spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
03-iun.-2024

Viacons Rutier Husi terminã asfaltarea a 4,3 km de drum între satele Rosiesti si Gura Idrici

- Advertisement -

SCAPÃ DE NOROAIE… Compania Viacons Rutier va aplica stratul de uzurã, în aceste zile, la una dintre lucrãrile de infrastructurã extrem de necesare în judetul Vaslui, pentru conectarea drumurilor judetene din centrul judetului. „Avem sansa, în aceste zile, sã finalizãm un obiectiv de investitii pe care îl asteptãm de multi ani, asfaltarea drumului comunal 47, care face legãtura între satele Rosiesti si Gura Idrici, pe o distantã de 4,35 km”, spune primarul comunei Rosiesti, Florin Anea. Pe timp de iarnã, când drumul judetean Vutcani-Rosiesti-Rosiesti garã se înfundã din cauza depunerilor de zãpadã, circulatia se poate face pe DC 47. De aceea, asfaltarea acestui drum se dovedeste o mare sansã pentru conectarea drumului european 581 si a drumului judetean care trece prin fata gropii de gunoi de la Rosiesti cu comunele din centrul judetului, gen Vutcani, Hoceni sau Dimitrie Cantemir. „Vreau sã-i multumesc, în primul rând, dlui ing. Ioan Ciomaga, managerul Viacons Rutier Husi, pentru cã a crezut în acest proiect al nostru si ne-a acordat tot sprijinul. Multumirile mele se îndreaptã si spre firma de consultantã, July Expert Consulting, condusã de dna Iulia Vizinteanu, care a fãcut echipã foarte bunã cu dl.Ciomaga”, a explicat edilul din Rosiesti.

„Nu în ultimul rând, vreau sã multumesc CJ Vaslui, pentru cã ne-au alocat 700.000 de lei, pentru aceastã lucrare extrem de importantã pentru comunitatea noastrã. Acest drum leagã sute de familii din satele prin care trece, asteptãm acest moment de zeci de ani. Mai este un lucru extraordinar: sunt primii kilometri de drum comunal asfaltat în comuna Rosiesti. Anul trecut, am avut sansa sã lucrãm tot cu Viacons Rutier si avem acum 3,5 km de drum judetean în stare perfectã. Viacons este o firmã cu lucrãri de calitate, care se respectã”, a mai spus Anea. Vinerea trecutã, s-a terminat de turnat primul strat de asfalt pe DC 47, iar astãzi se finalizeazã turnarea stratului de uzurã, dupã care se va trece la realizarea santurilor betonate. Problema este cã banii pentru lucrare nu au venit, mai ales cã proiectul s-a semnat initial pe Fondul de Dezvoltare si Investitii. Valoarea totalã a proiectului este de 6,4 milioane lei. Între timp, FDI a fost desfiintat de noua guvernare, iar toate proiectele, precum cel de la Rosiesti, au trecut la Ministerul Lucrãrilor Publice, Dezvoltãrii si Administratiei. Primãria Rosiesti a plãtit cãtre Viacons 600.000 de lei, a mai primit un ajutor de la CJ Vaslui de 700.000 lei, însã mai este nevoie de peste 5 milioane lei. „Am depus facturile cu lucrãrile executate, atât la FDI, cât si la Ministerul Lucrãrilor Publice. Sper sã fim auziti la Bucuresti si sã ni se deblocheze sumele pentru lucrãri”, explicã primarul Anea.

Urmeazã un proiect pentru infrastructura de învãtãmânt, de 1,2 milioane de euro

În 2018, primãria Rosiesti a depus prin POR un proiect, prin care se solicitau fonduri pentru constructia unei noi scoli si a unei grãdinite. Proiectul a fost declarat eligibil, însã fãrã finantare, pentru cã s-au epuizat sumele de bani. „Anul trecut, am sunat la ARDNE si am întrebat ce sansã mai avem cu proiectul nostru. Mi s-a rãspuns cã poate intra la finantare, fiind în primele locuri în lista de prioritãti. Trebuia ca, în martie, sã avem vizita în teren a specialistilor de la ARDNE, însã criza provocatã de coronavirus a blocat vizita acestora”, a spus primarul. Imediat ce se va permite circulatia pe drumurile nationale, se asteaptã vizita în teren a echipei de la Piatra Neamt. Dar, cel mai ambitios proiect al primarului Anea este cel legat de conectarea satelor componente la reteaua de gaze naturale, peste 25 de kilometri de conductã urmând a fi realizati pe fonduri guvernamentale. La acest moment, existã gaze în zona Rosiesti Garã, deci s-ar putea face o investitie pentru a duce reteaua si spre Rosiesti si satele componente, explicã primarul. „Mai am în lucru un proiect important, pe care îl estimez la 7 milioane de euro. Este vorba de proiectul de alimentare cu apã si sistem de canalizare pe întreaga comunã, la care lucrãm acum. Vom vedea ce surse de finantare gãsim, ori pe fonduri europene, ori pe cele guvernamentale, ne vom bate pentru a prinde finantare pentru acest proiect, pentru cã locuitorii Rosiestiului meritã sã aibã si ei conditii ca la oras”, a mai afirmat edilul. Si, fiind vorba tot de proiecte, la Rosiesti se mai pregãteste un mega-proiect de asfaltare, pe 12,5 km de drumuri comunale si sãtesti, proiect care va fi depus la Compania Nationalã de Investitii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.