ATITUDINE… Episcopul Husilor revine cu un nou discurs în care rosteste adevãruri incomode pentru cei care uitã sau nu iau în considerare întelesul profund al evenimentelor ce au marcat istoria României. Ieri, în cadrul ceremoniei de omagiere a eroilor Revolutiei de la 1989, Preasfintitul Pãrinte Ignatie le-a vorbit celor prezenti despre valorile pentru care au murit 1.166 persoane (n.r. potrivit Institutului Revolutiei Române din Decembrie 1989), fãcând referire, totodatã, si la neocomunistii de astãzi, care „discrediteazã credinta si stigmatizeazã slujitorii bisericii”. „Ne aducem aminte cu profundã evlavie de martirii Revolutiei din decembrie 1989. Relatãrile despre acest moment binecuvântat, în istoria recentã, a României sunt încã neclare. Doar un singur lucru este clar si nimeni nu îndrãzneste sã-l conteste: tinerii Revolutiei din 1989 au devenit cei mai minunati si autentici apostoli ai valorilor intrinseci si de nezdruncinat ale demnitãtii umane. Ei au crezut în libertate si în Dumnezeu, de aceea, fãrã sã fie consiliati de cineva, au scandat din toate fibrele existentei lor morale: „vom muri si vom fi liberi. Libertate, te iubim! Ori învingem, ori murim. Cu noi este Dumnezeu! Dumnezeu existã!”. Nu cumva aceastã dimensiune spiritualã a revolutiei este cel mai putin invocatã si cel mai mult ignoratã?”, a spus Pãrintele Ignatie, în slujba de pomenire.
Apoi, Episcopul Husilor a explicat cât de datori le suntem martirilor Revolutiei de la 1989: „Pentru ei, cea mai eficace formã de eradicare a cancerului regimului totalitar comunist era aplicarea tratamentului chimioterapeutic, format din libertate si credintã. Erau pãtrunsi eroii Revolutiei 1989 de aceastã convingere cã diavolul rosu poate fi pulverizat si învins doar prin setea de libertate si de credintã, ca dimensiuni esentiale ale sufletului uman. În felul acesta, se explicã frumusetea, curajul si rezistenta moralã a bravilor tineri din decembrie 1989, în fata represiunii declansate cu furibundã vehementã si diabolicã cruzime de cãtre slujitorii fideli ai împãrãtiei iadului comunist. Sã nu uitãm niciodatã cã eroilor Revolutiei din 1989 le datorãm faptul cã astãzi suntem liberi, le datorãm faptul cã astãzi putem sã rostim în mod rãspicat adevãruri incomode, le datorãm faptul cã astãzi putem sã ne trãim credinta în mod nestingherit, le datorãm faptul cã astãzi au aceeasi valoare moralã atât munca intelectualã, cât si munca fizicã, fãrã sã ne conformãm sloganurilor stupide si ilogice. Ne odihnim muncind sau noi muncim, nu gândim?”.
„Tipologia celui cu reflexe totalitare: el face legile, el le încalcã”
Neocomunismul este un alt aspect subliniat de Pãrintele Ignatie: „La 30 ani de la cãderea cortinei de fier, asa cum Churchill numea comunismul în 1946, din pãcate, nu mai avem deplina convingere cã a cãzut si cortina de fier din mintile unor fosti sau actuali neocomunisti. A dispãrut ca regim represiv, ca tentatie ideologicã încã se miscã, în sensul insidios printre noi, luând chipul nostalgicilor sau al simpatizantilor ideilor seculariste. Sunt suficienti cei care, prin ostilitatea lor premeditatã si prin intensitatea sonorã a mesajelor seculariste, discrediteazã credinta si stigmatizeazã slujitorii bisericii, chipurile sub faldurile si legitimitatea dreptului la libertate de constiintã. Sunt cei cu reflexe totalitare, chiar dacã blameazã regimurile represive, ei sunt cei care vor sã contoleze gândirea si limbajul. Dacã ceva nu este conform calapodului lor mental, acestor secularisti, neocomunisti contemporani, esti automat expediat în zona calificativelor degradante, medieval, retrograd si antioccidental. Sunt cei care se încadreazã perfect în tipologia umanã descrisã extrem de realist de cãtre un intelectual contemporan: <tipologia celui cu reflexe totalitare, ale secularistului, el face legile, el le încalcã, el corupe, el luptã cu coruptia, el promite, el însalã. Orice zice, fie dezice, fie contrazice în mod egal, fãrã sã urmeze altã regulã decât interesul propriu. El ridicã problemele, tot el le bagatelizeazã. Nu poate construi nimic pentru cã tot în ceea ce face e doar agitatie. E lipsã de plan, de incapacitate de sens, de neputintã de a proiecta”. Vã asigur cã nu pentru asa ceva au murit eroii Revolutiei din 1989, ci pentru libertate si pentru credintã. Ori de câte ori subminãm aceste valori fundamentale ale fiintei umane, nu facem altceva decât sã murdãrim, sã maculãm memoria si jertfa eroilor Revolutiei din 1989″.
Presedintele CJ Vaslui: „întotdeauna vor exista tendinte dictatoriale, lideri individualisti, interese”
Prezent la ceremonie, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fãcut referire la „imaginea fabricatã” despre Revolutia de la 1989, subliniind faptul cã, din punctul sãu de vedere, întotdeauna vor exista tendinte dictatoriale: „nu a fost o zi usoarã pentru cei care au trãit sfârsitul de an 1989, oriunde s-ar fi gãsit, fie cã erau militari interni sau oameni iesiti în stradã, cuprinsi în vârtejul acestor evenimente, în care s-a creat o confuzie generalizatã, pentru cã se auzeau zgomotele gloantelor si a masinilor de rãzboi. Este foarte usor sã fabricãm încet-încet o imagine despre ceea ce a fost, dar e foarte greu ce s-a transmis în mintile noastre, confuzia din acele zile. A rãmas jertfa acelor care nu mai sunt astãzi lângã noi, pentru cã si-au pierdut viata în acele evenimente, si au rãmas valorile pentru care au luptat. De fapt, trebuie sã luptãm în fiecare zi. Nu existã o pauzã, nu existã un timp în care lucrurile sunt întelese de la sine. Întotdeauna vor exista tendinte dictatoriale, lideri individualisti, interese si se vor gãsi oameni care sã facã orice pentru atingerea acestora. Cu toate acestea, existã sentimentul cã cei care au cãzut, au luptat pentru ceva bun, util, pentru poporul acesta. Sã îi comemorãm si sã ne aducem aminte în permanentã de ei, pentru cã si memoria are nevoie de stimuli pentru a rãmâne treazã”.