spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Fiica Vasluiului: prima femeie comandant la mansa unei aeronave ATR, împlinitã pe toate planurile

- Advertisement -

AMBITIE… „Indiferent care sunt visele voastre, urmati-le!”, este îndemnul Dianei Ventoneac, prima femeie comandant de aeronavã ATR din tarã, pentru românii de pretutindeni. Este, însã, si îndemnul primit, la rândul ei, de la primul si singurul cosmonaut român: Dumitru Prunariu. Profund impresionatã de zborul acestuia în spatiu si de declaratiile lui dintr-un reportaj, Diana i-a trimis un e-mail. L-a întrebat dacã o fatã s-ar descurca în domeniul ingineriei aerospatiale si dacã îi recomandã sã urmeze cursurile facultãtii de profil din cadrul Politehnicii Bucuresti. I-a rãspuns cã, de obicei, se înscriu mai putine fete, dar sigur cã se poate descurca: <dacã e visul tãu, urmeazã-ti-l!>. Si l-a urmat. A terminat nu doar Facultatea de Inginerie Aerospatialã, ci si Scoala Superioarã de Aviatie Civilã. A fost mai întâi copilot pe un Boeing 737, iar apoi comandant la mansa unei aeronave ATR. Astãzi este o femeie împlinitã. S-a cãsãtorit cu un fost coleg de facultate si are un copil de doi ani.

Discretã din fire, Dianei nu prea îi place sã facã mult tam-tam pe seama profesiei ei. Si pentru cã stie asta, si mama ei are oarece reticente. Face, însã, o exceptie de Ziua Nationalã a României si ne povesteste cum a primit vestea cã fiica ei va pilota avioane: „Când am auzit cã vrea sã dea examen la Facultatea de Inginerie Aerospatialã, i-am zis <vai de capul meu, nu te înscrii doar la o facultate>. Eu îmi doream foarte mult sã se înscrie la Iasi, cã îmi venea foarte usor sã îi duc mâncare. Dar nu a vrut, a avut o încãpãtânare… A zis <nu, asta e singura facultate la care vreau sã mã înscriu>. Si am trãit niste emotii de am crezut cã mor. Dar era abia începutul, pentru cã a intrat si, dupã doi ani, când a constientizat cã facultatea este doar despre constructia avionului, adicã inginerie, a venit si ne-a spus cã nu se mai duce la facultate. <Mãi, Diana, cum sã nu te duci?>, am întrebat-o noi (n.r. pãrintii). <Nu, stati sã vã explic, eu vreau sã mã înscriu la Academia de Aviatie Civilã, pentru cã aici nu zbor>. Am zis <bine, dacã tu asta îti doresti> si am plecat cu ea la Bucuresti, la Spitalul Militar, la testele psihologice. Eu, de la Vaslui, am crezut cã e un test psihologic cum se dã la permisul de conducere, adicã se duce, dã un test si iese. M-am asezat pe o bãncutã si, la un moment dat, iese un medic din salã si mã întreabã <doamnã, dar dumneavoastrã ce faceti?>, <astept fata, cã a intrat la test?>, <doamnã, dumneavoastrã stiti cât dureazã testul acesta? 10 ore, cinci ore azi si cinci ore mâine. Aveti timp sã vã duceti în oras, sã mâncati o prãjiturã, sã vã plimbati>. Am rãmas ca la dentist. Dar nu am plecat de acolo, l-am rugat pe domnul respectiv sã-i ducã o sticlã de apã, cã nu mâncase nimic înainte, iar, în ultima zi, a iesit o doamnã doctor, parcã o vãd si acum, într-un halat alb, a luat-o pe Diana dupã umeri si i-a soptit <mãi fetitã, sã stii cã ai potential>. A urmat, apoi, examenul, l-a dat, si când s-au afisat rezultatele si când am vãzut cã a luat, am sãrit în sus de bucurie. Dar i-am zis <Diana, mamã, nu renunta la facultatea pe care ai început-o, cã ai fãcut, totusi, doi ani. Chiar dacã nu vei mai lua bursã, important este sã o termini>. A terminat facultatea, dar întâi si-a luat licenta de aviator si în urmãtorul an si-a dat licenta în inginerie aerospatialã”, povesteste Cozeta Ventoneac.

„De atunci, nu mai are Facebook, pentru cã foarte multã lume o accesa”

În 2007, Diana s-a angajat la Tarom, a fost copilot un an pe Boeing 737, iar de opt ani este comandant la mansa unei aeronave ATR. „Când am ajuns prima oarã la TAROM din 190 de piloti, numai 6 erau femei. Opt ani mai târziu suntem 15 femei din 207 de piloti, iar 6 dintre noi ocupã functii de conducere. Trendul este pozitiv si chiar dacã sunt încã persoane, ce-i drept putine, care au atitudini negative legate de prezenta unei femei în carlinga unei aeronave, eu le transmit, foarte ferm, cã aceste atitudini apartin secolului trecut!”, spunea Diana Ventoneac în 2016. La fel de uimit a fost si actorul Codin Maticiuc când a cãlãtorit cu un avion condus de ea. A povestit cum a decurs cãlãtoria într-o postare pe Facebook, în stilul lui caracteristic, de care mama Dianei îsi aminteste cu zâmbetul pe buze: „da, si eu am citit, a povestit frumos, cu mult umor. De atunci, nu mai are Facebook, pentru cã foarte multã lume o accesa, mi-a zis <mãmicã, dar nu mai fãceam fatã>. Primea multe mesaje”. Vara aceasta si-a însotit fiica la Paris. „A mers la examene, din sase în sase luni, trebuie sã fie evaluatã de o comisie. Pentru mine, a fost prima datã în viata mea când am cãlcat într-un avion. Am prins o vreme foarte frumoasã, iar stewardesele au fost atât de drãgute, cã mi-au fãcut toate poftele”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.