Preşedintele în funcţie şi-a asigurat un nou mandat de 5 ani, potrivit rezultatelor provizorii. După numărarea voturilor din peste 99% din secţii, Iohannis era creditat azi-noapte cu 63,17% din sufragii. Românii s-au mobilizat la vot mai puternic decât în primul tur, iar diaspora a depăşit un nou record de prezenţă. Este a patra oară consecutiv când candidatul PSD pierde „finala“ pentru Cotroceni. Dăncilă a obţinut însă cel mai mic scor din istoria partidului în turul 2. În 1996, când a pierdut alegerile, Ion Iliescu a primit aproape de două ori mai multe voturi decât şefa PSD.
Klaus Iohannis şi-a asigurat la pas un nou mandat de preşedinte. Azi-noapte, după numărarea a 9.082.402 voturi (99.95% din total) din 18.742 secţii din ţară (99,96% din total), candidatul PNL era creditat cu 63,17% (5.626.706 de voturi), în timp ce Viorica Dăncilă (PSD) a obţinut 36,83% din sufragii (3.280.296 voturi). Au fost 173.599 voturi anulate. În diaspora, după numărarea a 276.890 voturi, Iohannis conducea de o manieră zdrobitoare: 93,53% din opţiuni. Viorica Dăncilă a „câştigat“ în doar cinci judeţe, toate din sudul ţării – Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman.
La fel ca în primul tur de scrutin, sociologii au estimat relativ corect opţiunile de vot ale românilor, rezultatele parţiale fiind în marja de eroare a exit-poll-urilor prezentate la ora 21 de CURS – Avangarde, respectiv IRES. Potrivit unor surse convergente, Dăncilă a fost „condusă“ ieri de Iohannis pe tot parcursul zilei, încă de la deschiderea urnelor, o premieră după ´90 pentru un candidat PSD în turul de 2.
Dăncilă: „Cu certitudine nu-mi dau demisia“
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după anunţarea rezultatelor exit-poll, că aceasta a fost cea mai categorică victorie obţinută vreodată împotriva PSD. El a anunţat că va fi un preşedinte „total implicat“ pentru România, arătând că va fi „preşedintele tuturor românilor“, atât al celor care l-au votat, cât şi al celor care au avut altă opţiune. „Voi fi şi preşedintele românilor care nu au votat deloc, cu speranţa că data viitoare vor merge totuşi la vot“, a adăugat Iohannis.
De partea cealaltă, Viorica Dăncilă, încadrată de Gabriela Firea şi Olguţa Vasilescu, principalele rivale la preluarea şefiei PSD, a avut un discurs rezervat după anunţarea exit-poll-urilor. Două ore mai târziu, fostul premier şi-a recunoscut înfrângerea, dar a precizat că nu intenţionează să demisioneze. „Dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, atunci trebuie să facem un congres pentru că am fost aleasă prin congres“, a spus Dăncilă.
Ea a reiterat ideea potrivit căreia PSD a depăşit voturile pe care le-a avut în 2016, la parlamentare, când partidul a ajuns la guvernare. Ce a uitat să menţioneze Viorica Dăncilă e că a obţinut cel mai mic număr de voturi din istoria social-democraţilor în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. În 2014, Victor Ponta a obţinut 5.264.383 de voturi, în 2009, Mircea Geoană a fost votat de 5.206.747 de români, iar în 2004, Adrian Năstase a câştigat 4.881.520 din sufragii. Ion Iliescu a primit mai multe voturi în turul 2 decât toţi candidaţii PSD, chiar şi atunci când a pierdut alegerile, în 1996, în faţa lui Emil Constantinescu (5.914.579 de voturi).
Când i s-a atras atenţia că, în istoria PSD, toţi preşedinţii care au pierdut alegerile au fost îndepărtaţi, Dăncilă a spus: „Ce pot să spun cu certitudine este că nu-mi dau demisia, dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, atunci trebuie să facem un congres pentru că am fost aleasă prin congres“. ….https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/iohannis-a-zavorat-usa-palatului-20-de-ani-fara-psd-la-cotroceni–237091.html