spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
17-mai-2024

Un general din judetul Vaslui a fost decorat de cãtre Presedintele României, pentru merite deosebite!

- Advertisement -

ÎN LUMINA REFLECTOARELOR… Farmacistul emerit Victor Nãstase este unul dintre vasluienii care ne-au umplut inimile de bucurie si cu care ne place sã ne lãudãm, sã spunem cã este „de-al nostru”. Generalul Nãstase, o somitate în lumea medicinei românesti, a fost avansat la gradul de general de brigadã, prin decret semnat de presedintele României, reusind sã-i facã mândri pe dodestenii sãi, de acolo de unde provine, adicã din apropierea Bârladului. Un alt bârlãdean cu care ne mândrim a fost ales primar al municipiului Roman, demonstrând cã judetul Vaslui este o sursã inepuizabilã de valori umane si profesionale.

La sfârsitul lunii septembrie 2019, la Centrul Militar din Iasi, general dr. farmacist Victor Nãstase, profesor emerit al Universitãtii de Medicinã si Farmacie (UMF) „Gr. T.Popa” Iasi, originar din comuna Dodesti, judetul Vaslui, a fost sãrbãtorit cu ocazia primirii gradului de general de brigadã. „Asta îmi lipsea sã-mi împlinesc viata”, ne-a mãrturisit veteranul de 93 de ani, prof. emerit Victor Nãstase, cel care a fost aproape douã decenii decanul Facultãtii de Farmacie din cadrul UMF Iasi. Acesta s-a nãscut în anul 1926, ultimul an al liceului fiind fãcut la Bârlad, la Colegiul Codreanu. S-a remarcat si în al Doilea Rãzboi Mondial, unde a luptat la premilitar, iar apoi la facultate, unde a ajuns sã fie decan timp de 20 de ani!

Povestea vietii acestui român cu suflet mare, care a îndrumat multe generatii de elevi

Victor Nãstase s-a nãscut în 1926, pe 2 iulie, la Tãmãseni, comuna Dodesti, judetul Fãlciu, cum era atunci. Pãrintii sãi erau învãtãtori la Tãmãseni, un sat acum dispãrut de pe harta judetului, fiind încorporat în comuna Dodesti. Interesant este cã prin tatãl sãu, care era si director de Cãmin Cultural, Victor Nãstase l-a cunoscut când avea 10 ani, pe scriitorul Victor Ion Popa, care a fost în satul respectiv. „Chiar am fãcut împreunã cu tata, cu Victor Ion Popa si sotia sa, o plimbare prin sat”, a spus venerabilul general, amintindu-si cu drag despre aceastã bucurie din vata sa. A fãcut scoala primarã în satul sãu, apoi a fost la liceu la Husi. Ultimul an de liceu, în 1937 l-a fãcut la Colegiul Codreanu, din Bârlad, dupã care a mers la Facultatea de Farmacie, din Iasi, din cadrul Institutului de Medicinã si Farmacie Iasi. A terminat facultatea în 1951 si a rãmas în cadrul ei, ca asistent universitar. A fost în rãzboi de la 16 ani, în Organizatia premilitarã obligatorie, iar de la 17 ani a ajuns pe front. A participat pe front ca premilitar în cadrul Subinspectoratului de Pregãtire Premilitarã Fãlciu. A fost decorat cu Medalia Crucea Comemorativã a celui de-al Doilea Rãzboi Mondial. Viata i-a fost salvatã de armistitiul din 23 august, l-a scãpat de front si i-a permis sã îsi continue studiile. Dupã o viatã zbuciumatã si, asa cum singur spune, foarte cumpãtatã, la cei 93 de ani, general de brigadã Victor Nãstase a fost înaintat de Presedintele României, Klaus Werner Iohannis, la gradul de general de brigadã în retragere. Pentru a cinsti acest OM, care a dus cât se poate de sus mândria de a fi vasluian, primarul comunei Viisoara, Liviu Pârciu, alãturi de Consiliul Local, au decis ca generalul farmacist, eminentul Victor Nãstase sã primeascã distinctia onorantã de „Cetãtean de Onoare al comunei Viisoara”.

Un alt bârlãdean conduce Primãria municipiului Roman

Un bârlãdean de 48 de ani, liberalul Lucian Ovidiu Micu, a reusit sã fie ales primar pe 11 iunie 2016, în municipiul Roman, unde s-a mutat cu familia dupã absolvirea facultãtii. Lucian Micu, absolvent al Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu”, din Bârlad, nu s-a desprins de orasul sãu natal, unde vine cât se poate de des, având aici tatãl si fratele. De profesie jurist, cu un master în management si administrarea afacerilor si un master în managementul Integrãrii Europene si al Administratiei Publice, a activat în mai multe companii în domeniul consultantei în afaceri si management. Este membru al Partidului National Liberal, din 2012 si pânã în 2016 ocupând functia de viceprimar si consilier local al municipiului Roman. La alegerile din 2016, a obtinut 59,17% din voturi, confirmând experienta si implicarea în activitatea administratiei publice locale. Nãscut în Bârlad, acum 41 de ani, Lucian Ovidiu Micu a devenit, în 2016, noul primar al municipiului Roman din judetul Neamt. Lucian Micu a fost elev al Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, specialitatea Matematicã-Fizicã, iar din 1994 a urmat cursurile Universitãtii „Al.I.Cuza” din Iasi, specialitatea Stiinte juridice, dupã care a urmat masteratul la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iasi, specialitatea Managementul si Administrarea Afacerilor. Dupã ce fostul primar PSD a demisionat, a fost câteva luni primar interimar, iar dupã alegerile din 2016 a devenit primarul ales al municipiului Roman. Este membru al PNL Roman, iar faptul cã a fost ales primar este o premierã pentru liberalii din acest judet. Se cunoaste foarte bine cu actualul primar al municipiului Bârlad, Dumitru Boros, liberal ca si el, si tine o strânsã legãturã cu acesta. „Am în Bârlad pe tatãl si pe fratele meu si vin foarte des în orasul meu natal, acasã la tata. Si vreau sã vã spun cã vin cu plãcere. Mã cunosc bine cu domnul primar Boros si cred cã avem o colaborare strânsã, lucrând pentru cei care ne-au ales sã le conducem orasele pânã în 2020″, a spus, pentru cotidianul nostru, Lucian Micu, primarul municipiului Roman.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.