spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Echipamentele de protectie, o necunoscutã pentru multe cadre medicale

- Advertisement -

PROBLEME… În timp ce Ministerul Sãnãtãtii dã asigurare cã spitalele au fost dotate cu suficiente echipamente de protectie, cadrele medicale sunt de altã pãrere. Potrivit unui sondaj realizat de Federatia Solidaritatea Sanitarã între 3 si 8 aprilie, doar 12,8% din angajatii din sistem spun cã unitatea pentru care lucreazã are suficiente mãsti, mãnusi si combinezoane. 40% dintre respendenti afirmã cã nicio autoritate a statului nu i-a instruit cum sã poarte aceste echipamente.

Cu toate cã achizitiile de echipamente de protectie s-au accelerat în ultimele sãptãmâni, autoritãtile dând asigurãri cã au trimis pe teren materiale suficiente pentru douã luni si jumãtate, doar 12,81% dintre angajatii din sãnãtate spun cã unitatea pentru care lucreazã are suficiente astfel de echipamente. Asta aratã un sondaj realizat de Federatia Solidaritatea Sanitarã între 3 si 8 aprilie. Peste 65% din respondenti au declarat cã au fost nevoiti sã îsi cumpere singuri echipamente de protectie. Mai mult de 90% dintre acestia stiu care sunt echipamentele de protectie, dar nu toti stiu sã le foloseascã corect. 40% dintre cadrele medicale spun cã nu au fost instruite în acest sens.

„Suntem departe de nivelul normal de pregãtire”

Reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitarã recunosc cã situatia materialelor s-a îmbunãtãtit în ultimele sãptãmâni, dar cu toate astea, nivelul de pregãtire a cadrelor medicale este departe de a fi normal. „Regulile de utilizare rationalã a echipamentului individual de protectie nu sunt încã cunoscute de toti salariatii (doar cca. 66% dintre respondenti au indicat cunoasterea lor. Desi se constatã o îmbunãtãtire semnificativã a situatiei, poate fi remarcat faptul cã suntem încã departe de nivelul normal de pregãtire. Absenta formãrii în domeniu genereazã douã efecte: (a) teama personalului, care riscã sã se simtã neprotejat de echipamentul individual de protectie; (b) utilizarea excesivã/inadecvatã a echipamentului individual de protectie (pe fondul temerilor generate de necunoastere)”, aratã reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitarã. Desi multe spitale au fost contaminate cu noul coronavirus, doar putin peste 50% dintre angajati au fost instruiti în privinta autoevaluãrii si raportãrii simptomelor de Covid-19. 46,3% dintre respondentii la sondaj au spus cã sunt verificati în privinta simptomelor bolii atunci când ajung la serviciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.