spot_imgspot_img
15.5 C
Vaslui
25-apr.-2024

Valoarea serviciilor stomatologice decontate ar putea fi dublatã

- Advertisement -

VARIANTÃ… Presedintele Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, Vasile Ciurchea, a declarat cã institutia pe care o conduce urmãreste sã dubleze valoarea acordatã decontãrii serviciilor stomatologice. În judetul Vaslui sanatatea oralã este la pãmânt, doar 41 de furnizori de servicii medicale stomatologice aflându-se în contract cu Casa.

Studiile aratã faptul cã 80 la sutã dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventã afectiune (71 la sutã). Situatia se prezintã la fel de rãu si în rândul copiilor, 75 la sutã din copiii cu vârsta de la cinci la 13 ani prezintã carii pe dintii temporari, patru din zece copii au carii pe dintii definitivi, iar aproape 90 la sutã dintre acestea rãmân netratate. Cel mai recent studiu pe acest subiect, publicat în martie 2019, arãta cã aproape 40 la sutã dintre români nu au ajuns anul trecut la un medic dentist si peste 30 la sutã dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodatã pentru un control.

Bani mai multi pentru furnizorii de servicii medicale

Pentru a mai rezolva din aceste probleme, Casa Nationalã de Sãnãtate vrea sã dubleze valoarea acordatã decontãrii serviciilor stomatologice. Anuntul a fost fãcut chiar de presedintele institutiei, Vasile Ciurchea. “Oferim servicii medicale stomatologice decontate de CNAS acelor cabinete care sunt în contract cu Casa si acestea îsi stabilesc valoarea. Încercãm sã facem niste calcule si sã dublãm valoarea acordatã serviciilor stomatologice. Este foarte important ca si stomatologii sã-si doreascã sã fie în contract cu Casa. Nu întotdeauna îsi doresc. Este nevoie de multe servicii stomatologice, pe toate segmentele de vârstã”, a declarat Vasile Ciurchea. Seful CNAS a subliniat faptul cã, în lipsa unui program national de preventie, educatia dentarã rãmâne singura alternativeã. “Ceea ce ar trebui sã facem este sã începem o educatie stomatologicã foarte devreme. Si atunci, probabil cã ajungem la stomatolog mai târziu”, a completat medicul Vasile Ciurchea. În judetul Vaslui sunt doar 41 de furnizori de servicii medicale stomatologice care se aflã în contract cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate. Dacã în mediul urban situatia stã ceva mai bine, la sate sãnãtatea oralã e la pãmânt, mai ales din cauza educatiei precare a populatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.