spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
17-mai-2024

BNR aruncă bomba! Zece bănci din România riscă să dispară

- Advertisement -

Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate din cadrul Băncii Naţionale, vine cu un avertisment extrem de dur privind piaţa bancară din România. Ar fi o lovitură de nedescris pentru sute de mii de clienţi.Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate din cadrul Băncii Naţionale, vine cu un avertisment extrem de dur: România ar putea rămâne fără 10 bănci în următorul deceniu. Oficialul BNR atrage atenţia că aceste entităţi trebuie să se concentreze, pentru a evita riscul de a dispărea de pe piaţă. Cele 10 bănci la care face referire Rădulescu au cheltuieli operaţionale foarte mari, care apasă puternic pe şansele de supravieţuire.

În prezent, o singură bancă de pe piaţă înregistrează pierderi, însă rezultatele financiare ale tuturor băncilor din sistem au avut o evoluţie sinuoasă în ultimul deceniu, din cauza riscului de credit. În plus, profitul este concentrat doar la nivelul băncilor mari, mai precis 85% din acesta. Cota de piaţă mare le dă voie acestor bănci să-şi reducă ponderea cheltuielilor fixe şi este asociată şi cu costuri de finanţare mai mici, notează digi24.ro.

Primele 10 bănci de pe piaţă românească au costuri operaţionale de circa 50% din venituri, în timp ce, la coada clasamentului, ultimele 10 bănci ajung la costuri şi de peste 100% din venituri. La toate aceste probleme se adaugă şi dezvoltarea agresivă a fintech-urilor în România, care muşcă din cota de piaţă a băncilor tradiţionale. Astfel, Eugen Rădulescu avertizează că, în lipsa unor soluţii rapide, ultimele 10 bănci din sistem ar putea să nu mai existe peste un deceniu în România. …https://www.capital.ro/bnr-arunca-bomba-zece-banci-din-romania-risca-sa-dispara.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.