ÎNGRIJORÃTOR… Potrivit conducerii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, în ultima sãptãmânã, numãrul cazurilor de gripã a crescut semnificativ, ajungând la 32, cu 25 mai multe cazuri fatã de sãptãmâna anterioarã.
Numãrul cazurilor de gripã înregistrate la nivelul judetului Vaslui în sãptãmâna 27 ianuarie- 2 februarie a înregistrat o crestere semnificativã, se aratã într-o raportare transmisã de Directia de Sãnãtate Publicã (DSP). Potrivit documentului, în perioada mentionatã au fost diagnosticate cu gripã 32 persoane. Cele mai multe cazuri de îmbolnãvire, 18, s-au înregistrat la categoria de vârstã 15-49 de ani. Alte zece persoane bolnave au vârste între 50 si 65 de ani (cinci cazuri), respectiv 5-14 ani (cinci cazuri), iar patru cazuri au fost înregistrate la categoria de vârstã 2-4 ani (douã cazuri) si peste 65 de ani. Din cele 32 de cazuri de gripã, trei nu au avut nevoie de spitalizare. De asemenea, sãptãmâna trecutã, în judetul Vaslui au fost înregistrate nu mai putin de 3265 de cazuri de infectii virale ale cãilor respiratorii, cele mai multe, 1526, la categoria de vârstã 5-14 ani. Alti 480 de copii cu vârste de pânã la patru ani au contactat infectiile respiratorii. Directia de Sãnãtate Publicã a raportat si 405 cazuri de pneumonii, dintre care 163 la copii cu vârsta de pânã la 14 ani.
Autoritãtile au decretat epidemie de gripã
Ministerul Sãnãtãtii a declarat, joi, epidemie de gripã în România, având în vedere numãrul crescut al cazurilor de gripã si infectii respiratorii din ultima sãptãmânã. Numãrul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 18, a anuntat, tot ieri, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sãnãtate Publicã. Ultimele douã persoane care au decedat din cauza gripei sunt un copil de un an si sase luni din judetul Neamt si o femeie de 49 de ani din judetul Mures. În ambele cazuri, s-a confirmat infectarea cu virus gripal tip A, subtip (H1). Ambii aveau conditii medicale preexistente si nu fuseserã vaccinati antigripal. În prezent, sunt peste 7000 de cazuri de gripã în România, ceea ce reprezintã un numãr dublu fatã de sãptãmâna anterioarã si tot dublu fatã de aceeasi perioadã a anului trecut.
Recomandãri cãtre populatie
Ministerul Sãnãtãtii reaminteste populatiei cã mãsurile de igienã personalã (spãlarea cu apã si sãpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strãnut sau tuse, respectarea unui regim de viatã sãnãtos – alimentatie bazatã pe legume si fructe, odihnã si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea îmbolnãvirilor prin afectiuni respiratorii, si în special prin gripã. De asemenea, se recomandã evitarea automedicatiei si consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereazã gripa si care poate stabili o eventualã indicatie pentru spitalizare, precum si izolarea voluntarã la domiciliu a persoanelor care prezintã simptomatologie asemãnãtoare gripei. Vaccinarea este cea mai eficientã metodã de preventie si se recomandã, în continuare, vaccinarea antigripalã.