spot_img
19 C
Vaslui
08-iun.-2024
spot_img

Spitalul Bârlad va trata bolnavii de COVID 19, consilierii se opun! (VIDEO)

- Advertisement -

ÎNSPÃIMÂNTATI… Scandal monstru la sedinta de îndatã a CLM Bârlad. Totul a pornit de la faptul cã Ministerul Sãnãtãtii, la sugestia DSP Vaslui, vrea sã transforme spitalul bârlãdean în spital pentru tratarea cazurilor de coronavirus, care vor fi depistate în judet si chiar pe plan regional. Pe ordinea de zi au figurat doar trei proiecte de hotãrâre, privind alocarea de bani suplimentari fatã de cei prevãzuti în bugetul abia aprobat precum si alocarea unei sume consistente pentru distribuirea de hranã pentru cei izolati si persoanele în vârstã de peste 65 de ani, fãrã sustinãtori sau altã formã de ajutor. La final, când consilierii locali au fost solicitati sã emitã o opinie referitoare la solicitarea Ministerului Sãnãtãtii, niciun consilier nu a fost de acord! Dupã votul consilierilor, care au respins categoric ca spitalul sã devinã spital pentru tratarea coronavirusului, a sosit si deputatul Adrian Solomon, cu idei destabilizatoare privind donatia omului de afaceri Constantin Dulute, care ar fi de fapt motivul pentru care a fost propus spitalul din Bârlad si nu cel din Vaslui.

Sedinta de îndatã a CLM Bârlad de ieri s-a desfãsurat în sala mare a Cinematografului Victoria, unde au participat 14 consilieri locali: sase PNL si opt PSD. Pe ordinea de zi au fost trei proiecte de hotãrâre, cele mai importante fiind rectificarea bugetului local pe 2020 si a bugetului Spitalului de Urgentã pe 2020 cu 2 134 598 lei, precum si aprobarea alocãrii din bugetul local a unei sume de 150 000 ncesarã achizitionãrii si distribuirii hranei pentru persoanele izolate la domiciliu, persoanele în vârstã de peste 65 de ani sau în situatii deosebite, fãrã sustinãtori sau alte forme de ajutor.

Spitalul va primi bani pentru achizitii necesare în lupta cu Covid-19

Suma de 2 134 598 alocatã de la bugetul local, a fost aprobatã de cei 14 consilieri, pentru urmãtoarele achizitii solicitate de conducerea spitalului:

–         Robot de dezinfectare Hyper light – 270 000 lei

–         Recompartimentarea sectiei boli infectioase – 80 000 lei

–         Ventilatoare (13 bucãti) – 1 080 000 lei

–         Monitoare functii vitale (6 bucãti) – 87.000 lei

–         Injectoare (20 bucãti) – 70 000 lei

–         Containere Laborator Biologic Molecular (4 bucãti) – 250 000 lei

Spitalul din Bârlad a adunat pânã acum din donatii 53 000 de lei, cu care vrea sã cumpere o Centrifugã Eppendorf, necesarã Laboratorului Biologic Molecular pentru efectuarea analizelor medicale.

Bani pentru 250 de persoane izolate si pentru bãtrânii sãraci

Conform Ordonantei Militare nr.2 /17 martie, autoritãtile administratiei publice locale au obligatia sã identifice si sã tinã evidenta persoanelor în vârstã de peste 65 de ani, fãrã sustinãtori sau altã formã de ajutor, si sã asigure sprijin acestora în vederea minimalizãrii expunerii lor în afara locuintelor. S-a propus si s-a aprpobat de cei 14 consilieri locali alocarea din bugetul local a unei sume de 150 000 lei pentru achizitionarea si distribuirea de hranã pentru aceste persoane. Suma va fi pusã la dispozitia Cantinei de Ajutor Social, din aceastã suma putând fi pregãtite un numãr de 7500 pachete, cu un pret de 20 lei pachet/zi/persoanã. În acest fel, se va putea acoperi un necesar de o lunã zile pentru un numãr de 250 persoane.

Spitalul din Bârlad, mãrul discordiei între primar si deputatul Solomon

La finalul sedintei, primarul Dumitru Boros a propus consilierilor sã emitã o opinie referitoare la solicitarea Ministerului Sãnãtãtii de a transforma spitalul din Bârlad în spital de tratare a coronavirusului pentru toatã zona judetului Vaslui, iar bolnavii de alte boli sã fie tratati în spitalele din Vaslui si Husi. Adicã Bârladul va trata numai persoanele infectate cu Covid-19. S-a cerut opinia medicului Vladislav Aftene, director medical al spitalului bârlãdean. Acesta a prezentat o situatie referitoare la cât de dotat este spitalul bârlãdean, cu mult sub spitalul judetean Vaslui, lipsa acutã de medici, Bârladul având doar 2 medici infectionisti si doi medici ATI-isti! Dupã ce directorul medical a prezentat cu ce lipsuri se confruntã spitalul, iar consilierii au opinat fiecare cã sunt total împotriva acestei transformãri a spitalului din Bârlad, viceprimarul a dat citire unui punct de vedere care a si fost trimis la Ministerul Sãnãtãtii de primarul Dumitru Boros, din care reiese clar cã CLM Bârlad se opune categoric la solicitare. Desi, în cazul unei Ordonante Militare, opunerea lor este… inutilã. Dar toti cei 14 consilieri au votat punctul de vedere, deci s-au opus 100%. Dupã vot a venit si deputatul Adrian Solomon, care a început sã-l „certe” pe primarul Dumitru Boros cã de ce nu i-a spus omului de afaceri Constantin Dulute sã nu cumpere acel Laborator molecular de testare a virusului Covid-19! „Nu puteai, domnule, sã-l pui sã ia altceva? Cã la DSVSA ai laborator de testare a coronavirusului si îl puteai folosi pe ãla! Cã de asta face spital de coronavirus la Bârlad, cã este distantã micã între locul unde va fi aparatul si sectia de boli infectioase! Hai, vorbeste cu Dulute sã ia altceva de banii ãia, sã ia ventilatoare pentru douã sectii de spital!”, l-a „sfãtuit” Solomon pe primarul Boros. Dar acesta i-a replicat cã nu poate dicta omului de afaceri ce sã facã cu banii lui! Asã cã, deputatul Solomon nu a putut sã „întoarcã” nimic ca sã aibã si el un pic de capital politic!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.