spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Bârladul blocat institutional de consilierii PSD Bârlad, care se luptã politic cu PNL!

- Advertisement -

INCREDIBIL… Bârlãdenii asistã de câteva zile la un circ politic grotesc, prin care s-a blocat o sedintã ordinarã a CLM! În timp ce suntem în plinã pandemie de coronavirus, iar autoritãtile bârlãdene sunt pe baricade în lupta cu virusul ucigas, consilierii PSD se luptã si ei, politic, cu cine cred cã îi împiedicã sã „revinã” la conducerea primãriei, având ca „deschizãtor” pe Nea Titi, fostul primar al Bârladului. Mai precis, consilierii PSD fac orice, împotriva PNL, a primarului, a consilierilor liberali, a ziaristilor care nu le ridicã osanale, considerati „infecti” dupã cum s-a exprimat unul dintre ei recent. Cel mai elocvent exemplu este Sedinta Extraordinarã convocatã de primarul Dumitru Boros, pe 27 aprilie, la care consilierii PSD nu au aprobat un regulament CLM, pentru organizarea sedintelor on-line, dar în schimb ieri, 29 aprilie, au convocat ei o sedintã extraordinarã, la care au venit toti cei 10 social-democrati plus un consilier PNL, trãdãtor, Adrian Todireasa, care deja se pare cã a fãcut saltul în barca PSD! Desi s-au împãunat cu „reusita” de a avea cvorum si a aproba proiectul cu modificarea Regulamentului CLM, acesta este contestat de cãtre primarul Dumitru Boros care, cu argumente, prezintã de ce este ilegalã sedinta si proiectul aprobat de PSD!

PSD blocheazã Bârladul institutional iar PNL nu mai are majoritate în CLM! La începutul mandatului în iunie 2016, PNL avea 10 consilieri, PSD avea 10 consilieri, iar al 21 – lea mandat apartine consilierului independent Bogdan Sârbu. De câteva luni, un consilier PNL, Adrian Todireasa, a înclinat „balanta” sãrind (metaforic vorbind) în barca PSD, adicã votând asa cum dicteazã seful lor, deputatul Adrian Solomon! Destabilizarea PNL în CLM Bârlad a continuat cu „mofturile” independentului Sârbu, care de la începutul stãrii de urgentã n-a mai participat la nicio sedintã a CLM Bârlad!!

PSD si comunicatul nimãnui!

Iatã comunicatul prin care PSD Bârlad informeazã cã a adoptat în sedintã extraordinarã Regulamentul CLM modificat pentru ca sedintele extraordinare sã se tinã online. Sedintã la care n-a fost prezent niciun ziarist, cinstit sau necinstit! Cã asa au „dictat” unii consilieri PSD! Transparentã institutionalã?? Ce-i aia?? Si comunicatul, scris cu o arogantã, fãrã nicio semnãturã!

„Dupã lupte seculare care au durat câteva zile plus o descindere automobilisticã ratatã a unui foarte bogat consilier penelist, consilierii locali PSD au aprobat astãzi regulamentul CLM cu amendamentul referitor la nediscutarea proiectelor de patrimoniu în cadrul conferintelor video-audio. Îi multumim si pe aceastã cale domnului consilier Todireasa pentru responsabilitatea si echilibrul de care a dat dovadã.

„Logica noastrã a fost simplã : aceste proiecte foarte importante necesitã o documentare serioasã, verificarea la fata locului a suprafetelor, studierea schitelor cadastrale, în vederea exercitãrii responsabile a votului. În plus, ultima sedintã online, desfãsuratã de altfel ilegal din vina primarului Boros în absenta regulamentului modificat pentru situatii de urgentã, a prezentat vicii serioase pe procedurã de numãrare a voturilor, acestea contabilizându-se de cãtre domnul secretar în favoarea proiectelor într-un mod neverificabil si dubios. Convingerea noastrã fermã este cã asemenea modalitãti speciale de desfãsurare a sedintelor CLM trebuie organizate în mod transparent astfel încât procesul de legiferare sã nu fie contestabil.”, scriu probabil unii din PSD, pentru cã nu existã semnatari ai acestui comunicat afisat pe pagina PSD Bârlad de socializare!

Primarul Bârladului reactioneazã:

Primarul Dumitru Boros a iesit public cu un punct de vedere cu privire la Proiectul de Hotãrâre adoptat de consilierii locali ai P.S.D. în sedinta extraordinarã de ieri, 29 aprilie.

„Analizând legislatia în vigoare care a stat la baza întocmirii si aprobãrii Proiectul de Hotãrâre adoptat de consilierii locali ai P.S.D. în sedinta extraordinarã din data de 29.04.2020, consider cã proiectul si adoptarea hotãrârii s-au fãcut cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare, astfel:

Privind documentele hotãrârii: desi sedinta a fost extraordinarã, în textul proiectul de hotãrâre adoptat se mentioneazã: „… Consiliul Local Municipal Bârlad întrunit în sedintã ordinarã HOTÃRÃSTE …”. Referatul de aprobare prevãzut de art. 136, alin. 8, lit. a) semnat de initiatori, poartã la antet înscrisul „PRIMAR”. Proiectul de hotãrâre nu a fost însotit de avizele comisiilor de specialitate ale consiliului local; conform Regulamentului, fiecare proiect de hotãrâre înscris pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local este supus dezbaterii numai dacã este însotit de toate documentele!

Privind legalitatea hotãrârii: La Art. I, se specificã: „Se completeazã art. 17 din Regulament, în sensul introducerii unui nou aliniat, 9, cu urmãtorul continut …”. În realitate, s-au introdus 2 aliniate noi, nr. 9 si 10. Prin introducerea în proiectul de hotãrâre a aliniatului 10: „(10) în cadrul sedintelor organizate prin mijloace electronice printr-o platformã online de videoconferintã, nu vor fi propuse spre dezbatere proiecte de hotãrâre ce au ca obiect administrarea patrimoniului municipiului Bârlad”, se restrâng atributiile consiliului local, asa cum sunt acestea stabilite în O.U.G. 57/2019, art. 129, alin (1); restrângerea, chiar si temporarã, a acestor atributii, este ilegalã.

Prin Decretul Presedintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stãrii de urgentã pe teritoriul României si Decretul Presedintelui României nr. 240 din 14 aprilie 2020 privind prelungirea stãrii de urgentã pe teritoriul României, nu este restrâns acest drept. Astfel, nu pot fi excluse proiecte de hotãrâri ce au ca obiect administrarea patrimoniului municipiului Bârlad.

Modificarea Regulamentului de organizare si functionare al Consiliului local municipal Bârlad impune realizarea sedintelor consiliului local în 2 modalitãti: online, pentru toate hotãrârile, cu exceptia proiectelor de hotãrâre ce au ca obiect administrarea patrimoniului municipiului Bârlad; direct, prin prezenta membrilor consiliului local, pentru proiectele de hotãrâre ce au ca obiect administrarea patrimoniului municipiului Bârlad;

Ori, întrunirea în sedin directã, prin prezenta consilierilor locali, este împotriva prevederilor ordonantelor militare si constituie contraventie. Ordonantele militare impun desfãsurarea sedintelor consiliului local în conditii speciale, pentru protejarea consilierilor locali si a personalului din aparatul propriu al primarului, dar nu restrâng din atributiile consiliului local.„, este doar o parte din punctul de vedere al primarului Dumitru Boros.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.