spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

ÎN RÃZBOI CU CORONAVIRUS: 450.000 de vasluieni intrã în stare de urgentã!

- Advertisement -

EFORTURI MASIVE… Autoritãtile române fac eforturi disperate pentru a tine sub control maladia coronavirus. La Vaslui, deja, mai multe institutii publice au anuntat cã îsi suspendã activitatea cu publicul si lucreazã doar pe baza programãrilor online. La operatorii de apã-canal, gaze sau alte servicii publice din municipiul resedintã, activitatea la casierii este limitatã la prezenta a câte 5 persoane, însã este foarte posibil ca si actualele decizii sã fie modificate, în sensul în care sã se treacã doar la plata electronicã a facturilor. „Am restrictionat la cinci numãrul abonatilor nostri care intrã la casierii. Cu toate acestea, facem un apel cãtre toti abonatii din municipiul Vaslui sã apeleze mai mult la plãti în sistem electronic, pentru a reduce si mai mult riscul de transmitere a virusului. Abonatii Aquavas, sucursala Vaslui, pot apela la toate punctele de încasare Pay-Point si Un-Doi centru de plãti, Banca Transilvania, Banca Comercialã, unde nu vor plãti niciun comision. Se mai poate apela si la agentul încasator”, spune ing. Romicã Huhurez, directorul executiv al sucursalei Vaslui a Aquavas. Astãzi, presedintele Iohannis anuntã ce mãsuri ia, pentru cã tara intrã sub incidenta stãrii de urgentã. Mãsura îi va afecta pe toti cei 450.000 de locuitori ai judetului Vaslui, care vor trebui sã respecte deciziile autoritãtilor, mai ales cã ne putem astepta la închiderea sau restrictionarea programului de lucru la anumite magazine sau unitãti de alimentatie publicã, restrictionarea deplasãrilor sau chiar limitarea deplasãrilor prin tarã. Deocamdatã, la nivelul judetului Vaslui nu a fost depistatã nicio persoanã pozitivã la testul coronavirus, iar în ultimele 24 de ore, 22 de persoane au iesit din autoizolare. Singurul caz care are legãturã cu Vasluiul, este al unei femei de 43 de ani care s-a întors din Italia, dar aceasta nu a ajuns în judet, ea se afla într-un centru de carantinã din Arad când a fost depistatã.

La data de 15 martie, ora 15:00, în judetul Vaslui erau izolate la domiciliu 328 de persoane, dintre care doar una în ultimele 24 de ore. Alte 30 de persoane sunt în carantinã, în mai multe centre din judet. Dintre cele 127 de cazuri depistate pozitiv la nivel national, unul este din Vaslui. Este vorba despre o femeie în vârstã de 43 de ani, care a revenit din Italia. Aceasta a fost carantinatã la Arad în momentul intrãrii în tarã, dupã care a fost internatã la Spitalul de Boli infectioase Timisoara. „Dacã vã aflati în autoizolare la domiciliu, respectati cu strictete recomandãrile autoritãtilor, nu pãrãsiti sub nicio formã domiciliul pe perioada celor 14 zile, nu primiti vizitatori si nu intrati în contact apropiat cu eventualele persoane care vã furnizeazã alimente sau produse. Directia de Sãnãtate Publicã monitorizeazã zilnic, telefonic, starea de sãnãtate a persoanelor autoizolate la domiciliu. În cazul aparitiei simptomelor si semnelor sugestive (tuse, febrã, dificultate în respiratie, durere în gât), persoanele autoizolate vor solicita imediat sprijin la apelul unic de urgentã 112 pentru a fi transportate la spital, respectând toate mãsurile de izolare. În cazul în care încãlcati regimul autoizolãrii la domiciliu, riscati amendã de pânã la 20.000 de lei, precum si dosar penal în cazul în care contribuiti la rãspândirea virusului”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui. Trebuie spus cã nouã dintre pacientii depistati pozitiv au fost declarati vindecati si externati.

Activitatea de relatii cu publicul, restrictionatã

Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Vaslui, institutia care finanteazã cu sute de mii de euro agricultori sau primãrii comunale, a pus deja lacãtul pe usã. S-a restrictonat activitatea de relatii cu publicul, iar de astãzi se va lucra dupã urmãtoarele coordonate: în mediul on-line prin intermediul adresei de e-mail ojfir.vaslui@afir.info, la nivelul judetului Vaslui; prin intermediul telefonului 0335/860.271; prin servicii de curierat la adresa Mun. Vaslui, str. Eternitatii nr. 1, cod postal 730112, jud. Vaslui. „Registratura de la OJFIR îsi restrânge activitatea de relatii cu publicul, fiind la dispozitia dumneavoastrã prin preluarea solicitãrilor telefonice si a documentelor transmise prin e-mail sau postã. Nu intrã sub incidenta celor mentionate mai sus situatiile cu caracter urgent sau care nu pot fi solutionate prin mijloacele de comunicare disponibile”, anuntã sefii OJFIR.

Prefectul Mircea Gologan, sfaturi pentru cetãtenii judetului Vaslui: „Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse în mod frecvent si de alte persoane”

Prefectura Vaslui a emis deja un set de 15 recomandãri privind conduita socialã responsabilã în prevenirea rãspândirii coronavirus, recomandãri care pot salva vieti. „Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numãr mare de persoane, de tipul adunãrilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere. Feriti copiii de acele locuri de joacã care presupun atingerea unor suprafete/obiecte comune de cãtre un numãr mare de copii. Limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsã, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrãtisãrile, sãrutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fetelor cu mâinile. Se recomandã, inclusiv în privinta persoanelor împreunã cu care locuiti, sã NU intrati în contact direct decât dupã igienizarea mâinilor atunci când reveniti la domiciliu. Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse în mod frecvent si de alte persoane, precum: balustrade, clante, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care sunteti totusi nevoiti sã atingeti aceste suprafete, protejati-vã folosind servetele de unicã folosintã”, anuntã Prefectura. „Pãstrati o distantã semnificativã, de 1,5 metri, fatã de celelalte persoane pe care le întâlniti. În cazul în care vã aflati în transportul în comun, încercati sã NU stati fatã în fatã cu alte persoane. Asigurati-vã, dupã folosirea transportului în comun, cã v-ati igienizat mâinile înainte de a vã atinge fata, nasul sau gura. Evitati deplasãrile în tãrile care se confruntã cu numãr mare de cazuri de infectãri cu noul coronavirus (COVID-19) si descurajati întoarcerea în tarã a persoanelor din zonele de risc, respectiv din tãrile cu numãr mare de cazuri cu noul coronavirus”, mai prevãd recomandãrile. De altfel, presedintele Klaus Iohannis a anuntat cã, astãzi, emite un ordin privind starea de urgentã pe teritoriul României. Ce înseamnã asta si ce mãsuri concrete va lua presedintele? Nu stim, cert este doar cã existã o stare de urgentã si în Spania, care presupune, printre altele, cã nu se închid frontierele nationale, se interzic deplasãrile pe întreg teritoriul tãrii, cu unele exceptii: deplasarea domiciliu-locul de muncã, pentru necesitãti medicale, pentru aprovizionare cu alimente, bunuri de primã necesitate si combustibil, la entitãti financiar-bancare, pentru a îngriji persoane apartinând categoriilor vulnerabile, sau se închid restaurantele, cafenelele, terasele, mentinându-se posibilitatea livrãrii comenzilor la domiciliu. Autoritãtile, în Spania, au decis sã închidã si traficul rutier pe anumite drumuri nationale, în timp ce fortele de ordine au fost autorizate sã efectueze controale asupra persoanelor, vehiculelor si spatiilor private pentru a verifica dacã sunt respectate aceste reguli.

Nu mai mergeti la Aquavas pentru a da indexul, existã linii telefonice. La DGASPC, de astãzi, conditii speciale!

O mãsurã de restrictionare, la care apeleazã conducerea sucursalei Vaslui a Aquavas si pentru care se cere sprijinul vasluienilor, este ca transmiterea indecsilor sã se facã telefonic, pentru a nu mai aglomera birourile de la sediul sucursalei. Astfel, la telefoanele 0235/322727, 0235/311153, 0235/322641 se pot transmite toate aceste date, fãrã a mai fi nevoie ca miile de abonati Aquavas sã se deplaseze la sucursalã, fiind creat chiar si contul de mail: consum.aqsucvs@gmail.com. Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui anuntã persoanele cu dizabilitãti cã, începând de astãzi, biletele de cãlãtorie, rovignetele, cardurile europene pentru dizabilitate si legitimatiile de transport urban „NU SE VOR MAI RIDICA PERSONAL de la sediul institutiei noastre, ci vor fi transmise prin Posta Românã, la solicitare, conform urmãtoarei proceduri temporare: Solicitantul – persoana adultã cu dizabilitãti gradul grav si accentuat, reprezentantul legal al adultului sau copilului cu dizabilitãti, asistentul personal al persoanei cu dizabilitãti sau altã persoanã cu împuternicire notarialã în acest sens, datã de cãtre persoana cu dizabilitãti/reprezentant legal va putea solicita printr-o cerere netipizatã eliberarea biletelor de cãlãtorie gratuite, a cardurilor europene pentru dizabilitate, a rovinietelor si a legitimatiilor de transport urban. Cererea va putea fi trimisã cãtre Directia de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui prin postã, curier rapid, fax 0235/315346 sau mail (office@dgaspc-vs.ro; sec_adulti_vs@dgaspc-vs.ro), de cãtre solicitant sau asistentul social de la primaria de domiciliu a persoanei cu dizabilitãti”. DGASPC mai anuntã cã biletele de cãlãtorie gratuitã, cardurile europene de dizabilitate, rovinietele si legitimitatiile de transport urban vor fi trimise cãtre solicitant prin Posta Românã, în plic, la care se ataseazã formularul de confirmare postalã de primire a documentului.

Sfaturile unui psiholog din Vaslui: „Vorbiti cu copiii, explicati-le cã stau acasã pânã ce fuge microbul din scoalã”


„Observ în cabinet si în stradã douã stãri care mã fac sã ma gândesc la extreme si la ambivalente totodatã. O parte dintre noi dezvoltãm panica, în care ne comportãm de ca si cum ar veni sfârsitul lumii – nu ne mai facem planuri de viitor, dincolo de pandemie, suntem tristi, temãtori, demotivati, furiosi cã virusul ne încurcã treburile, indisponibili emotional si la mai toate discutiile închidem cu „cine stie ce va fi, dar bine nu o sã fie”. Purtãm mãsti, stãm la distantã, ne întoarcem privirea cãtrãnitã spre cel care tuseste sau strãnutã, bombãnim, nu dormim odihnitor, ne gândim la moarte. O altã parte dintre noi ne comportãm de ca si cum nu s-ar întâmpla nimic. Spunem cã este doar politicã de guvern, cã „hotii ãstia si-au pus în minte sã ne aducã la sapã de lemn”, cã este o minciunã, nu prevenim si nu credem în nimic, nu luãm nicio mãsurã, râdem de cei care se spalã pe mâini sau umblã cu dezinfectantul în buzunar, cârcotim despre de ce stau copiii acasã si ce fricosi sunt altii si noi suntem puternici, neînfricati. Putini dintre noi reusim sã avem o alegere de mijloc, în care sã luãm în calcul cã este un virus nou, care produce o virozã fatã de care încã nu s-a putut descoperi remediul medical imediat. Cã datele statistice din lume au impus stabilirea de pandemie, tocmai pentru a se accesa mãsuri specifice. Cã, da, sunt si cazuri foarte grave, ca au murit oameni, dar asta nu înseamnã cã oricine este infectat moare. Ca prieten si psiholog, vã invit sã luati în considerare unele sfaturi, recomandãri:

– explicati copilului ce se întâmplã – cã stã acasã pentru cã în acest fel „microbul” va pleca mai repede de la noi, negãsind pe nimeni la scoalã sau la grãdinitã. Cã este bine sã ne spãlãm pe mâini, sã mâncãm si mai sãnãtos si cã vitamina C este o „fortã” care ne poate ajuta sã scãpãm de virus. Cã oamenii care au mascã pe fatã nu sunt bau-bau, cã „daca tot stai acasã, vom petrece mai mult timp împreunã, vom învãta, vom gãti, ne vom plimba în parc” si cã imediat cum o sã primim stiri cã a plecat virusul vor merge din nou la colegi. Ar fi pãcat sã vã stricati munca de atâtia ani si ceea ce ati construit pânã acum, iar motivatia si elanul de viatã sã scadã;

– luãm mãsuri de prevenire pe care le-am învãtat de pe diferite surse si, mai ales, nu lãsãm gândurile sã ne-o ia razna; panica ne poate face sã credem cã nu existã decât alb si negru, sãnãtos sau mort”, este postarea de pe Facebook a unui psihoterapeut din Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.