spot_img
spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
20-mai-2024

Neamţ: Centrele de permanenţă, între necesitate şi nevoia de reformă

- Advertisement -

■ Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică un control riguros privind adresabilitatea populaţiei către aceste centre ■ în 2018, s-au adresat celor 26 de astfel de unităţi din Neamţ 40.029 persoane ■ ministerul are în vederea comasarea acestora şi în urban, şi în rural ■

Gradul destul de scăzut de adresabilitate la centrele de permanenţă a condus la o regîndire a funcţionării lor, un proiect de act normativ fiind lansat public de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul a solicitat, luna trecută, Direcţiilor de Sănătate Publică să facă o radiografie a activităţii acestora, ideea fiind comasarea. „Încă de la jumătatea lunii octombrie 2019 se află în dezbatere publică la nivelul Ministerului Sănătăţii un proiect de act normativ privind revizuirea Ordinului 697/20111 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă.

Faţă de acest proiect, ministerul a solicitat direcţiilor sanitare date referitoare la centrele de permanenţă din judeţ (harta lor, populaţia deservită) în vederea regîndirii comasării acestora, astfel încît în mediul urban să deservească 30.000 de locuitori, iar în mediul rural 50.000 locuitori.

În acest moment se analizează activitatea celor 26 de centre de permanenţă din Neamţ astfel încît să se asigure condiţii optime de asistenţă medicală specifică acestor centre.

În Neamţ au fost înfiinţate 26 de centre de permanenţă, din care 14 în urban şi 12 în rural. Dintre acestea, şapte funcţionează la Piatra Neamţ, şase la Roman şi unul la Tîrgu Neamţ. S-a făcut o evaluare a activităţii acestora şi a fost întocmit un raport, ce a fost transmis Ministerului Sănătăţii, din care rezultă că în 2018 în aceste centre au primit asistenţă medicală 40.029 persoane“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

În Piatra Neamţ, din cele şapte centre existente, cel cu adresabilitatea cea mai mare este în Cartierul 1 Mai, unde în trimestrul al III-lea al anului în curs au primit consultaţii şi tratamente un număr de 1.309 pacienţi.

Cea mai mică adresabilitate a fost la centrul din Cartierul Văleni, unde au fost consultaţi, în aceeaşi perioadă, doar 697 pacienţi. La Centrul de permanenţă din Bicaz au fost consultaţi 1.876 pacienţi, iar la centrul din Grinţieş s-au prezentat în cursul trimestrului al III-lea- 3.919 pacienţi, iar la Poiana Teiului 2.114 pacienţi. …http://monitorulneamt.ro/neamt-centrele-de-permanenta-intre-necesitate-si-nevoia-de-reforma/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.