spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
Vaslui
02-iun.-2024

Război total cu samsarii de animale: directorul DSVSA, amenzi drastice pentru traficanți! (FOTO, FACSIMIL)

- Advertisement -

ACȚIUNI… Controalele declanșate de către directorul DSVSA Vaslui, doctorul Mihai Ponea, încep să dea roade! În ultimele zile, mai multe persoane care au traficat animale pe raza județului Vaslui, au fost depistate și au primit amenzi foaeărte mari, întrucât noua conducere a DSVSA Vaslui nu se joacă, atunci când vine vorba despre aplicarea legii. În cazul fermei ilegale de la Horoiata, comuna Bogdănești, s-a dispus ca proprietarul fermei să primească o amendă de 6000 lei, în timp ce transportatorul animalelor către diverse județe din România, a primit amenda maximă, de 12.000 lei. Directorul Ponea susține că, în ultimele două zile, au fost prinși mai mulți samsari de animale, la filtrele instituite pe raza județului. Unul dintre ei, din județul Neamț, transporta 40 de capre fără documente legale și a primit o amendă de 6.000 lei, animalele fiind confiscate, în baza legii.

NOUTĂȚI… La solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectul Mircea Gologan a convocat, în data de 30 decembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de msuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA)  după confirmarea focarului de la Sălcioara, comuna Banca, la efectivul de suine confirmat in exploatația apartinand lui D.E. Acesta, în urma buletinului de analiză din 28 decembrie, eliberat de la Institutul Național de Diagnostic București, a fost sancționat contraventional cu 12 000 lei pentru introducerea de animale într-o exploatație neautorizată pentru creșterea porcinelor, întârzieri de peste 15 zile pentru înregistrarea în BND (Baza Națională de Date) a mișcării animalelor, neconcordanțe la controlul documentelor între situația existentă și alte documente prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.

Astazi 31 decembrie, s-a intrunit CLCB pentru confirmarea focarului de la Horoiata, comuna Bogdanesti în urma Buletinului de analiză din 30 decembrie, emis de către Laboratorul DSVSA Iași. , CLCB a aprobat Planul de msuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane pentru confirmarea focarului din exploatația de tip A a aceluiasi proprietar, la un numar de 13 capete porcine.

„La această exploatație de tip A s-a dispus un control în data de 30.12.2019, iar în urma verificărilor și neregulilor constatate, s-au luat următoarele măsuri: a fost sanctionat contraventional cu 12 000 lei pentru introducerea de animale intr-o exploatatie neautorizata pentru cresterea porcinelor, intarzieri de peste 15 zile pentru inregistrarea in BND ( Baza Nationala de Date ) a miscarii animalelor, neconcordante la controlul documentelor intre situatia existenta si alte documente prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare. Urmare a celor două suspiciuni confirmate de catre Laboratoarele acreditate, s-au instituit masuri in vederea limitarii raspandirii virusului Pestei Porcine africane, s-au instituit două filtre după cum urmează:

Filtrul nr.1 – la intrarea în localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti, pe DJ 245 D, asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locala de Sprijin Bogdanesti, reprezentanti ai drumurilor judetene;

Filtrul nr.2 – la iesirea din localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti spre localitatea Untesti asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locala de Sprijin Bogdanesti, reprezentanti ai drumurilor judetene”, a precizat medicul veterinar Mihai Ponea, direcvtorul executiv al DSVSA Vaslui.

Vă reamintim că în exploatația situată în comuna Banca, conform Anchetei epidemiologice, la data de 26 decembrie s-au identificat un număr de 33 suine din care 5 morți, 12 adulți, 8 de 2-6 luni, 8 sub 1 lună, restul fiind sacrificate în exploatație și comercializate fără documente. Din anchetă reiese că un număr de 13 suine au fost mutate fără documente în perioada 15-20.12.2019 în localitatea Horoiata, comuna Bogdănești, la locuința proprietarului. Exploatațiile au fost puse sub restricție sanitar-veterinară și au fost dispuse măsuri privind mișcarea suinelor. A fost dispusă începererea unei anchete epidemiologice care este în curs de desfășurare, propietarul a fost sancționat contravențional în data de 27.12.2019 cu amenda în cuantum de 3600 lei pentru nerespectarea legislației sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. ~n vederea prevenirii raspandirii virusului pestei porcine africane s-a recurs la uciderea imediata a unui numar de 28 suine din exploatatia aflata in localitatea Salcioara, comuna Banca, cat si a unui numar de 13 suine aflate in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti. Cu sprijinul UAT Banca si Bogdanesti s-a recurs la neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativa.

Pentru a afla măsurile care se impun pentru prevenirea și combaterea PPA, puteți accesa următorul FACSIMIL:

Informare de presa DSVSA VASLUI suspiciune caz pozitiv PPA la porci domestici 28.12.2019


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.