spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
Vaslui
02-iun.-2024

Parlamentarii PSD de Vaslui nu vor vota Guvernul Câtu

- Advertisement -

AGITATIE… Presedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bãdãlãu, spune cã parlamentarii PSD vor merge în sala sedintei de plen a Parlamentului, în aceastã sãptãmânã, dar vor vota împotriva Guvernului Câtu si vor pica si acest guvern. „Practica normalã într-o tarã europeanã este cã presedintele desemneazã un premier. Dacã un partid are 51% din Parlament, este obligat sã desemneze un premier din partea acelui partid. Dacã nu are, luând în considerare spiritul Constitutiei, desemneazã un om politic sau nu, dar care poate forma o majoritate. Logica asta în România nu functioneazã si o simtim de câteva luni de zile. Dupã Guvernul Orban, format ad-hoc, care a picat prin motiunea de cenzurã, au mai venit o datã cu aceeasi propunere, aceeasi desemnare, domnul Orban, si noi am atacat asta la Curtea Constitutionalã. Acum a urmat o a doua desemnare si mai dezastruoasã, domnul Câtu. Decizia PSD este de a merge totusi în salã, din respect pentru cetãtenii României, si a arãta încã o datã cã, de fapt, încãlcarea asta a Constitutiei si partizanatul cu PNL reprezintã o gresealã si vom vota împotriva guvernului Câtu, vom pica si aceastã propunere”, a declarat Niculae Bãdãlãu. Decizia este asteptatã atât de cãtre primarii PSD de Vaslui, care îsi doresc alegeri într-un singur tur, cât si de cãtre sefii Consiliului Judetean.

Bãdãlãu spune cã social-democratii sunt îngrijorati si de modul cum pot evolua lucrurile cu îmbolnãvirile de coronavirus si în acest context se gândeste cu îngrijorare la ce ar însemna anticipatele. „Gânditi-vã ce înseamnã sã avem anticipate în ideea în care în Italia se închid scoli, se blocheazã orase tocmai pentru a izola focare si în România noi adunãm oamenii în grupuri. Cred cã mult mai important este poporul si sãnãtatea poporului si lucrul ãsta trebuie sã îl avem în vedere si asta încercãm sã spunem, cã trebuie sã fim responsabili ca oameni politici fatã de cetãtenii României, si dacã altii nu sunt responsabili, cu atât mai mult noi trebuie sã avem grijã”, a completat senatorul PSD de Giurgiu. Potrivit acestuia, PSD nu se teme de anticipate dar, în situatia actualã, ar trebui ca politicienii sã se gândeascã la sãnãtatea poporului. „Nu ne e fricã de anticipate, nu avem nicio teamã de anticipate, e normal si logic sã ne întoarcem la popor câteodatã, sã îsi spunã pãrerea, acceptãm lucrul ãsta, dar trebuie sã fim foarte atenti la ceea ce se poate întâmpla ca prejudiciu în România. În situatia actualã, eu as pune la îndoialã si localele, cu toate cã nu ne permite Constitutia, dar dacã se va extinde virusul!? Pe mine m-au îngrozit imaginile din Italia cu blindate pe strãzi, cu închis de scoli, deci fenomenul e mult mai grav decât se încearcã sã se tinã în România, la ei nivelul de responsabilitate e mai ridicat. La noi e mult mai complicat pentru cã unii fug din spitale ca sã nu mai spun cã, probabil, cu refugiatii, vom avea o a doua mare crizã”, a spus Bãdãlãu. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa liberã cã în cazul în care un guvern liberal va fi învestit acesta va da automat Ordonante de Urgentã pentru alegerea primarilor în douã tururi, dar si a presedintilor de Consilii Judetene. Mesajul a fost transmis si celor din PSD pentru a-i determina pe social-democrati sã accepte mai repede varianta alegerilor anticipate.

Urmeazã o sãptãmânã de foc, mingea este la CCR

Liberalii se tem cã scenariul devansãrii alegerilor parlamentare are sanse mari sã fie dejucat sãptãmâna viitoare de judecãtorii Curtii Constitutionale, dacã se admite sesizarea Avocatului Poporului referitoare la Ordonanta de Urgentã (OUG) privind anticipatele. OUG 26/2020 a fost respinsã deja în Senat de majoritatea formatã în jurul PSD si este tinutã în acest moment la sertar în Camera Deputatilor de social-democrati pânã la o decizie a CCR. Parlamentul s-ar fi putut pronuntat asupra ordonantei, dar conducerea PSD a convenit sã nu intervinã asupra ei pânã nu apare decizia CCR. În felul acesta, social-democratii nu ar putea sã fie acuzati cã au modificat sau respins OUG, ci întreaga responsabilitate va fi aruncatã pe judecãtorii CCR. Reprezentantii PSD, UDMR, ProRomânia si ALDE au reclamat faptul cã prin aceastã Ordonantã se dã dreptul cetãtenilor de a vota în orice judet la parlamentare, ceea ce ar avea impact asupra stabilirii deputatilor si senatorilor din fiecare judet. Prevederea cu implicatii directe asupra anticipatelor este însã scurtarea termenului de la care se poate anunta data alegerilor. În OUG, termenul a fost redus de la 90 de zile la 50 de zile, ceea ce ar comprima calendarul pentru anticipate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.