spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
18-apr.-2024

Doar 17 profesori din Vaslui au depus declaratii de venit obtinute din meditatii

- Advertisement -

BANI… Vasluiul se aflã printre ultimele locuri în topul judetelor cu profesori care au declarat oficial anul acesta cã au obtinut în 2018 bani din meditatii. Astfel, doar 17 cadre didactice din Vaslui au depus declaratii la ANAF pentru veniturile obtinute din meditatii. Potrivit portalului edupedu.ro, acestia au obtinut în total 21.642 de lei, adicã în medie 1.273 de lei. Evident, în realitate, numãrul profesorilor care acordã meditatii este mult mai mare decât al celor care merg sã îsi declare la ANAF aceste venituri. Dacã sunt, însã, prinsi cã fac acest lucru, profesorii riscã dosar penal.

La nivel national, 4.135 de persoane au depus declaratiile de venit în 2019 pentru veniturile obtinute din meditatii anul trecut. Suma obtinutã de acestea se ridicã la peste 35 de milioane de lei. Cele mai multe declaratii de venit din meditatii au fost depuse în judetul Cluj, urmat de Bucuresti si de judetul Bihor, iar cele mai mari sume au fost declarate în Bucuresti si Mures.Cea mai mare sumã medie obtinutã oficial din meditatii a fost în Bucuresti, 17.471 de lei, urmat de judetele Mures (15.214 lei) si Timis (13.243 de lei). La polul opus, în clasamentul numãrului declaratiilor sunt judetele Botosani si Tulcea, cu doar 5, respectiv 7 persoane care si-au declarat venituri din meditatii în 2018. Acestea sunt urmate de Vaslui, cu 17 declaratii de venit depuse de persoanele care au obtinut venituri din meditatii anul trecut.

Profesorii trebuie sã se autorizeze la Registrul Comertului

Veniturile din meditatii sunt încadrate de organele fiscale la categoria veniturile obtinute din activitãti independente, potrivit Codului fiscal. Cea mai practicã solutie pentru meditatori ar fi, deci, înfiintarea unei persoane fizice autorizate (PFA) cu acest obiect de activitate. Pentru aceasta, profesorul meditator trebuie sã se înregistreze si sã se autorizeze la Oficiul National pentru Registrul Comertului (de la 1 februarie 2017, taxele percepute de Registru pentru înfiintarea acestor entitãti au fost eliminate, asadar înregistrarea este gratuitã). În urma acestei autorizãri, meditatorul intrã oficial în rândul contribuabililor care plãtesc impozit pentru activitãtile independente. Impozitul pe care meditatorul trebuie sã-l plãteascã este stabilit prin raportare la venitul net anual si se determinã fie pe baza normelor de venit, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit Codului fiscal. Alegerea unuia dintre aceste douã sisteme se face la momentul în care se depune la organul fiscal competent declaratia de venituri si cheltuieli anuale estimative.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.