SPERANTE… Autoritãtile statului împreunã cu federatiile asociatiilor de bolnavi din tarã vor urmãri ca în perioada urmãtoare sã implementeze, la nivel national, un plan european de luptã împotriva cancerului, în asa fel încât cei care suferã de aceastã boalã sã aibã un acces mai usor la programele de diagnostic si tratament.
Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a declarat cã România are nevoie de un Plan national de cancer si de un Registru national pentru aceastã patologie. „Este stiut cã în România în fiecare zi mor 142 de pacienti din aceastã patologie – copii si adulti. Este statistica GLOBOCAN pe 2018. (…) Din câte stim cu totii, în România nu avem un plan national de cancer. Este cumva lãsat în Ministerul Sãnãtãtii încã de pe vremea ministrului Achimas. Nu mai stim nimic de acel plan de cancer. De ani de zile spunem cã este necesar un Plan de cancer, de un Registru national de cancer si multe nevoi pe care noi le-am semnalat de ani de zile si le tot repetãm. Avem acel program de preventie pe cancerul de col uterin subfinantat. Când merge femeia la medicul de familie sã ia o trimitere i se spune cã nu mai sunt fonduri si este amânatã. Suntem tara cu cea mai micã finantare din PIB din UE. Bulgarii au 9%, noi avem aproape 5%”, a spus Cezar Irimia, la o conferintã.
Secretarul de stat Nelu Tãtaru: „Vrem ca în perioada imediat urmãtoare sã putem aseza acest plan european si la nivelul României”
Secretarul de stat Nelu Tãtaru a spus cã Ministerul Sãnãtãtii urmeazã ca în perioada urmãtoare sã „aseze” planul european împotriva cancerului si la nivelul României. „Aceastã echipã nouã si-a pus în plan, în concordantã cu Planul european de luptã împotriva cancerului, sã dezvolte acest Master Plan. (…) Stim cã aceastã maladie, cancerul, pe lângã cã omoarã 140 de pacienti pe zi, omoarã 50.000 de pacienti pe an si schimbã destinul a 80.000 de pacienti în fiecare an prin depistarea acestei boli. Avem în acest moment la nivelul MS programe de screening pe cancer de col uterin, cancer colorectal, suntem în dezvoltarea screeningului cancerului de sân. Avem toatã deschiderea si cu comisiile de Sãnãtate din Senat si Camera Deputatilor, urmând ca în perioada imediat urmãtoare sã putem aseza acest plan european împotriva cancerului si la nivelul României. Este adevãrat, acest plan se poate dezvolta doar în concordantã cu discutiile pe care le avem cu experti, cu asociatii profesionale, sindicate, asociatii de pacienti urmând sã poatã fi adaptatã la nivel national. În acest sens, ne uitãm la exemplele bune din Europa si vom aduce pe tapet programe pilot care au cea mai mare incidentã si mortalitate în România”, a sustinut secretarul de stat Nelu Tãtaru.