|

A fugit din calea unei bãtãi, dar a sfârsit sub rotile unei masini

ONILÃ, BLESTEMUL DE LA ALBESTI

TRAGIC…”Necãjit a fost toatã viata, necãjit a murit”, spune o vecinã de-a lui Dumitru Onlilã, un bãiat în vârstã de 25 de ani din localitatea Albesti care în noaptea de duminicã spre luni a murit cãlcat de o masinã. Viata bãiatului s-a complicat în urmã cu mai multi ani, dupã ce i-au murit ambii pãrinti. De atunci, Fãnus, asa cum îl cunoaste tot satul, a rãmas stâlpul familiei si desi era un copil la acea vreme, s-a chinuit sã-i creascã, de unul singur, pe cei trei frati mai mici. Odatã cu trecerea anilor, i-a dus pe la diferite cursuri de specializare în meserii agricole, apoi le-a gãsit locuri de muncã în strãinãtate. “Chiar dacã ei au crescut fãrã pãrinti, au fost niste copii foarte linistiti, care n-au fãcut niciodatã probleme. Asta datoritã lui Fãnus, care a avut tot timpul grijã de fratii lui mai mici”, a spus o vecinã. Însã tocmai grija pentru frati l-a si omorât. Duminicã noaptea, cel mai mic dintre frati i-a cerut cheile de la masinã. Fãnus a refuzat sã i le dea, iar între cei doi s-a iscat un conflict si chiar s-au împãrtit si câtiva pumni. Pentru a evita escaladarea scandalului, Fãnus a iesit din curte. Ametit de la loviturile primite, a cãzut la pãmânt, de-a latul strãzii. Nu a mai apucat sã se ridice pentru cã în secunda urmãtoare, o masinã plinã cu tineri de vârsta lui, care se întorceau de la discotecã, l-a sfârtecat. Sãtenii spun cã soferul circula cu peste 100 de kilometri la orã, iar Fãnus nu a mai avut nicio sansã. Cel mai mare dintre fratii Onilã a agonizat câteva minute apoi s-a stins în bratele celor doi frati pe care îi crescuse de mici. Oamenii din Albesti pun acest incident pe seama unui blestem care s-a abãtut asupra satului lor din cauza episcopului Corneliu, mai ales cã si pe soferul care l-a cãlcat pe Fãnus tot Onilã îl cheamã.

Toatã comuna Albesti este în stare de soc dupã moartea lui Dumitru Onilã, un bãiat în vârstã de 25 de ani, care în ciuda greutãtilor pe care viata i le-a scos în cale, a reusit sã-si croiascã un drum care pãrea sã-l realizeze ca om. În ultimii ani muncise în strãinãtate, la un abator din Olanda. Câstigase suficienti bani cât sã-si permitã sã-si cumpere propria lui locuintã, în satul Corni. Casa bãtrâneascã, rãmasã dupã moartea pãrintilor, voia sã le-o lase celor trei frati mai mici, pânã când si ei se vor pune pe picioarele lor. A fãcut tot ce i-a stat în putintã ca ei sã-i calce pe urme, sã constientizeze cã doar prin muncã te poti ridica atunci când greutãtile vietii te pun la pãmânt. Pe unul dintre fratI l-a trimis la un curs de specializare ca tractorist, iar celorlati doi le gãsise loc de muncã tot în Olanda.

Certuri din cauza unei masini

Duminicã seara, bãiatul a avut un conflict cu cel mai mic dintre frati. Acesta i-a cerut cheile de la masinã, Fãnus a refuzat sã i le dea, iar de aici a pornit un adevãrat scandal. Cei doi s-au luat chiar la bãtaie, care a fost aplanatã dupã ce cel mai mare dintre frati a fugit în drum. Nãucit din cauza loviturile primite, s-a asezat pe stradã, de-a latul ei. Imediat din casã au iesit si fratii lui, care i-au spus sã se ridice, pentru cã vine o masinã. Un vecin de-al fratilor Onilã a vãzut toatã scena. “A ridicat putin capul si atunci a trecut masina peste el. Era plinã cu tineri care veneau de la discotecã si avea si vitezã foarte mare. L-a fãcut praf, a fost carnagiu aici. Soferul a oprit abia dupã 100 de metri, n-a pus deloc frânã în momentul când a dat peste bãiat. Vezi o pisicã, vezi un pui si tot încerci sã frânezi, sã eviti impactul. Bãiatul ãsta din Corni, care a condus masina, n-a pus nici mãcar un centimetru de frânã. S-au mirat si politistii când n-au gãsit nici mãcar un centimetru de frânã pe sosea. Soferul a spus cã nu l-a vãzut , cã a crezut cã a dat peste o cârpã nicidecum un om.”

Blestemul numelui care îi îngrozeste pe sãtenii din Albesti

Oamenii pun incidentul de duminicã noaptea si pe seama unui blestem care s-a abãtut asupra localitãtii lor de când episcopul Corneliu a fost izgonit de la Husi. Coincidenta face ca si pe soferul care l-a cãlcat pe Dumitru Onilã sã-l cheme tot Onilã, desi între cei doi nu existã niciun grad de rudenie. Si tot ca o coincidentã, Fãnus trebuia sã plece miercurea trecutã la muncã în Olanda, însã nu a mai apucat din cauzã cã nu a mai prins loc în autocar. “Miercuri trebuia sã plece în Olanda. Lucra acolo la un abator. Cu câteva zile înainte a fãcut o masã mare, cu toti prietenii lui. N-a mai apucat sã plece pentru cã nu a mai avut loc în autocar. Ãsta a fost ghinionul lui. Dacã reusea sã plece, acum era la muncã, nu în sicriu. Ãsta a fost destinul lui. Necãjit a fost toatã viata, necãjit a murit”, au mai spus vecinii acestuia.

Dosar penal pentru ucidere din culpã

Potrivit reprezentantilor IPJ Vaslui, în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpã. “Noi am fost sesizati la ora 23:52, de cãtre un pasager din masinã, în vârstã de 19 ani, care ne-a spus cã în timp ce se deplasa împreunã cu soferul, în vârstã tot de 19 ani, pe DC 46, pe raza localitãtii Albesti, a acrosat o persoanã. Colegii care s-au deplasat la locul accidentului au stabilit cã victima este un bãrbat în vârstã de 25 de ani, din Albesti, persoanele din masinã fiind din Corni Albesti. Din primele verificãri s-a constatat cã bãrbatul în vârstã de 25 de ani se afla perpendicular pe axul drumului. Din probatoriul administrat pânã acum nu s-a stabilit vreo legãturã de cauzalitate între altercatia dintre cei doi frati si producerea accidentului rutier. Soferul masinii a fost testat cu alcooltestul, rezultatul fiind zero. În cauzã a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpã” a declarat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ.