spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Bani pentru primãrii, constructorii vasluieni sunt disperati, au lucrãri de zeci de milioane pe PNDL I si PNDL II

- Advertisement -

MARI ASTEPTÃRI… Suma de 400 de milioane de lei din Fondul de rezervã al Guvernului va ajunge cãtre primariile din toatã tara, dupã ce, ieri, Guvernul a aprobat alocarea acestor bani pentru a achita din facturile restante la programele guvernamentale. Este vorba despre decontãrile facturilor proiectelor finantate prin PNDL I si II, mai ales cã sunt sute de proiecte în toatã tara, la care se lucreazã si pentru care nu s-au mai fãcut decontãri de mai bine de o lunã si ceva. „Sã sperãm cã vom primi banii pe ce am lucrat. Sã vedem sumele. Din câte stiu, era nevoie de 800 de milioane de lei, pentru a acoperi facturile constructorilor, 400 de milioane e cam putin”, spune un constructor din judet. „Am de primit sume importante de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale, sper cã s-au gândit sã ne achite facturile”, sperã un alt constructor important al judetului. Primarii vasluieni sunt multumiti cã au venit acesti bani, dar asteaptã sã vadã lista de la Guvern.

Guvernul demis Dãncilã promitea cã va aloca 1 miliard de lei pentru aceste plãti la PNDL, însã nu a putut da o rectificare bugetarã pentru cã a fost demis de Parlament. În aceste conditii, a apelat la acest artificiu, sã ia bani din Fondul de Rezervã a Guvernului, pentru a plãti toate facturile. Situatia este foarte delicatã, pentru toti constructorii. Numai în judetul Vaslui sunt în derulare câteva sute de proiecte pe PNDL I si PNDL II, constructorii au fãcut facturile, totul este în regulã, s-au trimis documentele de platã la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si s-a asteptat plata lor. Conform unor surse, multi constructori nu au primit bani pe lucrãri de mai bine de o lunã si jumãtate. Doi dintre cei mai importanti constructori din judet au facturi trimise la decontare de peste 18 milioane de lei, iar în cazul lor sunt si alte societãti de constructii, cu lucrãri mai mici. Guvernul PNL, se aude, nu ar mai vrea sã continue proiectele actuale, ceea ce i-a pus în alertã pe constructorii vasluieni, dar si pe primari, deopotrivã. Bâlbele si scandalurile de la Bucuresti, care au culminat cu demiterea Guvernului în Parlament, au turnat si mai mult gaz pe foc în judete, acolo unde constructorii asteaptã sã-si primeascã banii pe ceea ce au lucrat. Ieri, vicepremierul Suciu spunea cã banii nu vor ajunge pentru plata tuturor facturilor, însã se vor face eforturi ca, pânã când la cârmã va ajunge Guvernul Orban, sã se achite toti banii cãtre constructori. „Suma nu acoperã toate facturile care erau de plãtit prin PNLD, statutul interimar al guvernului nu permite rectificarea bugetarã, asta e solutia ca mãcar facturile pe care le avem în casã sã le plãtim, avem doar câteva instrumente la dispozitie. Sã alocãm din fondul de rezervã pentru facturile rãmase, vom face acest lucru pânã în ultima zi de mandat. Am încredere în colegii mei cã vom gãsi resurse pentru a lãsa la zero toate facturile din casã. Îndrãznesc sã cred cã urmãtorul guvern va aloca acelasi interes si preocupare pentru PNDL”, a spus Daniel Suciu, la finalul sedintei de Guvern. Vicepremierul interimar a mai spus cã vor fi alocati bani din fondul de rezervã al Guvernului si pentru alte proiecte.

La Vaslui, bucurie retinutã din partea primarilor

Judetul Vaslui este în topul investitiilor guvernamentale din perioada PSD, cu sute de proiecte începute pe cele douã PNDL-uri. O crizã guvernamentalã, care sã blocheze de tot plata facturilor pentru lucrãri, fie cã este vorba de scoli, grãdinite, asfaltãri sau alimentãri cu apã, ar fi o nenorocire pentru multe firme din constructii, cred primarii vasluieni cu care am discutat. „Este o veste excelentã, pentru mine, sper sã se achite facturile pentru asfaltarea satului Mãrãseni, peste 3 milioane de lei. Cred cã, dacã se dau toti banii, constructorii sunt salvati, vor putea aborda anul viitor cu mai multã încredere”, a spus Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare. La Fãlciu, primarul Neculai Moraru spune, în calitatea sa de presedinte al Asociatiei Comunelor din România, cã banii prind foarte bine, când vor veni de la Guvern. „Avem 50.000 de lei de achitat, pentru douã proiecte tehnice la grupuri sanitare noi. Cât priveste restul colegilor mei, stiu cã este mare nevoie de bani pentru plata lucrãrilor efectuate, iar decizia luatã luni de Guvern este o mãsurã foarte bunã, care salveazã firmele din domeniul constructiilor”, spune presedintele ACoR Vaslui. Rãmâne de vãzut lista cu finantãri pe fiecare UAT din judetul Vaslui, în zilele urmãtoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.