TRATAMENT FĂRĂ SCĂPARE III. Între 4.000 și 10.000 de euro e șpaga care se dă pentru angajări la Spitalul Socola din Iași, unul din cele mai mari din țară.
Sunt acuzațiile unor angajate care au depus plageri la DNA împotriva conducerii. Managerul neagă totul, dar a suspendat concursurile după apariția suspiciunilor.
În spatele acestor uriașe sume de bani se ascund viețile bolnavilor, 800 la număr, găzduiți în clădiri vechi de 100 de ani. Pacienții își plimbă trecutul dintr-un salon în altul, privind printre gratii spre lumea de afară din care nu mai fac parte.
În tot acest haos există o instituție a statului care ar trebui să pună lucrurile în ordine. Să facă vizite neanunțate, să întocmească rapoarte, să depună plângeri când este cazul. Se numește Consiliul de Monitorizare a Convenției ONU și are fix aceste atribuții: de a fi vocile acestor oameni închiși din instituții.
Înființat în 2016, acest Consiliu se dorea un organism cu monitori independenți care să facă vizite neanunțate și să raporteze neregulile descoperite. Intenția s-a pierdut pe parcurs printre interesele politicienilor, care au simțit să pună un om de-al lor. Așa a ajuns pe funcție Florinel Butnaru, fost șef la Autoritatea Rutieră Vâlcea, devenit ulterior senator.
Noua funcție l-a găsit pregătit să nu facă mare lucru. Raportul de activitate pe anul trecut nu conține nicio vizită în vreun spital de psihiatrie, iar instituțiile verificate au fost în special centrele de recuperare și reabilitare în care au fost găsite câteva nereguli. Nu grave. Așa că, iată-l pe Florinel Butnaru în fața Comisiei pentru drepturile omului din Senat, gata să mai ceară un mandat la conducere.
ONG-urile s-au revoltat pentru că monitorii angajați n-aveau studii de specialitate și totul părea făcut pe geanunchi. Colegii senatori au votat însă favorabil, așa că Butnaru s-a întors în fotoliul de șef al instituției cu salariu bun.
Salariul unui secretar de stat e de 15.200 lei pe lună. Butnaru e sigur că-și merită banii, pentru că a făcut totul pentru persoanele vulnerabile, inclusiv pacienții cu probleme psihice.
Pe site-ul instituției nu există încărcate eventuale vizite făcute în secții de psihatrie, deși unii directori spun că au fost vizitați de monitori. Nu e public ce au descoperit și nici ce sesizări au făcut. Georgiana Pascu, reprezentanta a Centrului de Resurse Juridice (CJR) atrăgea atenția asupra lipsei de activitate din consiliu. Ea a fost cea care a descoperit în curtea Spitalului Municipal Baia Mare tineri ținuți în cuști. La propriu.
În 2019, tineri cu dizabilități mintale erau ținuți în cuști pentru că atâta a putut statul român să le ofere. O lume închisă în care șansele de recuperare sau integrare în societate sunt zero. De ani și ani, miniștri, șefi și simpli angajați ignoră iadul de lângă ei, condițiile îngrozitoare în care cei internați sunt nevoiți să trăiască. Și să moară. Într-un singur an, 479 de pacienți s-au prăpădit în spitale și secții de psihiatrie. …https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/intre-4-000-si-10-000-euro-spaga-pentru-angajari-la-socola-conducerea-reclamata-la-dna.html