spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Cât ne costã carantinarea stranierilor. Sunt cazati la hotel, au mâncare bunã si produse de igienã

- Advertisement -

BANI… Statul român cheltuie o avere cu carantinarea vasluienilor în centre speciale. O aratã un calcul simplu pe care poate sã îl facã oricine: 1.932 de persoane carantinate de la începutul pandemiei si pânã ieri, înmultit cu 300 lei/zi alocatia si indemnizatia de cazare, rezultã 579.600 lei/zi. În 14 zile, cât dureazã carantina, statul român cheltuie 8.114.400 lei numai cu Vasluiul. De acesti bani, cei întorsi din strãinãtate beneficiazã de un adevãrat sejur all inclusive în hotelurile sau pensiunile din judet, primesc mâncare bunã, produse de igienã personalã, pijamale, prosoape, servicii de curãtenie, precum si de spãlãtorie. Foarte important de precizat, vasluienii care nu au respectat prevederile ordonantelor militare privind izolarea la domiciliu si au fost plasati în carantinã institutionalizatã, vor plãti din propriul buzunar cheltuielile, adicã 4.200 lei/persoanã.

Carantina a fost impusã de autoritãti ca restrictie a persoanelor sosite în tarã din „zonele rosii”, pentru a preveni rãspândirea virusului SAR-CoV2. Hotelurile si pensiunile au devenit centre de carantinã, fiind responsabile cu cazarea persoanelor asupra cãrora s-a instituit aceastã mãsurã, precum si cu asigurarea hranei, a serviciilor de curãtenie, servicii de spãlãtorie, produse de igienã personalã, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor persoanelor si a altor efecte personale ale acestora, cheltuieli cu colectarea, transportul si eliminarea deseurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare si cheltuieli cu dezinfectia spatiilor, la sfârsitul fiecãrei perioade de carantinare a persoanei. Potrivit reglementãrilor în vigoare, pentru fiecare persoanã carantinatã, statul român, prin Directie de Sãnãtatea Pulblicã, asigurã zilnic suma de 300 lei, din care 230 lei sunt pentru cazare si igienã si 70 lei pentru hranã si haine. Mai exact, pentru cele 14 zile cât este prevãzutã perioada obligatorie de carantinã, este alocatã suma de 4.200 lei de persoanã.

Primarul Pavãl, despre carantinarea în municipiul Vaslui: „în martie s-a cheltuit pânã în 25.000 lei’

Potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, de la început pandemiei si pânã în prezent, în judetul Vaslui au fost carantinate 1.932 persoane, iar 8.470 s-au aflat în izolare. Asta înseamnã cã s-au cheltuit de 8.114.400 lei numai în judetul Vaslui. Atentie, însã, o parte din acesti bani vor fi plãtiti din propriul buzunar de cei care nu au respectat prevederile ordonantelor militare privind izolarea si au fost plasati, ulterior, în carantinã institutionalizatã. La nivelul municipiului Vaslui, pentru luna martie, cheltuielile au fost de pânã în 25.000 lei. „Nu a fost o sumã foarte mare, în jur de 21.000 lei-25.000 lei, pentru cã au fost putine zile, am prins finalul lunii martie. Cheltuielile au fost decontate, acum urmeazã sã primim banii pentru cheltuielile din luna aprilie. Zilele acestea lucrãm la documente, le vom depune si apoi vom primi banii”, a explicat primarul Vasluiului, Vasile Pavãl.

Cheltuielile din aprilie vor fi decontate luna aceasta

În cadrul sedintei de Guvern de sãptãmâna trecutã, premierul României a solicitat demararea procedurilor de decontare a cheltuielilor efectuate de autoritãtile locale cu izolarea si carantinarea persoanelor vulnerabile. „La întrunirile cu asociatiile autoritãtilor locale, ne-au solicitat, si domnul presedinte Iohannis a si inclus în decretul prezidential de prelungire a stãrii de urgentã, mãsura de decontare a cheltuielilor efectuate de autoritãtile locale, de primãrii, pentru sustinerea persoanelor vulnerabile aflate în izolare la domiciliu. Aici, am avut un proiect de act normativ în care eram dispusi sã dãm din fondul de rezervã al Guvernului, dar competenta de decontare a fost acordatã cãtre Ministerul Sãnãtãtii si mã intereseazã dacã Ministerul Sãnãtãtii este gata cu actul normativ pentru a putea demara procedurile de decontare a cheltuielilor cãtre persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu”, a spus Orban la începutul sedintei de guvern. Acesta a fost informat de cãtre secretarul de stat Andrei Baciu cã Ministerul Sãnãtãtii a finalizat în acest sens Ordinul 725, care este trimis la Monitorul Oficial, iar mecanismul de decontare va începe de sãptãmâna aceasta.

Orban: „Veniturile la bugetele locale au scãzut si au nevoie de banii ãstia”

De asemenea, premierul României a transmis secretarului de stat ca demersurile sã nu dureze mult: „Trebuie stabilit un termen de decontare din momentul depunerii, sã nu dureze foarte mult procedurile. De asemenea, acestea sã fie trimise online, astfel încât sã avem o procedurã de decontare cât mai rapidã, pentru cã si autoritãtile locale au fost afectate, veniturile la bugetele locale au scãzut si au nevoie de banii ãstia. De asemenea, aveti grijã sã decontati cheltuielile efectuate de autoritãtile locale pentru carantinã, pentru spatiile de carantinare si, de asemenea, cheltuielile care au fost efectuate pentru personalul care a fost carantinat în unitãtile de protectie pentru persoanele în vârstã, pentru persoanele cu dizabilitãti, pentru copii institutionalizati. Au mare nevoie pentru cã este clar cã aceste resurse financiare pe care le-au cheltuit fãrã sã fi fost prevãzute în bugetele locale trebuie decontate cât mai rapid ca sã nu intre în crizã bugetarã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.