spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Reguli pentru sacrificarea porcului de sãrbãtori!

- Advertisement -

ATENTIE, REGULI NOI… Conform obiceiului traditional specific poporului român, în perioada premergãtoare Sãrbãtorilor de Iarnã, populatia care locuieste la tarã sau în zonele mãrginase ale oraselor, sacrificã porcul crescut în gospodãrie, sau achizitionat de la alti crescãtori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivã. Pentru ca aceastã traditie sã-si continue cursul în cadrul legal si pentru a preveni aparitia unor situatii neplãcute, având în vedere situatia epizootologicã din unele localitãti din tarã unde au fost diagnosticate cazuri de pestã porcinã africanã la porci domestici sau mistreti, DSVSA Vaslui atentioneazã crescãtorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, cã au obligatia sã respecte normele sanitare veterinare prevãzute în legislatia U. E. implementatã în legislatia nationalã, cu referire la aceastã activitate.

Având în vedere apropierea sãrbãtorilor traditionale de iarnã si în contextul  evolutiei virusului pestei porcine africane, sacrificarea traditionalã a porcinelor din gospodãriile populatiei trebuie sã se facã cu respectarea unor conditii care sã previnã difuzarea virusului si implicit a bolii:  Achizitionarea de porcine  si produse din carne provenite de la acestea  sã nu  se facã de la personae neautorizate si fãrã documente sanitar- veterinare. În cazul în care proprietarul de porcine constatã:

înainte de sacrificare aparitia unor modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului (inapetentã, febra, pielea se înroseste, apoi devine cianoticã, arcuire a spatelui, mers greoi, vomã sangvinolentã, diaree abundent sangvinolentã, etc.) sau dupã sacrificarea animalului, existenta  unor modificãri ale organelor interne si anume: splinã mult mãritã de culoare rosie sau neagrã, ficat mult mãrit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulãri de lichide în cavitãti, etc, va anunta de urgentã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare  Veterinare de Asistentã de pe razã teritorialã respectivã, în vederea examinãrii antemortem sau post-mortem a animalului si a recoltãrii de probe ( dacã situatia o impune), în vederea examinãrii de laborator.

Recomandãri direct de la directorul DSVSA Vaslui

„Precizãm cã, în cazul confirmãrii unui focar de Pestã porcinã Africanã la porcinele din gospodãriile populatiei, proprietarii de porcine vor fi despãgubiti, în conditiile respectãrii legislatiei sanitare veterinare. Totodatã atragem atentia cetãtenilor cã este interzis consumul cãrnii de porc fãrã a fi efectuat examenul  trichineloscopic  al acesteia. În acest scop sunt rugati sã se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuãrii examenului trichineloscopic”, a precizat Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.