MÂNCARE… Ministerul Educatiei Nationale cere extinderea programului „Masa caldã în scoli” de la 50 de unitãti de învãtãmânt (n.r. beneficiare) la 100. Anuntul a fost fãcut ieri, prin intermediul un proiect de Ordonantã de Urgentã a Guvernului (OUG), pus în dezbatere. Din pãcate, la nivelul judetului Vaslui, numãrul scolilor propuse pentru a face parte din acest program nu a crescut. Au rãmas însã, în continuare Scoala Gimnazialã Nr. 1 „Teodor Juncu” Bãcesti si Scoala Gimnazialã Nr. 1 Cepesti din Bogdãnita. Dacã proiectul va trece, cele douã scoli vor primi peste un milion de lei. Scolii din Bãcesti îi va reveni 467 mii lei pentru semestrul II din anul scolar 2019-2020 si 322 mii lei pentru semestru I din anul scolar 2020-2021, iar scolii din Bogdãnita – 184 mii lei pentru sem. II din anul scolar 2019-2020 si 127 pentru primul semestru din urmãtorul an scolar.
Proiectul de OUG prevede cã „începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonante de urgentã si pânã la sfârsitul anului 2020, în perioada desfãsurãrii activitãtii didactice, prescolarilor si elevilor din 100 de unitãti de învãtãmânt preuniversitar de stat, denumite în continuare unitãti – pilot, li se acordã, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masã caldã pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã”. Ministerul a decis extinderea Programului Masa caldã în scoli dupã ce a constatat cã aceastã mãsurã a dus la eradicarea abandonului scolar în anumite unitãti. „Din statisticile realizate în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunãtãtire considerabilã a frecventei elevilor la cursuri, fatã de anii precedenti, astfel: dacã anterior implementãrii Programului în anul scolar 2016-2017, s-a înregistrat o ratã a abandonului scolar de 6,1%, în urma derulãrii Programului-pilot, aceasta a scãzut la 4,3% , ajungând ca la finele anului scolar 2017-2018, sã fie de 1,3%. În anul 2019 s-a constatat cã programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon scolar, în unele unitãti de învãtãmânt”, se explicã în fundamentarea proiectului.
Programul are ca scop prevenirea si combaterea abandonului scolar în toate ciclurile de învãtãmânt preuniversitar
Ministerul Educatiei Nationale explicã caracterul de urgentã al actului normativ prin faptul cã „fiecare copil al României are dreptul la educatie, însã statutul socio – economic al familiilor din care provine marea majoritate a copiilor de vârstã scolarã nu le permite nici mãcar asigurarea zilnicã a unui pachet pentru a fi prezenti la orele de curs, aspect ce constituie o situatie extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã, impunându-se adoptarea de mãsuri imediate pe calea Ordonantei de urgentã”. De asemenea, o altã explicatiei a caracterului de urgentã este „necesitatea aplicãrii urgente a unui sistem integrat de mãsuri care sã asigure accesul egal la educatie pentru toti copiii si tinerii din România, în scopul prevenirii si combaterii abandonului scolar în toate ciclurile de învãtãmânt preuniversitar, în contextul în care nu existã o analizã de impact privind alte programe echivalente Programului – pilot, analizã diferentiatã pe mediu social/geografic sau pe structurã institutionalã (unitate de învãtãmânt cu un singur ciclu de învãtãmânt sau unitate de învãtãmânt cu mai multe cicluri de învãtãmânt)”.