spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Buget cu scandal: „Este cea mai neagrã situatie cu care se vor confrunta primãriile, de opt ani încoace!”

- Advertisement -

DISPUTÃ… Cu multã bãtaie de cap si, fãrã îndoialã!, multe discutii în zilele urmãtoare, avem primele cifre de buget din 2020. De fapt, vorbim de bugetele pe care se vor baza cele 86 de primãrii din judetul Vaslui, în acest an. Sumele sunt, trebuie sã spunem din capul locului, mai mici fatã de anul trecut. Pentru 20 din cele 23 de primãrii cu bugete sub 1 milion de lei, ieri, Consiliul Judetean a aprobat alocarea unor sume suplimentare, pe motiv cã primarilor respectivi nu le ajung banii de salarii si pentru plata prestatiilor sociale. Au rãmas doar trei primãrii cu bugete sub 1 milion, Pochidia, Viisoara si Vutcani. În disputã cu consilierii judeteni PNL, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a avut o reactie violentã: „Este cea mai grea situatie cu care s-au confruntat primãriile din judetul Vaslui în ultimii opt ani!”. Desi PNL a depus un amendament pentru ca Grivita sã primeascã o sumã de la Consiliul Judetean, de 380.000 lei, amendamentul nu a trecut de consilierii PSD-ALDE. O fazã amuzantã s-a petrecut atunci când consilierul judetean PNL, Gheorghe Veziteu, s-a întors spre colegii de la ALDE, sperând cã vor vota alãturi de el: „Cum, voi nu votati cu noi?”.

Aflând de la Finante despre cifrele de buget pe acest an, mai ales cã alocãrile s-au fãcut în ultimele zile, multi primari vasluieni si-au pus mâinile în cap. „Este o diferentã între ce a promis Guvernul PNL si realitatea actualã. Comuna noastrã are 3.400 de locuitori si noi am primit doar 19 miliarde lei vechi? Unde e corectitudinea acestui Guvern? Nu vãd pe nimeni sã protesteze. Nu putem continua cu proiectele noastre, cu acesti bani. Atunci, vom face si noi de câti bani vom avea. Nu poti sã te întinzi mai mult decât e plapuma”, spune primarul comunei Stefan cel Mare, Mihai Moraru. În afara comunei Zorleni, care a primit un buget record, 5,203 milioane lei, foarte multe primãrii au bugete cuprinse între 1.500 si 3.000 de lei. Cele mai mari sume comunicate deja de Ministerul de Finante, cifre oficiale, ajung la Stãnilesti – 2,977 milioane lei, Iana – 2,678 milioane lei (la banii primiti de la Finante, adicã 2,346 milioane lei, CJ a mai fãcut o micã „donatie” de 325.000 lei, pe motiv cã nu ajung banii de salarii, n.r.) Puiesti – 2,599 milioane lei, Poienesti – 2,278 milioane lei (aici, intrã si banii primiti în plus ieri de la Consiliul Judetean, adicã 680.000 lei, n.r.), Munteni de Sus – 2,481 milioane lei. La polul opus, cu cei mai putini bani s-au trezit comunele care aduc voturi pentru PSD la alegeri, ca Vutcani sau Viisoara, sau comuna ex-primarului PNL, Marius Ciocan, fiecare cu sub 1 milion de lei. Bugetele celor trei municipii si douã orase sunt si ele destul de oscilante. Orasul Negresti primeste un buget destul de mic la nevoile pe care le are, doar 4,316 milioane lei, în timp ce primarul Murgeniului, Ioan Buta, se scaldã din nou în bani, cu un buget de 4,016 milioane lei. Trai-nineacã, cu atâtia bani pe capul lui Buta, iar contracte la firmele de casã, iar cheltuieli aiurea… Municipiul Vaslui pare sã fi dat lovitura, cu un buget urias, 34,753 milioane lei, în timp ce municipiul Bârlad are si el un buget de invidiat, de 19,042 milioane lei. Nici municipiul Husi nu primeste destui bani, pe cât si-ar dori, doar 9,463 milioane lei.

Contre PNL-PSD: de ce unii primari au primit în plus bani iar altii, nu?


Un numãr de 20 de comune au primit ieri bani suplimentari de la Consiliul Judetean, desi abia li s-a aprobat bugetul. Cele mai mari sume au mers la Alexandru Vlahutã – 700.000 lei, Dodesti si Ibãnesti, câte 900.000 lei, Ciocani – 750.000 lei. „Domnule presedinte Buzatu, de ce-ati ales aceastã metodã a sedintei de îndatã, pentru care nu am avut timp sã consultãm documentele? Nu puteati folosi metoda sedintei extraordinare, care ne-ar fi dat si nouã sansa sã studiem documentele?”, a întrebat, ieri, consilierul PNL, Liviu Iacob. „Am primit târziu cifrele de buget, iar calculele noastre ne-au demonstrat cã sunt unele comune cu rosu, cele 20 pentru care am alocat azi bani în plus, din suma primitã de la bugetul de stat pentru impozitul pe venit, de 28,8 milioane lei. Nu puteau sã-si facã bugetele, aceste primãrii, nu aveau nici bani pentru plata prestatiilor sociale. De asta, am ales aceastã metodã, a sedintei de îndatã”, a replicat Buzatu. Nemultumiti, consilierii liberali Polak si Veziteu au propus, în numele grupului de consilieri PNL, alocarea unei sume suplimentare, din suma la dispozitia CJ, de pânã în 380.000 lei, si comunei Grivita, care are mari probleme în urma inundatiilor de anul trecut. În zadar, pentru cã, la vot, amendamentul a cãzut pe baza voturilor „Împotrivã” ale taberei PSD-ALDE. Uimit, consilierul Veziteu, care se astepta la o altã reactie din partea celor de la ALDE, a întrebat cu voce tare, cãtre colegii ALDE: „Cum, voi nu votati cu noi?”. Nu a trecut nici al doilea amendament al consilierilor PNL, care au cerut ca fiecare comunã sã primeascã 40.000 de lei la drumuri comunale si sãtesti, fatã de alocarea CJ, de 30.000 de lei de fiecare UAT.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.