FOLCLOR ÎN RIME… Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, în parteneriat cu Scoala Gimnazialã „Vasile Pârvan” Bârlad, organizeazã recitalul de poezie „Versuri culese de pe plaiuri tutovene”, desfãsurat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, editia a XXVII-a. Evenimentul va include un moment poetic si unul muzical de inspiratie folcloricã. Spectacolul liric va avea loc sâmbãtã, 14 septembrie 2019, ora 11:00, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad unde sunt asteptati toti iubitorii de poezie si culturã. Intrarea este liberã. Organizator este bibliotecarul Valentina Fornea, din cadrul muzeului bârlãdean.
Recitalul de poezie va fi sustinut de elevi ai Scolii Gimnaziale „Vasile Pârvan” din Bârlad, în semn de pretuire si gratitudine pentru poetii bârlãdeni care, prin creatiile lor, au adus o contributie remarcabilã la îmbogãtirea culturii scrise românesti. Astfel, vor fi recitate „versuri culese de pe plaiuri tutovene”, ce fac parte din lirica scriitorilor Alexandru Vlahutã (Mamei, Tu esti poet, Slãvit e versul, În zile grele, Ieri, azi, mâine), George Tutoveanu (Se roagã, Amurg, Învatã-mã pãdure, Pe toate le stie, În ora plecãrii) si Elena Farago (Lumini de amurg, Era o fântânã, Cântã astãzi viata, Trecea un om pe drum). Selectia poeziilor a fost fãcutã din volume aflate în patrimoniul bibliotecii muzeului. La finalul recitalului, participantii se vor bucura de un moment artistic oferit de tinerii din Ansamblul „Mostenitorii”, comuna Fruntiseni.
Evenimentul are ca scop promovarea lecturii publice prin valorificarea creatiilor în versuri si totodatã pretuirea patrimoniului cultural românesc. Empiric sau conform unor teorii si studii, sunt recunoscute nenumãrate beneficii ale cititului, atât la nivel individual, cât si la nivel de comunitate si de interactiuni sociale. Lectura încurajeazã dialogul, stimuleazã gândirea, dezvoltã vocabularul, ajutã la exprimarea emotiilor, formeazã sensibilitatea pentru patrimoniul cultural si nu numai. Cu atât mai mult, lectura de poezii creeazã armonie, aduce alinare atât cititorului si cât si ascultãtorului, printr-un îndemn tacit la meditatie. De asemenea, apropierea de mostenirea culturalã trezeste sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenentã la valorile tãrii, ale regiunii, ale orasului sau ale mediului rural. În România, Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP) se sãrbãtoresc în fiecare an, în luna septembrie si oferã, încã din 1992, participantilor, ocazia sã descopere nu numai monumente istorice, dar si patrimoniul cultural mai putin cunoscut care, în mod obisnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Pentru organizarea si desfãsurarea evenimentelor editiei ZEP, a fost stabilitã tema „Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”, prin care sã se reflecte semnificatiile anului 2019 pentru România, declarat „Anul cãrtii”, prin legea 357/2018, în contextul cultural European.