spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Proiecte de amploare în comuna Fãlciu: dispensarul va fi reabilitat, modernizat si extins

- Advertisement -

LUCRÃRI… Veste bunã pentru locuitorii comunei Fãlciu. Primarul Neculai Moraru a anuntat cã, începând de luna aceasta, vor începe lucrãrile a douã noi proiecte: primul este „Reabilitare, modernizare, extindere si dotare dispensar si centru medical de permanentã în comuna Fãlciu, judetul Vaslui”, iar cel de-al doilea – „Înfiintare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna Fãlciu, judetul Vaslui”. Astfel, prin primul proiect va fi reabilitatã si extinsã clãdirea care gãzduieste dispensarul medical si cabinetul stomatologic. Aici vor functiona mai multe cabinete medicale, inclusiv cel stomatologic, patru saloane pentru pacienti, fiecare dotat cu grupuri sanitare, o salã de tratament, dar si birouri pentru medici si asistenti medicali. De asemenea, în a doua jumãtate a lunii mai, în localitatea Rânzesti, va începe sã se construiascã douã centre sociale. Acestea vor fi gãzduite într-o clãdire de 877 mp si vor avea dotãri la standarde europene. Aici, bãtrânii vor avea toate dotãrile necesare pentru socializare, pãstrarea sãnãtãtii si mobilitãtii. Spre exemplu, clãdirea va avea salã de gimnasticã recuperatorie sI cabinete medicale dotate cu aparat pentru terapie cu ultrasunete si electroterapie, aparat pentru magnetoterapie, tensiometru etc.

Potrivit primarului Neculai Moraru, luna aceasta va începe proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere si dotare dispensar si centru medical de permanentã în comuna Fãlciu, judetul Vaslui”, deoarece pe itinerariul Husi – Bârlad nu existã un centru medical de permanentã, dotat corespunzãtor: „întrucât actuala clãdire în care functioneazã dispensarul medical si cabinetul stomatologic, are o vechime considerabilã, datând din anii 1950 – 1960 si încadrându-se în clasa II de risc seismic, a fost necesar ca încã din anul 2017 sã începem documentatia pentru reabilitarea clãdirii. Sursele de finantare a investitiei constau din fonduri de la bugetul de stat si din resurse proprii de la bugetul local, cu o duratã de executie de 24 luni. Acum suprafata construitã este de 380 mp, iar dupã finalizarea proiectului suprafata construitã va mãsura 488,4 mp. Clãdirea va avea trei nivele: subsol, parter si etaj. La subsol va functiona o spãlãtorie. La parter clãdirea va fi compartimentatã astfel: 3 cabinete medicale; cabinet stomatologic; salã de tratament; 4 saloane pentru pacienti, fiecare salon având grupuri sanitare; depozit de materiale sanitare; centralã termicã. La etaj vor fi: 2 cabinete medicale; salã de mese; oficiu; 4 saloane pentru pacienti, fiecare salon dotat cu grupuri sanitare; birou pentru medici si asistenti medicali. De asemenea cladirea va fi dotatã cu aparaturã medicalã: pat consultatii, dulapuri medicamente; masã instrumentar; electrocardiograf; ecograf; doppler vascular; trusa de resuscitare; trusa oto-oftalmoscop; aparat aerosoli; masa consult sugari; pediometru; mobilier pentru saloane si cabinetele medicale etc. Scopul acestui proiect ce urmeazã a fi derulat în comuna Fãlciu este dezoltarea serviciilor medicale si crearea unui cadru medical capabil sã rãspundã provocãrilor societãtii actuale. Beneficiarii directi ai proiectului vor fi, în primul rând, locuitorii comunei Fãlciu; locuitorii din comunele învecinate Fãlciului; administratia localã; precum si personalul dispensarului. Proiectul a primit recent si avizul de la ISU, eliberându-se autorizatia de constructie nr. 5/21.04.2020. Valoarea investitiei este de 4.142.860 lei”, a explicat primarul Neculai Moraru.

150 de persoane vor beneficia de asistentã în cele douã centre

Cel de-al doilea proiect, „Înfiintare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna Fãlciu, judetul Vaslui”, va beneficia de finantare europeanã. „Comuna Fãlciu nu este dotatã cu nici un centru social de zi pentru persoane vârstnice, iar pe raza comunei sunt înregistrati aproximativ 4442 de locuitori, si aproximativ 1500 de persoane sunt plecate în strãinãtate, lasând acasã pãrintii si bunicii foarte bãtrâni, astfel cã a apãrut necesitatea înfiintãrii unui centru social pentru persoane vârstnice. În localitatea Rânzesti se vor înfiinta douã centre sociale pentru persoane vârstnice, prin accesarea unui proiect cu finantare europeanã, grupate într-o singurã clãdire: primul cu o capacitate totalã de 100 locuri si cel de al doilea destinat unui numãr de 50 de persoane vârstnice, care sã beneficieze de îngrijire la domiciliu, oferindu-le conditiile necesare pentru socializare, pãstrarea sãnãtãtii si mobilitãtii”, a explicat primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru. Clãdirea va avea o suprafatã totalã de 877 mp si va avea urmãtoarele dotãri: salã de terapii cu bancã de gimnasticã, spalier, saltea gimnasticã terapeuticã, masa masaj; salã de gimnasticã recuperatorie cu saltea gimnasticã terapeuticã, bicicletã fitness, minge medicinalã; grupuri sanitare; vestiare; cabinete medicale dotate cu aparat pentru terapie cu ultrasunete si electroterapie, aparat pentru magnetoterapie, tensiometru, termometru, aparat aerosoli, trusã de prim-ajutor, ecograf portabil, electrocardiograf, glucometru, spirometru; cabinet de fizioterapie; cabinet de consiliere psihologicã; spatiu de petrecere timp liber, salã de mese, bucãtãrie dotatã cu hotã, plitã electrica incorporabilã, set mobilã de bucãtãrie, mese; cãmarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.