ANUNT… Secretarul de stat Raed Arafat a transmis prin departamentul pe care îl conduce faptul cã spitalele publice si cele private nu se închid si nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetelor medicale. Însã, alte activitãti medicale se suspendã – consult, tratamente care nu sunt obligatorii.
„Având în vedere numeroasele solicitãri ale pacientilor si cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Actiunii, Secretar de Stat, Sef al Departamentului pentru Situatii de Urgentã nr. 74553/07.04.2020, facem urmãtoarele precizãri:
Prevederile art. 1 se referã la asistenta spitaliceascã acordatã în unitãtile publice sau private precum si la asistenta medicalã ambulatorie de specialitate acordatã în structurile ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãtii, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare.
Interdictiile prevãzute la art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut si automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care sã justifice:
– necesitatea internãrii pacientilor, pentru asistenta spitaliceascã acordatã în spitalele publice si private sau
– necesitatea realizãrii consultatiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitãtile publice sau private care acordã asistentã medicalã ambulatorie.
Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplicã pacientelor însãrcinate sau persoanelor care necesitã tratament oncologic si care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare si investigatii si care beneficiazã în continuare de asistentã medicalã, indiferent de sistemul public sau privat ales.
În concluzie: NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendã acele activitãti medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii si care pot fi reprogramate. Decizia amânãrii este luatã pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui sã existe o documentatie medicalã care sã justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizãrii actului medical, atât în cadrul unitãtilor spitalicesti cu internare, cât si în cazul structurilor ambulatorii.