spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Credinciosii vasluieni cer ca bisericile sã fie redeschise!

- Advertisement -

DISCUTII… Transmisiile live ale slujbelor de la Catedrala Episcopalã a Husilor înregistreazã mii de vizualizãri, semn cã oamenii resimt tot mai mult lipsa slujbelor trãite pe viu, în fata altarelor. Ciudat este cã, în acest context, nimeni nu pomeneste încã, în mod oficial, de momentul în care credinciosii se vor putea întoarce în biserici, desi crâsmele, magazinele sau hotelurile sperã la un termen apropiat revenirii la normalitate. De bisericã însã, oficiali par sã fi uitat, desi, atât preotii, cât si credinciosii ar fi în stare sã respecte normele stricte de igienã si prevenire a rãspândirii bolii, impuse de autoritãti. Nu s-ar juca nimeni nu temutul virus SARS CoV 2, mai ales cã însusi IPS Pimen al Sucevei este în stare gravã, din aceastã cauzã, semn cã boala… nu face selectie. Curajos, IPS Teodosie al Tomisului a fãcut o petitie pentru redeschiderea bisericilor, însã vreo doi secularisti au sãrit cât colo, cu vechi obrãznicii, la adresa BOR. Rãmâne de vãzut ce vor decide liderii momentului, pe marginea acestui subiect.

Si asa sãrbãtoarea Pastelui a fost una foarte tristã, cu Lumina Sfântã trimisã acasã, „la pachet”, prin voluntari, mãcar în momentul în care s-a luat în discutie relaxarea mãsurilor din Starea de Urgentã, era un semn bun dacã credinciosii ar fi vãzut cã redeschiderea se aflã în atentia autoritãtilor! Subiectul însã e evitat cu foarte multã dibãcie, în ciuda faptului cã un popor are o nevoie fundamentalã de bisericile în care el îsi manifestã credinta, din mosi strãmosi. Asa cum vânzãtoarele de la magazine, frizerii, coafezele, stomatologii si toate celelalte categorii profesionale, ale cãror activitãti se vor relua de la o anumitã datã, si slujitorii bisericilor s-or pricepe sã respecte regulile de igienã foarte stricte, impuse de autoritãti, sunt convinsi vasluienii. „De ce sã nu pot eu sã merg la slujbã? Sã fim un numãr mic de persoane în bisericã, sã purtãm mãsti, mãnuti, sã punã preotul dezinfectant în pridvorul bisericii, la intrare, sã nu sãrutãm icoanele, ok, dar sã ne lase biserica neamului deschisã! Sau sã se poatã face slujbele în curtile bisericilor, cã e loc destul! Altfel, dacã nu si nu, ce interes are cineva, ca bisericile sã fie închise cu sapte lacãte? Dacã nu existã niciun interes ascuns, atunci bisericile vor fi tratate cu aceeasi mãsurã si li se vor deschide usile”, a fost mesajul profesorului pensionar, Vasile Balan.

Germania va redeschide de azi bisericile

Germania, care si ea e afectatã de noul coronavirus, a anuntat cã de luni va redeschide locurile de joacã, muzeele si bisericile, dupã ce, de sãptãmâna trecutã a deschis micile magazine, urmând sã ia o decizie cât mai curând în privinta scolilor si a evenimentelor sportive, potrivit Reuters. Cancelarul Angela Merkel a avertizat însã cã e periculos ca germanii sã lase garda jos, cãci numãrul îmbolnãvirilor va putea creste din nou, dacã nu se pãstreazã distantarea socialã. „Întrebarea este: de ce în România nu se pot redeschide bisericile, fie si în aceleasi conditii stricte, dacã alte tãri, iatã, au gãsit contexte, pentru redarea propriilor cetãteni a dreptului nestirbit la manifestarea credintei? Noi respectãm regulile sanitare, cã normal cã nu vrea nimeni sã se îmbolnãveascã. Dar sã dea voie oamenilor sã meargã la slujbã, mãcar în curtea bisericilor, dacã înãuntru nu se poate”, a mai scris profesorul Balan, în mesajul sãu, de sustinere a redeschiderii bisericilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.