleasi materiale, acelasi constructor – 10 luni de executie începând cu 2016 si la finele lui 2017 s-a dat în folosintã sala!

„De la finalizarea executiei lucrãrii în 2018, pe 17 noiembrie, au fost douã sedinte de receptie a lucrãrii care nu s-au concretizat din cauza unor lucrãri de remediere pe care constructorul trebuia sã le facã. De exemplu: s-au pus usi de lemn în loc de usi de metal. Au fost si problemele ridicate de ISU Vaslui, care si ele au tinut în loc prima receptie, dar la a doua din martie anul acesta s-au rezolvat, avem aprobarea ISU. Dar s-a pus problema modificãrii unor proiecte – ca de exemplu rezervoarele de apã care trebuiau bãgate în pãmânt, dar, pentru cã pânza freaticã era la 1,5 m au fost bãgate doar jumãtate în pãmânt. Dar pentru ridicarea lor trebuia fãcut un alt proiect, care trebuia modificat de proiectantul sãlii, care a dat faliment. Constructorul a apelat la alti proiectanti, sã facã alte proiecte. Acum acestea sunt date la un verficator de proiecte de la CNI. Cei de la CNI mi-au spus acum douã zile cã sperã ca într-o sãptãmânã, maxim douã, sã vinã pentru a treia receptie, dupã ce verificatorul îsi va da acordul. Va fi anuntatã Primãria, ISU, Scoala, proiectantul, constructorul… Sperãm ca pânã la sfârsitul acestei luni sã fie receptionatã si apoi sã fie predatã CNI-ului, care o va preda Primãriei, care o va preda, dacã vrea, scolii. Constructorul spune cã nu are nicio vinã, pentru cã exact în aceeasi perioadã, în care s-a construit sala noastrã, el a construit dupã fix acelasi proiect, cu aceleasi materiale, o altã salã la Târgu Frumos! A receptionat-o pe 3 noiembrie anul trecut si a fost datã în folosintã. La noi nu s-a putut si el acuzã ISU Vaslui cã este prea dur. Dar femeia de la ISU a spus clar, cã nu are ce face! Normativul spune ce trebuie fãcut, iar dacã nu este fãcut, mai ales dupã nefericitul eveniment de la Colectiv, nu se poate aproba!”, a spus prof. Georgel Bratu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.