spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

IN MEMORIAM: A murit unul dintre titanii judetului Vaslui!

- Advertisement -

TRISTETE… A fost, timp de 32 de ani, omul care a pus umãrul la constructia si dezvoltarea judetului Vaslui. Dupã Revolutie, a intrat în politicã, la un partid de centru-dreapta. Ca politician, nu a fost conflictual nicio clipã, dimpotrivã, media orice scandal din partidul în care activa, cuvântul sãu era ascultat si pretuit. De sâmbãtã, însã, a devenit cea mai frumoasã amintire de pe pagina de istorie a judetului Vaslui. La vârsta de 86 de ani, unicul secretar al judetului din perioada comunistã, juristul Gheorghe Trifan, ne-a pãrãsit si a plecat în Ceruri, acolo unde se va întâlni cu fostul deputat Alexandru Mera, cu fostul presedinte de CJ, Constantin Alexandru, cu multi, foarte multi prieteni de-ai sãi, care au plecat la Judecata Domnului cu ani în urmã. Vasluienii îi datoreazã foarte multe lui Gheorghe Trifan, cel care ne-a pãrãsit sâmbãtã. Timp de mai bine de trei decenii, respectatul secretar al judetului a stiut sã aplice legea, sã creascã multe generatii de specialisti – multi au ajuns primari, dupã ani de zile de eforturi -, dar, mai presus de toate, a stiut sã fie OM. “Întotdeauna la el gãseai o vorbã bunã si un sprijin real. În urma sa au rãmas copiii care i-au mostenit altruismul si puterea de muncã al tatãlui sãu. Mã gândesc la renumitul profesor univesitar, conf.dr. Anca Trifan, un medic de la Iasi, din clinica de Gastroenterologie a spitalului Sf. Spiridon, care a ajutat multi vasluieni. Sper sã treacã cu bine peste acest moment greu”, spune, cu tristete, fostul arbitru international Adrian Porumboiu, cel care a avut o relatie specialã cu regretatul secretar al judetului. Marti, la cimitirul Eternitatea, din Iasi, va fi oficiatã slujba de înmormântare a regretatului jurist. Pentru cei care doresc sã-i aducã un ultim omagiu, familia anuntã cã trupul neînsufletit va fi depus, luni, la ora 12:00, la Biserica Buna Vestire, în spatele Spitalului Sf. Spiridon, în apropierea liceului “Mihai Eminescu”, din Iasi.

Gheorghe Trifan nu mai este printre noi, s-a grãbit sã ajungã la Judecata Domnului, în ziua de sâmbãtã. Dupã o viatã de muncã si de realizãri, dupã ani de pensie petrecuti frumos, dupã ce a fãcut istorie pentru judetul Vaslui, juristul, omul, mentorul Gheorghe Trifan a plecat la Ceruri. În liniste, tãcut, cu modestie, asa cum s-a comportat toatã viata sa. A murit la Iasi, nu foarte departe de orasul în care si-a trãit cei mai frumosi si mai rodnici ani. Regretatul jurist a fãcut administratie publicã atât în regimul comunist, dar si dupã Revolutie, devenind o figurã importantã a judetului, remarcându-se prin discretie, calm dar si operativitate când era vorba de rezolvarea unor situatii mai complexe. Originar din Hoceni, Gheorghe Trifan a scris o filã de istorie a comunei, condusã acum de energicul Vasile Tabãrã. Consãtenii spun cã, în perioada în care era secretar al judetului, Trifan a intervenit si a obtinut aprobãri pentru asfaltarea drumului judetean Cretesti-Hoceni. “Da, asa spune toatã lumea din Hoceni. Multã lume s-a mândrit, înainte de 1989, cu faptul cã dl. Trifan era din Hoceni, mai ales cã avea o functie atât de importantã la judet. Oameni gospodari, intelectuali, aceasta este familia Trifan. Dumnealui are un frate care a fost secretar la Hoceni, înainte de 1989, si a iesit la pensie de pe un post de profesor de matematicã. Iatã de ce spun cã este o grea pierdere pentru noi, fãrã dânsul nu am fi avut asfalt în comunã, înaintea multor comune din judetul Vaslui”, spune primarul comunei Hoceni, Vasile Tabãrã. În tinerete, între anii 1952 si 1955, Gheorghe Trifan a fost jucãtorul celor de la Progresul Husi, unde a jucat mijlocas coordonator, sub îndrumarea antrenorului Marin Iordan. A fãcut sport în continuare, desi a fost numit secretar la Consiliul Popular al judetului Vaslui, contribuind la industrializarea judetului. Gratie implicãrii sale, dupã anul 1968, atunci când s-a înfiintat judetul Vaslui, a luat fiintã frumoasa echipã de fotbal Viitorul Vaslui.

Gheorghe Trifan a colaborat îndeaproape cu Traian Bãsescu, pe când acesta era deputat de Vaslui

Ca jurist, Trifan rãmâne în memoria celor cu care a lucrat drept eminenta cenusie din spatele reusitei în instantã a lui Bãsescu, cu dosarul “Flota”. În acea perioadã, fostul presedinte al României era parlamentar PD de Vaslui. Gratiei experientei sale administrative, din 1996 si pânã în 2008, timp de trei mandate, a fost fãrã întrerupere consilier judetean al Partidului Democrat, o voce clarã, pertinentã în cel mai important for legislativ al judetului. “L-am cunoscut ca pe un om care a servit comunitatea în diverse functii. Dupã 1989 a fãcut parte si din Consiliul Judetean Vaslui. Un om remercabil care s-a strãduit sã cunoascã legile si sã le aplice în slujba cetãtenilor. Sper ca cei care l-au cunoscut sã-i aducã un ultim omagiu si sã-i urmeze exemplul”, a declarat presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, l-a cunoscut pe regretatul jurist încã din primele zile ale activitãtii sale în Vaslui, în 1981. “Chiar de când am ajuns la primãria Vaslui, acum 38 de ani, am fost nevoit sã iau legãtura cu dl. Trifan. M-a impresionat corectitudinea sa si profesionalismul sãu, domnia sa m-a învãtat cum sã respect legea si sã aplic legea în spiritul ei. Îi pãstrez în suflet o amintire frumoasã si, precum în cazul meu, sunt mii de vasluieni cu care s-a întâlnit si a colaborat de-a lungul anilor. Pot sã spun cã a avut un rol important în formarea mea ulterioarã. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!”, a spus primarul Pavãl. Un lucru tulburãtor: chiar dacã era departe de Vaslui, fiind tintuit la pat de o boalã grea, Gheorghe Trifan avea pe masã un laptop si, în fiecare dimineatã, citea stirile din judetul Vaslui. Stia tot ce se petrece în judet, semn cã toatã viata sa a fost conectat la judetul Vaslui, inima sa bãtea doar pentru locuitorii acestei zone.

Colegii din fosta organizatie a Partidului Democrat deplâng disparitia prietenului lor

“Parcã nu ne vine sã credem cã dl. Trifan nu mai este printre noi. A fost, în permanentã, omul care avea rezolvare pentru orice problemã întâmpinam din punct de vedere politic. Am preluat de la dânsul functia de secretar în PD Vaslui, pe partea de organizare. Când aveam o problemã si ne trebuia un candidat la o comunã, îl rugam sã ne ajute, domnia-sa suna la un fost secretar, care îi spunea câteva variante de oameni gospodari din zonã, care sã ne ajute. De la dl. Trifan am preluat o bazã de date a membrilor de partid pe profesii, bine structuratã, pe diverse zone, stiai în orice clipã pe cine te bazezi, dacã ai vreo problemã în diverse zone ale administratiei. Regretãm profund trecerea în nefiintã a dlui Trifan, îi vom purta mereu o imagine vie si frumoasã” – consilierul judetean Mioara Idriceanu, în numele colegilor din fostul PD Vaslui.

Mãrturia unui prieten de-al regretatului secretar al judetului

“L-am cunoscut pe dl. Trifan atunci când am intrat secretar al primãriei Gârceni, în 1975. Timp de 44 de ani, am tinut legãtura, de multe ori telefonic, când discutam ce se mai întâmplã în familiile noastre, ce mai facem. Am fost prieteni buni, m-am înteles foarte bine cu domnia-sa, era un om vesel, deschis, foarte bun cunoscãtor al legilor. Am fost la el, acolo, pe Sãrãrie, unde avea o casã, înainte de Paste, în 2017. Am discutat despre ce se întâmplã în judet, stia foarte bine ceea ce se petrecea la Vaslui, chiar dacã nu era aici. Când mã vedea, îmi spunea, prieteneste: “Ce mai faci, bãi, gãinarule”. Asta era gluma lui preferatã. Regret foarte mult cã nu l-am vãzut anul acesta. Toatã familia noastrã este alãturi de familia Trifan, în aceste momente. Dumnezeu sã-l ierte, iar celor dragi multã putere în aceste momente grele”, a spus Mircea Tãlmaciu, fostul primar al comunei Gârceni, fost secretar al acestei primãrii.

“Un gând bun, din partea familiei Porumboiu, care l-a iubit pe acest om adevãrat”

“Domnul Trifan, Dumnezeu sã-l odihneascã!, a fost un om care si-a lãsat amprenta pe judetul Vaslui. Pe vremea comunismului, a fost secretarul judetului, lucrând cu toti primi-secretarii care au fost în Vaslui, contribuind la industrializarea judetului. L-am cunoscut ca fotbalist, când jucam la Viitorul Vaslui. A slujit cu inima echipa orasului. Îmi aduc aminte cu drag întâlnirile cu acest bãrbat adevãrat care, din pãcate, s-a dus. Ne mai rãmân amintirile frumoase cu acesta si pot spune cã a fost un sustinãtor înfocat al fotbalului vasluian. Condoleante familiei îndoliate si un gând bun de la familia Porumboiu, care l-a apreciat si l-a iubit pe acest om” – Adrian Porumboiu, fost arbitru international.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.