spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Distribuitorii de energie electricã luati la verificat de ITM Vaslui

- Advertisement -

CONTROALE….Motivati de faptul cã, în ultimii ani, în acest domeniu s-au petrecut aproximativ 13 accidente de muncã, unele dintre ele cu urmãri dintre cele mai grave, inspectorii ITM au luat la purificat societãtile comerciale care au ca obiect de activitate transportaul si distributia de energie electricã. În urma controalelor au fost constatate 3 deficiente si au fost dispuse mãsuri obligatorii de remediere a acestora.

Activitãtile din sectorul energetic, datoritã complexitãtii si riscurilor specifice, sunt activitãti în care afectiunile suferite de lucrãtori ca urmare a accidentelor de muncã tind sã fie mult mai grave, de multe ori accidentele soldându-se cu pierderea veitii lucrãtorilor. În ultimii 4 ani, în unitãtile din sectorul energetic si în cele care desfãsoarã activitãti de lucrãri de instalatii electrice, în judetul Vaslui, s-au produs 13 accidente de muncã, din care 10 cu incapacitate temporarã de muncã si 3 accidente mortale. Aceste accidente au avut urmãtatorele cauze: neluarea de mãsuri de protectie împotriva pericolelor generate de instalatiile electrice aflate sub tensiune, neîntreruperea tensiunii la lucrãrile în instalatiile electrice. De asemenea, aceleasi accidente au avut drept cauze si neadoptarea în faza de executie a lucrãrilor, de solutii conforme prevederilor legale în vigoare privind securitatea si sãnãtatea în muncã, prin a cãror aplicare sã fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare si de îmbolnãvire profesionalã a lucrãtorilor sau neutilizarea echipamentelor individuale de protectie electroizolante, utilizarea unor echipamente de muncã neadecvate în instalatiile electrice, interventia în istalatiile electrice s-a facut de cãtre personal necalificat, nerespectarea mãsurilor de securitate pentru lucru în instalatiile electrice, neinstruirea lucrãtorilor cu mãsurile de securitate si sãnãtate în muncã. Controalele efectuate de cãtre inspectorii de muncã au avut ca scop si cresterea gradului de constientizare al angajatorilor si al lucrãtorilor din domeniul transportului si distributiei energiei electrice în ceea ce priveste necesitatea respectãrii prevederilor legale referitoare la securitatea si sãnãtatea în muncã, pentru promovarea stãrii de bine la locul de muncã, cu consecinte benefice în plan social si profesional. De asemenea, controalele au urmãrit si încurajarea unei abordãri participative prin implicarea angajatilor si angajatorilor în diminuarea consecintelor sociale si economice negative care derivã din nerespectarea prevederilor legale, aplicabile în domeniul transportului si distributiei energiei electrice.

Ca urmare a controalelor efectuate în unitãti au fost constatate urmãtoarele deficiente: nu s-a fãcut dovada instruirii lucrãtorilor privind utilizarea unor echipamente de muncã, lucrãtorii care lucreazã în conditii de temperaturi extreme nu sunt examinati medical în vederea stabilirii aptitudinii în muncã pentru conditii de temperaturi extreme, în evaluarea riscurilor nu au fost luati în consideratie toti factorii de risc psihosociali, nu au fost incluse toate grupurile de lucrãtori, nu sunt cuprinse toate riscurile ergonomice existente, nu sunt identificati toti factorii care agraveazã afectiunile musculo-scheletice. În procesele verbale de control au fost constatate un numãr de 3 deficiente si au fost dispuse mãsuri obligatorii de remediere a deficientelor constatate. Pentru deficientele din procesele verbale de control au fost aplicate sanctiuni contraventionale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.