spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Laboratorul Real Time PCR din spitalul Bârlad a fost introdus în Programul National! (FOTO)

- Advertisement -

PERFORMANTÃ …. Aparatul Real Time PCR de depistare a infectiei cu noul coronavirus, donat de omul de afaceri Constantin Dulute spitalului bârlãdean, a primit pe 26 aprilie, autorizatia de functionare din partea Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui. Datoritã acestui laborator de testare performant Spitalul Municipal de urgentã „Elena Beldiman” Bârlad a fost introdus prin Ordinul MS apãrut si în Monitorul Oficial 339/27.04.2020, în Programul National de sãnãtate publicã. Astfel, la fiecare test fãcut, spitalul va primi suma de 200 de lei. Începând de pe 27 aprilie, toate testele fãcute la Spitalul din Bârlad, care este suport Covid-19, vor fi analizate pe loc, iar rezultatele vor fi date dupã patru ore. Aparatul a fost montat în laboratorul de biologie molecularã al spitalului, construit din module speciale, achizitionate de Primãria Bârlad, cu avizul CLM Bârlad.

Aparatul Real Time PCR din cadrul spitalului bârlãdean, pentru prelucrarea probelor SARS-COV-2 poate efectua zilnic circa 48-50 de probe. Potrivit managerului Daniela Bors, testele vor fi fãcute atât pacientilor care ajung la spital, cadrelor medicale, cât si altor persoane din judet care fac parte din anchetele epidemiologice ale Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. „Am primit pe 26 apilie ordinul ministrului sãnãtãtii privind introducerea spitalului în progranul national de supraveghere si control al bolilor transmisibile prioritare, astfel cã ni se va deconta la fiecare test câte 200 de lei. Ordinul a apãrut în MO 339/27.04.2020. Avem un medic de laborator performant, care alãturi de un biolog la fel de performant, vor face 48-50 de teste zilnic. Mai multe nu putem face deoarece avem doar douã cadre specializate, care nu pot lucra mai mult de 8 ore/zi”, a declarat Daniela Bors.

Potrivit Ordinului de ministru 689/27.04. 2020 al Ministrului Sãnãtãții, apãrut în Monitorul Oficial 339/27.04.2020, lista laboratoarelor acreditate din programul național de boli transmisibile pentru testarea Covid 19 se extinde cu încã 4 laboratoare, între care pe prima pozitie este cel al Spitalului Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad.. Pe lângã cel de la Bârlad, au mai fost acreditate pentru testare Covid 19, laboratoarele DSP Teleorman, Spitalului Județean de Urgentã „Sf. Andrei” din Constanta si Spitalul Judetean de Urgentã Piatra Neamt..

Constantin Dulute îndeamnã bârlãdenii sã respecte indicatiile autoritãtilor si medicilor!

Vã reamintim cã la acest dispozitiv medical de peste 75 000 de dolari, vor putea fi testati toti cei care sunt suspecti de a fi infectati cu coronavirus si este vorba de testul molecular pentru depistarea Covid-19. Prin testarea molecularã se poate depista Covid-19 încã din primele ore ale infectiei, pe când celelalte teste rapide indicã infectia de abia dupã zece zile..

„Este important ca spitalul din Bârlad sã aibã posibilitatea de a diagnostica rapid infectiile cu Covid-19. Pânã acum probele se duceau la Iasi într-un centru deja aglomerat. Acolo se centralizeazã toate probele din zona Moldovei. Am cumpãrat si teste si voi mai aproviziona spitalul, pentru cã, ati vãzut si dumneavoastrã cât de important este sã nu rãspândim boala în populatia sãnãtoasã. Consider cã avem cu totii obligatia sã facem ceva pentru a limita proportiile acestei pandemii. Eu am putut mai mult, dar important este ca fiecare dintre noi, sã facem câte ceva. E important sã respectãm ce spun autoritãtile si medicii. Doar uniti putem stopa aceastã pandemie de coronavirus”, a declarat în exclusivitate pentru Vremea NOUÃ, omul de afaceri Constantin Dulute.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.