|

A batjocorit o copilã luatã în plasament, apoi si-a pus streangul de gât!

VIATA BATE FILMUL!

REMUSCÃRI….Bãrbatul bãnuit cã ar fi abuzat de copilã a fost vizitat de autoritãti si luat la întrebãri, apoi a decis sã-si punã capãt zilelor.

SOCANT…. Caz incredibil în comuna Pogonesti, unde un bãrbat de 45 de ani si-a pus streangul de gât dupã ce a fost acuzat cã, în urmã cu doi ani, a violat o copilã de 14 ani, pe care a luat-o în plasament. Fata, care acum are 16 ani, a fugit de acasã din comuna Pogonesti la Protectia Copilului – Complexul de Servicii Comunitare 1 Bârlad, explicând celor de acolo prin ce a trecut, iar când reprezentantii Protectiei Copilului au venit la Pogonesti, la familia asistentului maternal, acesta s-a speriat. Desi a negat vehement acuzatiile fetei, totusi, a doua zi dupã venirea specialistilor de la Protectia Copilului, Marian Andone a fost gãsit de familie spânzurat într-o anexã a casei. Ieri, acesta a fost înmormântat, tot satul Pogonesti fiind împietrit de uimire de cele întâmplate. Protectia Copilului Vaslui continuã ancheta pânã la aflarea adevãrului. În caz cã se dovedeste cã fata a fost abuzatã de asistentul maternal Marian Andone, vor fi trasi la rãspundere cei care trebuiau sã monitorizeze familia unde a fost datã fata în plasament.

Toatã suflarea comunei, în frunte cu primarul în functie, a participat la înmormântarea unui consãtean de 45 de ani, Marian Andone, care a fost gãsit spânzurat sâmbãtã, 10 februarie, într-o anexã a casei. Macabra descoperire a fost fãcutã de fiul sãu, care a alertat familia. Bãrbatul era deja mort, lucru confirmat de echipajul de pe ambulantã, chemat la fata locului. Cum în comuna Pogonesti, care este una de rãzesi puternici si gospodari, asemenea grozãvii nu s-au mai petrecut, au început sã circule zvonuri despre cum a ajuns Marian Andone sã îsi punã streangul de gât. „Am înteles cã el avea doi copii luati în plasament maternal, de mult. Fata luatã în plasament, de când avea 9 ani, acum are 16 ani, a fugit la Protectia Copilului la Bârlad unde a spus cã a fost violatã de asistentul maternal, adicã de Marian Andone. Vineri au fost cei de la Protectia Copilului la el, am înteles cã si cu politia, el nu a recunoscut nimic, dar, dupã ce au plecat ei, omul s-a supãrat si s-a spânzurat, în cursul diminetii de sâmbãtã. A fost gãsit de fiul sãu într-o anexã a gospodãriei, a fost chemat un cumnat de-al lui care l-a dat jos din streang, a venit ambulanta, politia… Era mort. Nu întelegeam, el era un om bun, gospodar, avea de toate, crestea frumos atât copiii lui, cât si pe cei luati în plasament… Nu stim ce-a fost cu el. Probabil a fost vinovat si sentimentul de vinovãtie l-a doborât”, ne-a spus unul dintre sãteni, fost învãtãtor, care regretã foarte mult decesul lui Marian Andone. „În cauzã s-a deschis un dosar penal pentru moarte suspectã, în care se fac cercetãri”, ne-a precizat Silvia Manta, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Protectia Copilului confirmã cã se face anchetã pentru abuz!

Am solicitat Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui, un punct de vedere referitor la acest caz ciudat si socant în acelasi timp. Reprezentantii DGASPC Vaslui au confirmat cã existã o posibilã situatie de abuz asupra unui copil aflat în plasament la un asistent maternal din judetul Vaslui. Fata de 16 ani, care a acuzat abuzul sexual sãvârsit de asistentul maternal din Pogonesti asupra ei, se aflã în familia proprie.

„Cazul la care faceti referire se aflã la acest moment în evaluare pentru confirmarea/infirmarea unei situatii de abuz asupra copilului. Pe parcursul procesului de reintegrare în familia biologicã, acesta a afirmat cã a fost victima unui episod de abuz, exercitat de cãtre asistentul maternal în urmã cu doi ani de zile. La momentul semnalãrii situatiei, copilul se afla în perioadã de acomodare în propria familie, loc în care se aflã si în prezent. Relatãrile copilului au declansat un proces de evaluare a situatiei semnalate, realizatã de cãtre managerul de caz  si de cãtre psiholog. Evaluarea asistentului maternal profesionist a fost initiatã, însã nu este finalizatã, întrucât acesta a decedat. Copilul este încã în proces de evaluare întrucât, în situatii de abuz, evaluarea psihologicã presupune parcurgerea mai multor etape, pentru a identifica gradul de afectare psiho-emotionalã si formularea corectã a concluziilor. Dupã finalizarea evaluãrii, corpul de control al institutiei va declansa o anchetã pentru a stabili dacã persoanele responsabile cu monitorizarea cazului si-au îndeplinit atributiile de serviciu. Totodatã, infirmãm informatia potrivit cãreia reprezentantii institutiei noastre ar fi realizat o vizitã mixtã cu lucrãtorii Politiei la domiciliul asistentului maternal vineri, 9 februarie”, a precizat Irina Câmpeanu, purtãtoarea de cuvânt a DGASPC Vaslui.

Cazul este foarte interesant, pentru cã, asa cum se prezintã, pare neverosimil ca un rãzes gospodar si familist, ca Marian Andone, asa cum este descris de sãteni, inclusiv de primarul comunei, sã comitã o faptã oribilã ca un viol asupra unei fete de 14 ani (în urmã cu doi ani). Pe de altã parte, gestul incredibil fãcut de asistentul maternal care si-a luat viata înclinã balanta spre vinovãtie. Adevãrul va trebui scos la luminã, pentru linistea familiei frumoase a lui Marian Andone. Iar dacã fata de 16 ani a mintit si a provocat sinuciderea celui care a crescut-o de la 9 ani, va trebui sã fie trasã la rãspundere.