spot_img
spot_img
17 C
Vaslui
20-iul.-2025

Bogos o comite din nou cu ouã infestate cu insecticid, grav este cã scandalul a fost musamalizat

- Advertisement -

De ce mâncãm cancer pe pâine

MUSAMALIZARE…Dupã patru luni s-a aflat cã în varã, la fermele Vanbet, au fost sechestrate 3 milioane de ouã, suspecte cã ar fi infestate cu fipronil, când populatia ar fi trebuit înstiintatã imediat prin sistemul RO-ALERT.

SEMNE DE ÎNTREBARE…Nu trece anul la Vanbet, fãrã un scandal legat de siguranta alimentelor produse de companie. Tinut secret timp de patru luni, scandalul ouãlor infestate cu fipronil, o substantã toxicã folositã pentru deparazitarea pãsãrilor si scoasã din uz fiindcã se transmite si la ouã, a iesit la ivealã. Scandalos este faptul cã peste 3 milioane de ouã au fost sechestrate în vara acestui an, în luna iunie, iar institutiile care se ocupã cu siguranta alimentelor nu au comunicat populatiei riscul la care se expun consumând aceste produse. Reprezentantii statului spun cã aceste ouã nu au ajuns în magazine si de aceea nu se impunea informarea, însã pe surse am aflat cã alarma a fost datã dupã ce mai multe probe dintr-un supermarket din tarã au iesit pozitive la testul cu fipronil. S-a mers pe firul firmelor producãtoare si astfel inspectorii Institutului de Igienã si Sãnãtate Publicã Veterinarã (IISPV) au ajuns la societatea vasluianã. S-au luat probe, iar rezultatele au fost din nou pozitive. Astfel, s-a luat mãsura sechestrãrii a peste trei milioane de ouã. Potrivit conducerii DSVSA Vaslui, si la a doua probã, numitã contra-probã, au fost gãsite valori peste limita maximã admisã, astfel cã s-a mers la teste cu al treilea set de probe, numite probe de referintã. Verificãrile au fost fãcute, de data asta, într-un laborator din Germania, pe banii societãtii Vanbet. De data asta rezultatele au fost negative, astfel cã o parte din cele trei milioane de ouã sechestrate au fost trimise pe piatã, spre consum. Si aici se pune întrebarea fireascã, dacã e normal ca aceste produse alimentare, cu suspiciunea cã sunt neconforme sã ajungã pe piatã, la consum. Si ne mai mirãm de ce în România cazurile de cancer se înmultesc exponential, în special cele de colon, care au drept cauzã consumul excesiv de alimente infestate cu tot felul de chimicale. Fãnel Bogos, patronul Vanbet, se apãrã si spune cã la mijloc este o manevrã pentru ca producãtorii autohtoni din industria alimentarã sã fie scosi de pe piatã. “Problemele au fost gãsite la Avicola, ferma unde eu am cele mai multe pãsãri ouãtoare, aproape 350.000. Nu exclud varianta ca, în urmã cu mai multi ani, în acea fermã sã se fi folosit aceastã substantã, care de altfel se folosea în mai toate fermele de pãsãri din tarã, pentru cã are o eficientã foarte crescutã. Dar sunt si multe semne de întrebare pe care mi le pun. Acolo s-au gãsit urme de fipronil si pe peretii interiori ai halelor, ceea ce nu prea se explicã pentru cã substanta aia nu se pulverizeazã, ci se dã pe gâtul pãsãrii. În plus, la una dintre probe s-au depistat valori foarte, foarte mari de fipronil, de ziceai cã pasãrea aia a bãut numai insecticid toatã viata ei. Probabil se încearcã si scoaterea noastrã de pe piatã pentru a face loc altora, de prin alte tãri” ne-a declarat Fãnel Bogos, patronul societãtii Vanbet.

Aproape cã nu trece an fãrã ca cel mai mare producãtor de ouã din judetul Vaslui sã nu se afle în mijlocul unui scandal de proportii. Anul trecut, în ianuarie 2018, scandalul a cãpãtat proportii internationale, dupã ce mai mai multe avertizãri venite din Cehia, anuntau cã ouãle lui Fãnel Bogos sunt infestate cu fipronil, o substantã foarte nocivã pentru corpul uman. Imediat dupã semnalele venite de peste granitã, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor au desfãsurat zeci de controale la fermele de gãini ouãtoare din judet, în urma cãrora au fost confiscate si trimise spre neutralizare nu mai putin de 645.792 de ouã.

În iunie 2019, alte 3 milioane de ouã sechestrate la societatea respectivã

Anul acesta, societatea Vanbet a fãcut din nou subiectul unor controale ample, dupã ce surse din interiorul sistemului ne-au declarat cã într-un supermarket din tarã au fost descoperite ouã infestate cu fipronil. Conducerea societãtii exclude asa ceva, ba mai mult se gândeste sã îi dea în judecatã pe cei care au venit în controale. “Aici, în România, s-au gãsit probleme doar la prima probã. A doua probã am trimis-o la un laborator Hamilton din strãinãtate, iar cea de-a treia probã am trimis-o la Hamburg, în Germania. În tarã rezultatele au iesit pozitiv, iar în strãinãtate au fost negative. Iar probele din strãinãtate nu au fost trimise de capul meu, ci unde mi-a recomdat Institutul de Igienã si Sãnãtate Publicã Veterinarã. Mi-au recoltat probe, ouãle mi le-au sechestrat, o parte s-au stricat si am fost nevoit sã le distrug. Paguba a fost una însemnatã pentru cã mi-au dat în cap la ferma cea mai mare. Problemele au fost gãsite la Avicola (n.r. ferma de lângã Vaslui care a fost achizitionatã de Bogos, de la lichidator, la o sumã record, de peste 11 milioane de lei), unde am peste 350.000 de gãini”, a spus Fãnel Bogos, patronul Vanbet.

“Stiti care e mâncarea preferatã a românului? Alt român!”

Acesta nu exclude ca persoane din domeniul alimentar sã fi pus ochii pe afacerea sa, cu scopul de a o distruge. “Substanta asta, despre care se face atâta tam-tam, era foarte folositã pânã de curând. E mult mai eficientã decât alte produse aflate pe piatã, de asta se foloseste peste tot. La ultimele controale ale IISPV-ului mi-au luat probe de pe peretii fermei si chiar si acolo au gãsit fipronil. Nu stiu cum a fost posibil asa ceva, pentru cã substanta aia nu se pulverizeazã, se dã dupã gâtul pãsãrii. Cum a ajuns ea pe pereti, la o distantã apreciabilã de la sol, nu-mi explic. La o gãinã mi-a iesit valoare zero, la alta mi-a iesit o concentratie de ziceai cã a bãut gãina aia numai fipronil. Foarte mare, nici nu-mi venea a crede. Mi s-a transmis pe unele cãi cã cineva îmi punea intentionat substantã de asta în probe, dar în concentratie mult mai mare, pentru a pica la teste. Cineva mi-a zis chiar cã-mi puneau fipronil care se foloseste la câini. Nici nu stiu ce sã mai cred. Cred însã cã mâncarea preferatã a românului e un alt român. Asa suntem noi. Dupã ce a treia probã a venit cu rezultate negative, toate restrictiile mi-au fost ridicate, iar o parte din ouãle sechestrate au fost trimise pe piatã. Eu mãnânc ouã de la ferma mea fãrã a mã teme cã ceva rãu mi se poate întâmpla. Stiu sigur cã ele respectã toate standardele de sigurantã alimentarã”, a mai declarat seful Vanbet.

Sanctionat cu doar 6000 de lei pe chestiuni tehnice, ce tin de igienã

Desi e a doua oarã când societatea Vanbet e prinsã cu fipronil în ouã, institutiile judetene care ar trebui sã se preocupe cu alimentatia publicã par mai mult îngrijorate de soarta producãtorului, în asa fel încât acesta sã nu aibe de suferit de pe urma sactiunilor. “Din câte stiu, a fost o sesizare plecatã de la DSVSA Bacãu. Ei au detectat fipronil în praful de ouã fãcut la Agricola Bacãu. În loturile alea s-au gãsit si ouã de la societatea vasluianã. Ouã sparte. Ele nu au ajuns niciodatã pe piatã, asa cum se spune. O parte din probele luate de la societatea respectivã au iesit pozitive, o parte negative. Conform procedurii se recolteazã trei probe. Ultima se face pe banii firmei, la un laborator acreditat. În tot acest timp, care poate însemna câteva sãptãmâni, noi am obligat societatea respectivã sã ia, zilnic, probe din fiecare halã. Toatã productia, pânã problema s-a remediat, a fost pusã sub sechestru. În ferma respectivã s-a folosit acea substantã, dar acum mult timp. Noi am dat si sanctiune, dar nu pe problema asta, ci pe niste chestiuni tehnice, ce tin de igienã. A fost o sanctiune, din câte în amintesc, de 6.000 de lei. Atât mi-a permis legea. De fapt, atât a plãtit el, nu îmi amintesc clar cât a fost amenda. E posibil ca cele 6.000 de lei sã fie jumãtate din amendã pentru cã acum legea îtI permite sã plãtesti în 15 zile jumãtate din amendã. Dacã rezultatele probei de referintã veneau pozitive, atunci da, se puteau lua mãsuri mult mai dure, incluzând amenzi mai mari si chiar omorârea acelor gãini ouãtoare”, a afirmat Mitiu Ciupilan, directorul D.S.V.S.A. Vaslui.

Ce este fipronilul?

EXPLICATIE…Dezvoltat de compania Rhone-Poulenc la sfârsitul anilor 1980, Fipronilul este o substantã toxicã comercializatã începând cu anul 1993 si detinutã în prezent de concernul BASF, un gigant al industriei chimice. Fipronilul este prezent în mai multe produse de combatere a dãunãtorilor pentru animale (spray-uri, pipete si zgarde împotriva puricilor si cãpuselor pentru câini si pisici) si în produse de uz casnic împotriva infestãrilor. Substanta actioneazã prin perturbarea transmiterii impulsurilor nervoase cãtre celulele nervoase si astfel insectele afectate mor de hiperexcitare. Acuzat cã provoacã o supra-mortalitate a albinelor, aceastã substantã a fost interzisã în agriculturã în aproape toatã tãrile din Uniunea Europeanã. Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii a clasificat fipronilul printre substantele chimice cu “grad de pericol moderat” la om.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.