spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Prefectul Mircea Gologan, din comisar la Antifraudã, simplu inspector ANAF!

- Advertisement -

SCHIMBARE… Mircea Gologan, prefectul judetului Vaslui, se va întoarce pe post de inspector în cadrul Finantelor Publice Vaslui, dupã ce Guvernul a decis sã desfiinteze Directia Antifraudã, acolo unde el era angajat si de unde a venit prin detasare la conducerea Prefecturii. Proiectul de Ordonantã de Urgentã care consemneazã, practic, desfiintarea Directiei Antifraudã din ANAF a cãpãtat o formã finalã ce urmeazã sã fie discutatã în Guvern în cel mai scurt timp, unele voci sustinând cã decizia este deja luatã. Fatã de forma initialã, proiectul de OUG vine cu o singurã modificare relativ importantã, care faciliteazã eliberarea din functie a personalului Antifraudã, adicã inclusiv a comisarului Mircea Gologan, care trece de la structura antifraudã de la Suceava în cea a Finantelor de la Vaslui.

Postul de vicepresedinte al ANAF cu atributii pe zona Antifraudã se desfiinteazã, la fel cum se va întâmpla si cu pozitiile de inspector, inspector sef, inspector general si inspector general adjunct antifraudã. Adicã, desfiintare pe toatã linia, iar comisarii antifraudã, detasati din judete la structurile regionale, se întorc în judetele din care au plecat. Acestea sunt prevederile care consemneazã, de facto, disparitia Antifraudei Fiscale, în forma în care ea a existat pânã acum. De fapt, activitatea de antifraudã din ANAF nu dispare, însã cei care se vor ocupa de domeniu vor fi simpli functionari publici, inspectori ANAF, fãrã statut special. Fatã de varianta initialã, proiectul vine cu o schimbare care poate conta în procesul de înlocuire a oamenilor din zona antifraudei. La articolul care vorbeste despre desfiintarea functiilor specifice de inspector general, inspector general adjunct, inspector sef si inspector antifraudã, formularea „eliberarea din functie a persoanelor numite… ” este înlocuitã cu ” încetarea numirii persoanelor care ocupã functiile…”. În acest fel, persoanele cãrora li se va desfiinta postul nu vor mai putea contesta atât de usor decizia. În cazul persoanelor cu functii înalte de conducere, numite în general inclusiv pe criterii de afinitãti politice, aceastã schimbare poate fi importantã.

Ministrul Câtu spune cã se vor face economii importante

Ministerul de Finante, prin vocea ministrului Câtu, preciza în ianuarie cã reorganizarea ANAF va conduce la o colectare mai eficientã a veniturilor la buget, iar câstigul pentru stat va fi de aproximativ 2 miliarde lei. „Mãsurile propuse care vizeazã reorganizarea ANAF vor determina o crestere a veniturilor colectate de aproximativ 2 miliarde lei, ceea ce înseamnã o crestere cu 0,5 p.p. a ponderii veniturilor colectate în PIB, precum si o diminuare a cheltuielilor de personal cu aproximativ 7,2 milioane lei, în conditiile în care salariile lunare pentru întreg aparatul DGAF (Antifraudã, n.r.) sunt de aproximativ 10 milioane lei”, anunta conducerea ministerului. La începutul lunii ianuarie, ministrul de Finante Florin Câtu spunea cã reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã (ANAF) viza eliminarea a 150 de posturi de conducere si a aproape 2.000 de posturi din structurã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.