spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
17-mai-2024

Biserica lãsatã fãrã bani de reparatii de cãtre contabilul pãcãtos, se va înnoi din temelii!

- Advertisement -

UN NOU ÎNCEPUT… La Chersãcosu se va ridica o bisericã nouã, iar piatra de temelie va fi pusã sâmbãtã, 1 august, ora 11,00. Slujba va fi oficiatã de Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie. Momentul va fi unul deosebit, cãci lãcasul vechi se transformase în ruinã, iar încercãrile din ultimii ani, de a reface clãdirea, au esuat, rând pe rând. Ba, ultima datã, când Primãria Stãnilesti a alocat fonduri, pentru începerea constructiei, un contabil l-a pãcãlit pe parohul de atunci si i-a luat banii. Fapta nechibzuitã se pare cã nu i-a adus nimic bun contabilului pãcãtos, cãci acesta s-a spânzurat, atunci când necazurile pricinuite de ancheta procurorilor s-au întetit. Primãria Stãnilesti a fost cea care a depus plângere penalã, pentru sustragerea celor 30.000 de lei, alocati refacerii bisericii din Chersãcosu.

Credinciosii din satul Chersãcosu vor avea si ei, nu peste mult timp, o bisericã nouã, în care sã meargã la Sfânta Liturghie. Vechiul lãcas ajunsese într-o stare de degradare greu de descris. Clãdirea nu mai prezenta niciun fel de sigurantã pentru oameni, iar, în interior, grinzile ponosite abia stãteau, prinse cu niste sârme. Oamenii din sat spun cã biserica veche ar avea vreo 70 de ani de viatã, din care, în ultimii 25 de ani, fãrã vreo reparatie serioasã. S-a încercat la un moment dat un fel de consolidare exterioarã, dar mâna de ciment aruncatã de aiurea pe ziduri a rãmas asa, fãrã niciun rost. “E mare nevoie de bisericã într-un sat. Suntem cam 120 – 140 de familii. Toti credem în Dumnezeu, toti avem nevoie de preot, de bisericã, de o rugãciune. Ce fel de oameni gospodari suntem noi, dacã lãsãm sã cadã biserica peste credinciosi?! A face o bisericã este ceva mãret, ceva minunat. Cred cã de data asta se va reusi. Am 76 de ani, dar sper sã apuc s-o vãd frumoasã si luminatã”, spune unul dintre sãtenii care s-au implicat activ, de-a lungul timpului, în micile actiuni care aveau ca scop refacerea bisericii din sat.

S-a bucurat la banii de reparatii ai bisericii si a sfârsit ca Iuda

Lucrãrile la biserica din Chersãcosu ar fi trebuit sã fie demarate încã din 2016, când Primãria Stãnilesti a aprobat alocarea unei sume de 30.000 lei, pentru consolidare. Preotul paroh de atunci însã a fost pãcãlit de contabilul de la Episcopie, mâna dreaptã a fostului episcop Onilã, sã scoatã banii din bancã si sã ii dea lui, cu chip cã, în viitor, îl va ajuta el sã refacã biserica. Doi ani mai târziu, vãzând cã lãcasul de la Chersãcosu mai mult se surpã si nicio lucrare nu se începe, reprezentatii Primãriei Stãnilesti s-au sesizat. Au aflat repede cã preotul paroh dãduse toti banii pe niste vorbe contabilului. Au depus imediat plângere penalã si asa a început o anchetã serioasã în acest caz. Poate din aceastã cauzã, poate din alte motive, nestiute decât de el, contabilul respectiv s-a spânzurat la începutul acestui an, într-o vilã pe care o detinea în Iasi. Nu mai lucra la Episcopie, cãci, iesind la ivealã modul în care îsi desfãsura activitatea, acesta a fost nevoit sã îsi dea demisia. “El a fost vreo 20 de ani contabil aici. Era un bãiat bun, capabil, dar banul a fost ochiul dracului. I-a plãcut sã aibã, sã adune. Pãcat de el!”, spun husenii care l-au cunoscut.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri