spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Comunele vasluiene, implicate în programul de împãdurire al Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor

- Advertisement -
IMPLICARE... „Membrii ACoR, primarii de comune din judetul Vaslui, sunt constienti de importanta unui asemenea program pentru ameliorarea terenurilor degradate prin erodare, alunecare, nisipare, cu exces de umiditate sau cu deficit de apã de pe suprafata teritorialã a comunelor", spune presedintele ACoR Vaslui, primarul Neculai Moraru.

DECIZIE… În urmã cu câteva zile, o delegatie formatã din primari de comune, membri ai Asociatiei Comunelor din România (ACoR), a participat la întâlnirea cu ministrul Mediului, Apelor si Pãdurilor, Costel Alexe. Subiectul principal al întâlnirii a fost programul de împãdurire propus de Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor. Se cautã, în acest an, modalitãti de colaborare cu reprezentantii ACoR în scopul cresterii suprafetelor de pãdure la nivel national, dupã ani de zile în care aceastã activitate a fost parcã uitatã de cãtre guvernanti. „Una din modalitãtile de crestere a suprafetelor ocupate cu pãduri o reprezintã împãdurirea terenurilor degradate în vederea protejãrii solului, a refacerii echilibrului hidrologic si a îmbunãtãtirii conditiilor de mediu”, spune primarul de Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele ACoR, filiala Vaslui. În perioada imediat urmãtoare, primarii de comune din judet sã identifice suprafetele pe care se pot face împãduriri, pentru a se centraliza situatia la nivel de judet.

În cadrul întâlnirii de la ACoR s-au discutat si problemele pe care le întâmpinã comunele din România: alunecãri de teren; drumurile forestiere practicabile, pe care autoritãtile locale le pot întretine dacã sunt preluate în administrarea comunei; birocratie si proceduri foarte greoaie în privinta obtinerii avizelor de mediu; canalele de irigatii aflate în paraginã, acestea fiind un real pericol pentru comunitãti; colectarea selectivã a deseurilor. Unii primari de comune au precizat cã este nevoie de investitii suplimentare pentru ca România sã poatã realiza tintele UE adoptate la Paris si a subliniat nevoia de investitii în statii de biogaz, producând energie si contribuind la diminuarea cantitãtilor de deseuri din mediul rural. Presedintele ACoR, Emil Drãghici, l-a asigurat pe ministrul Mediului de toatã sustinerea Asociatiei în acest demers si a propus încheierea unui acord de parteneriat între ACoR si Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor în vederea unei colaborãri si consultãri mai strânse între autoritãtile publice locale si cele centrale. „Asociatia Comunelor din România (ACoR), prin membrii sãi, doreste sã se implice activ în acest program. Membrii ACoR, primarii de comune din judetul Vaslui, sunt constienti de importanta unui asemenea program pentru ameliorarea terenurilor degradate prin erodare, alunecare, nisipare, cu exces de umiditate sau cu deficit de apã de pe suprafata teritorialã a comunelor. De asemenea, membrii ACoR cunosc importanta pãdurilor ca resursã pentru o societate sustenabilã”, spune primarul Moraru. Anul trecut, o singurã primãrie din judet a solicitat fonduri europene pentru împãdurire. Potrivit reprezentantilor Agentiei de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA), în sesiunea 2019, de depunere a cererilor de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împãdurire si crearea de suprafete împãdurite”, a fost depusã doar o cerere de sprijin la nivel de judetul Vaslui, de cãtre Primãria comunei Berezeni, vizând accesarea de fonduri pentru împãdurirea a 113,62 ha de teren.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.