spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Revoltãtor: mii de vasluieni inconstienti au invadat strãzile!

- Advertisement -

ALERTÃ LA VASLUI

FÃRÃ RESPONSABILITATE… În municipiul Vaslui, vineri dimineatã, mii de persoane – din oras sau din comunele din jur – au inundat strãzile si parcurile, aglomerând pietele si magazinele, fãrã sã se gândeascã cã, prin actiunile lor, pot rãspândi coronavirusul la cei cu care se întâlnesc. În acest timp, copiii sunt tinuti fortat în case, de teama îmbolnãvirii cu coronavirus. Strãzile s-au umplut de oameni, în jurul orei 9.00. „Doamne, ce de-a lume prin Vaslui, sunt pline strãzile! Sunt iresponsabili, oamenii acestia, se plimbã, stau de vorbã prin piete. Ar putea sã rãspândeascã acest virus, fãrã sã le pese si sã stea în case, asa cum ar trebui sã se întâmple”, a spus un vasluian, care a sunat alarmat la redactie. Tot ieri, a circulat în mediul online un document emis de MAI, privind unele posibile mãsuri de restrictie care ar trebui aplicate de Guvern, document dezmintit ulterior de cãtre Prefectura Vaslui, printr-un comunicat de presã. Potrivit documentului de lucru de la nivelul Comitetului National pentru Situatii Speciale de urgentã, deplasãrile vor fi permise doar cãtre locul de muncã, cumpãrãturi de strictã necesitate, pentru asistentã medicalã, pentru activitãti fizice individuale sau plimbarea animalelor de companie. Deplasãrile sunt permise doar pe baza unei declaratii. „Rog populatia sã nu ia în considerare nimic din ce se publicã în spatiul public pânã nu este adoptat si explicat de autoritãti. Documentul rãspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu sigurantã poate suferi încã multe modificãri”, a declarat Raed Arafat, seara trecutã.

Ieri dupã-amiazã, pe teritoriul României, erau confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), niciunul în judetul Vaslui. Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate si externate (22 la Timisoara, 8 la Bucuresti si unul la Iasi). De joi dupã-amiazã si pânã vineri, au fost înregistrate alte 31 de noi cazuri de îmbolnãvire. Pacientii nou confirmati au vârsta cuprinsã între 17 ani si 89 de ani. Dupã cum se stie acum, judetul Vaslui nu are niciun caz confirmat de coronavirus, însã situatia pare sã scape de sub control, din cauza atitudinii locuitorilor din judet, care ieri dimineatã au luat cu asalt piete, strãzi, parcuri, magazine. Ieri dupã-amiazã, prefectul Mircea Gologan a convocat, în sedintã extraordinarã, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui (CJSU) pentru aprobarea unor mãsuri suplimentare necesare prevenirii infectiei cu Coronavirus pe teritoriul judetului Vaslui. Situatia persoanelor afectate de coronavirus (COVID -19) la nivelul judetului Vaslui, la data de 20 martie, arãta astfel: numãrul persoanelor izolate la domiciliu la data curentã – 996; numãrul persoanelor izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore – 567 (asta aratã cã 567 de vasluieni s-au întors în judet, în ultimele zile, n.r.); numãrul persoanelor iesite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore – 19.

Un document incendiar si mai multe reactii de la Guvern

Vineri a circulat si un document care a fãcut mii de vasluieni sã realizeze cã se pot aplica si mãsuri mai restrictive fatã de situatia actualã. Documentul, elaborat de un grup de suport din MAI, coordonat de Raed Arafat, prevede unele puncte care vor avea impact asupra populatiei, inclusiv prin propuneri de limitare a circulatiei în comunitãti desi nu s-a precizat nicio datã de începere. „Referitor la documentul care a fost publicat pe WhatsApp si în diferite medii online si de mass-media, în care se prevãd mãsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei Grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgentã. Grupul are membri din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finalã asupra mãsurilor se ia la nivelul CNSSU în urma prezentãrii discutiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mãsuri sã fie luate, amânate sau respinse”, a precizat Arafat. Seara trecutã, si Prefectura Vaslui a trimis un comunicat de presã pe acest subiect, în numele Grupului de Comunicare Strategicã, grup coordonat de secretarul de stat Nelu Tãtaru. „Având în vedere faptul cã a fost dat publicitãtii un document al Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTÃRÂREA NR. 14 din 20.03.2020″,

Facem urmãtoarele precizãri:

1.       Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific, organism în subordinea CNSSU, format din specialisti în epidemiologie si boli infectioase.

2.       NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific si NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgentã), organism abilitat sã ia decizii în astfel de situatii.

3.       Hotãrârile Grupului de suport tehnico-stiintific au caracter de propunere cãtre CNSSU, doar dupã ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evolutia rãspândirii noului coronavirus (COVID-19), tinând cont de practica altor state care se confruntã cu aceeasi problematicã”, este reactia Prefecturii Vaslui, dupã aparitia comunicatului.

5. Atentionãm asupra faptului cã în documentul dat publicitãtii NU este mentionatã data de la care sunt aplicabile mãsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstreazã cã mãsurile NU au aplicabilitatea imediatã, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la rãspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizãrii organelor de cercetare penalã pentru infractiunea de divulgare fãrã drept a unor informatii care nu sunt destinate publicitãtii.

7. Inspectoratul General al Politiei Române a sesizat DIICOT cu privire la sãvârșirea infractiunii de distribuire de informatii nedestinate publicitãtii, sub aspectul sãvârșirii infractiunii prevãzute de art. 304 Cod Penal, faptã pedepsitã cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”, a anuntat Prefectura.

Primarul Vasluiului închide Bazarul, avertisment pentru comercianti


Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, a decis sã închidã Bazarul, pe perioada stãrii de urgentã, în timp ce firmele care au profil de vânzare cu amãnuntul si bar trebuie sã se conformeze noilor reguli, la Vaslui.

„Se suspendã activitatea comercialã în Bazarul municipal Vaslui cu începere din 20 martie 2020, pe durata stãrii de urgentã.

Art. 2. Pentru a evita aglomerarea pietelor agroalimentare din municipiul Vaslui (PIATA CENTRALÃ SI PIATA TRAIAN) de cãtre cetãtenii care ar dori sã se aprovizioneze pentru sãrbãtoarea Bunei Vestiri, dezinfectia si igienizarea pietelor se va face în data de 22 martie 2020, dupã cum urmeazã: PIATA CENTRALÃ – în intervalul orar 13:00 – 15:00 si PIATA TRAIAN în intervalul orar 15:00 – 17:00.

Programul pietelor pentru sãptãmâna 23.03. 2020 – 29.03.2020 va fi de luni pânã vineri, în intervalul orar 06.00 – 20.00, sâmbãta în intervalul orar 06.00 – 16.00, iar duminica în intervalul orar 06.00 – 15.00. Începand cu data de 30.03.2020, se va reveni la programul stabilit prin Anexa nr. 1 la Hotãrârea nr. 2, mãsura nr. 2 (igienizarea pietelor se va face în fiecare zi de luni).

Art. 3. Agentii economici care desfãsoarã si activitãti de alimentatie publicã (bar, cafenea) si comert (magazin alimentar) în acelasi spatiu au obligatia comercializãrii produselor alimentare si bãuturilor alcoolice si non-alcoolice DOAR pentru consumul la domiciliu. În acest sens, pentru a descuraja tentatia consumului în interiorul sau exteriorul spatiilor comerciale, persoanele care detin spatii cu locuri amenajate pentru consum sunt obligate sã strângã si sã depoziteze mesele si scaunele aferente acestor spatii.

Art. 4. Directia de Asistentã Socialã este competentã în supravegherea persoanelor autoizolate la domiciliu si/sau asigurarea produselor si serviciilor de strictã necesitate pentru persoanele izolate la domiciliu în contextul epidemiei de COVID-19, conform prevederilor Adresei Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui nr. 4468/18.03.2020 si Hotãrârii nr. 5 a Comitetului Judetean de Urgente Vaslui” – hotãrârea nr. 3 a Comitetului Local pentru Situatii de Urgentã Vaslui.

Aquavas, sucursala Vaslui, adresã de mail pentru transmiterea consumurilor la apã: consum.aqsucvs@gmail.com

Utilizatorii Aquavas SA, Sucursala Vaslui, persoane fizice si juridice, care au contori de apã (repartitoare de costuri) instalate pe proprietile private si în condominii (apartamente, blocuri) nu mai trebuie sã se deplaseze la sucursalã, în conditiile epidemiei de coronavirus. Directorul sucursalei, Romicã Huhurez, a anuntat cã transmiterea se poate face telefonic în perioada 23-29 ale lunii curente, folosind numerele de telefon urmãtoare: 0235-322727, 0235-311153, 0235-322641. Mai este pusã la dispozitia abonatilor si o adresã de email, respectiv consum.aqsucvs@gmail.com, pe care se pot transmite consumurile de la apometre.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.