spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
02-iun.-2024

Final de an grandios: Nicolae Tonitza cel mai bine vândut pictor român! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

SUCCES… Licitatia de iarnã a celebrei case de licitatie ArtMark va avea loc marti, 17 Decembrie, orele 19:00, la Marriott Grand Hotel Bucuresti. Pictorul bârlãdean Nicolae Tonitza are sase lucrãri expuse spre vânzare, douã dintre ele având preturile cele mai mari de la licitatie. De altfel, în acest an în care s-au împlinit 133 de ani de la nasterea lui Nicolae Tonitza, la Bârlad, tot ce s-a licitat cu semnãtura lui Tonitza s-a vândut cu cel mai mare pret de la licitatiile tinute din aprilie pânã în decembrie.

Nu putem sã nu aducem în atentia cititorilor nostri un pictor român de seamã, bârlãdean prin nastere, care si-a pus amprenta asupra istoriei artei universale prin creatiile sale din cadrul urmãtoarelor curente artistice: impresionism, postimpresionism si expresionism. În 13 aprilie s-au împlinit 133 de ani de la venirea sa pe lume, în orasul Bârlad. În ultima perioadã, la licitatiile organizate de Artmark, o casã de licitatie vestitã, picturile lui N.Tonitza sunt vândute cu cele mai mari preturi. Licitatia de Iarnã, de pe 17 decembrie, reprezintã un florilegiu de creatii unice, simboluri ale artei românesti! O selectie de tablouri de patrimoniu, opere de valoare muzealã, din toate perioadele si curentele artistice, poartã semnãtura maestrilor Grigorescu, Baba, Luchian, Tonitza, Pallady, Bãlasa, Vermont, Ciucurencu, Petrascu, Ghenie, dar si a altor artisti importanti ai artei românesti. Pictorul Nicolae Tonitza este prezent cu sase tabloruri: Tãtãroaica (Cadie) (1500 – 2500 de Euro), Studii de bebelusi (700 – 1200 E), Maternitate (60 000 – 120 000 de E), Flori de câmp (15.00 E) si Catrina (80 000 – 120 000 de E). De departe se vede cã cele mai valoroase pictuiri sunt „Maternitate” si „Catrina”, ambele având cele mai mari preturi dintre cele 197 de picturi si sculpturi scoase la licitatie. Tonitza a început prin a-si picta sotia, apoi pe cei trei copii, Catrina, Irina si Petru, dupã care a început sã picteze ceea ce stim cu totii, în special chipuri de copii. În lucrarea „Maternitate” realizatã în deceniul 3 al sec. XX, este vorba despre o mamã cu copilul sãu, care emanã armonie, expresivitate, capacitatea de a sustine compozitional un tablou de aceastã calitate si apropiere fatã de privitor, care permite nu numai emotia artisticã pe care o simte fiecare în fata acestei lucrãri cu si bucurii artistice exemplare.

Reamintim cã Nicolae Tonitza s-a nãscut la Bârlad pe 13 aprilie 1886, fiind primul dintre cei cinci copii ai Anastasiei si ai lui Neculai Tonitã.  Dupa scoala primarã si gimnaziu,  pãrãseste  Bârladul pentru a studia la Iasi la scoala Nationalã de Belle- Arte si în urmãtorii ani frecventeazã mai multe cursuri în strãinãtate. În anul 1925 se naste  „Grupul celor patru” compus din Stefan Dimitrescu, Francisc Sirato, Oscar Han si Nicolae Tonitza, dintre toti doar Oscar Han nu este pictor, ci sculptor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.