spot_img
spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
17-mai-2024

Autoritatea Electoral Permanentã cere primãriilor vasluiene sã ia mãsuri împotriva COVID-19 în sectiile de vot

- Advertisement -

COLABORARE… Autoritatea Electoralã Permanentã a solicitat tuturor primarilor sã colecteze date si informatii de la nivelul sectiilor de votare, necesare în vederea identificãrii de cãtre autoritãtile sanitare responsabile a unor mãsuri de prevenire a rãspândirii virusului SARS-CoV-2 cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie.

Conform instructiunilor de completare a acestui fisier, primarii trebuie sã aibã în vedere urmãtoarele aspecte: cerinte legale minimale – sediile sectiilor de votare trebuie sã asigure setul de conditii minimale privind locatiile în care functioneazã sectiile de votare, precum si dotarea minimalã a acestora, potrivit Hotãrârii Autoritãtii Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent si a surselor alternative de energie electricã; grupurile sanitare sã fie igienizate si accesibile/ sã nu fie limitat accesul la acestea, luarea mãsurilor necesare pentru asigurarea sigurantei participantilor la procesul electoral, precum si securitatea materialelor electorale); cerinte speciale în perioadã de pandemie – este obligatorie asigurarea igienizãrii si dezinfectãrii spatiilor, asigurarea marcajelor pentru distantarea fizicã, punerea la dispozitia participantilor la procesul electoral a facilitãtilor existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate sectiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate si dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Demersul are drept scop de a responsabiliza toti factorii implicati în organizarea si desfãsurarea alegerilor

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât sã poatã fi asiguratã distantarea fizicã, afluierea/ defluirea participantilor la procesul electoral, precum modalitãtile de dezinfectare a acestora, informatiile solicitate de AEP au vizat: numãrul cabinelor de votare, suprafata sãlii de votare, dacã în imobil se aflã o sectie de votare unicã sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafata zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ ventilatia. AEP mentioneazã cã acest demers face parte dintr-o serie de activitãti derulate de Autoritate cu scopul de a responsabiliza toti factorii implicati în organizarea si desfãsurarea alegerilor în conditii de legalitate si sigurantã sanitarã (videoconferinte la nivel national si international, întâlniri si dezbateri cu institutiile responsabile, cu societatea civilã, formatiuni politice, etc.).

Premierul Orban nu vrea amânarea alegerilor locale

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat joi cã este prematur sã se discute despre o eventualã amânare a datei alegerilor locale, chiar dacã în ultimele 48 de ore s-au confirmat peste o mie de cazuri de COVID-19 zilnic, la nivel national. „Deocamdatã, nu am aceastã intentie. Preocuparea noastrã principalã este sã ne mobilizãm la capacitate maximã pentru a opri rãspândirea epidemiei si toate actiunile pe care le facem sunt în acest sens. Deocamdatã, este prematur, din punctul meu de vedere, sã discutãm despre o posibilã amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistã a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate din campania electoralã si mai ales în organizarea votului. Se poate face o campanie electoralã care sã evite adunãrile publice, care sã evite contactul direct apropiat, se poate face campanie în spatii deschise, pe media, online, se pot organiza sectiile de votare si procesul de votare astfel încât sã nu existe risc de transmitere a virusului”, a afirmat Orban.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri