|

A furat, dar vrea daune morale de 100.000 de euro de la un politist

CERERE… Tupeul de care dã dovadã fiul unui afacerist din Vaslui, prins dupã ce a furat dintr-un magazin de cãtre un politist aflat în timpul liber, pare de domeniul ridicolului. Astfel, Iulian Morariu a dat în judecatã politistul si IPJ Vaslui si a cerut 100.000 de euro, drept daune morale. Cererea sa a ajuns pe masa Judecãtoriei Vaslui dar instanta a declinat-o cãtre Tribunalul Vaslui din cauza sumei mari de bani solicitatã. Tânãrul prins în flagrant si-a motivat cererea prin faptul cã imaginea sa ar fi avut de suferit dupã ce politistul a folosit o curea sã-l imobilizeze si apoi sã-l ducã la sediul IPJ Vaslui, sã-l predea colegilor. De asemenea, Morariu a fãcut plângere si pentru purtare abuzivã dar, dupã cercetãrile efectuate de procurori, cauza a fost clasatã. Pe rolul instantei de judecatã mai este un dosar în care fiul afacersitului vasluian este judecat pentru furt. Cel vizat de cãtre hotul prins în flagrant este Alexandru Mãlãncus, politistul care în 2017, a salvat viata unui copil de 11 ani, în timp ce se afla în misiune în Bulgaria. Pentru fapta sa, conducerea IPJ Vaslui i-a acordat “Distinctia de Onoare” pentru aprecierea profesionalismului si devotamentului de care a dat dovadã în activitatea desfãsuratã, pentru curajul manifestat si credinta în valorile umane.

Prins în flagrant de un politist aflat în timpul liber, fiul unui afacerist din Vaslui cere acum daune morale de 100.000 de euro pentru faptul cã, în momentul în care a fost prins, a fost legat cu cureaua politistului de mâini si dus apoi la sediul IPJ. Supãrat cã imaginea sa a avut de suferit, Iulian Morariu a dat în judecatã politistul si Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui. Cererea sa a ajuns, prima datã, pe masa Judecãtoriei Vaslui, dar instanta si-a declinat competenta cãtre Tribunalul Vaslui. “În drept au fost invocate dispozitiile art. 42 lit. a din Legea nr. 360/2002, art. 22 din Constitutie, art. 3 din CEDO si art. 1373 alin. 1 Cod de procedurã civilã. Reclamantul a solicitat prin cererea sa obligarea pârîtilor la plata cu titlu de daune morale a sumei de 100.000 de euro. Având în vedere cã echivalentul în lei al acestei sume (circa 460.000 de lei) depãseste pragul valoric prevãzut de lege (200.000 de lei) pentru ca cererea sã poatã fi judecatã de judecãtorie, si având în vedere cã nu existã un text legal special care sa dea o astfel de cerere în competenta exclusivã a acestei instante, va admite exceptia necompetentei materiale a Judecãtoriei Vaslui. Potrivit dispozitiilor legale în vigoare instanta de drept comun în materie civilã este tribunalul”, se mentioneazã în hotãrârea Judecãtoriei Vaslui, prin care s-a declinat competenta Tribunalului. De asemenea, Iulian Morariu a fãcut plângere împotriva politistului pentru purtare abuzivã. Plângerea sa a fost clasatã de cãtre procurori la finalul cercetãrilor. Incidentul a avut loc pe 17 aprilie anul trecut, iar cel care l-a prins în flagrant pe Morariu a fost Alexandru Mãlãncus. Politistul iesise din turã si se îndrepta pe jos spre casã, pe strada Donici din Vaslui. A fost alertat de tipetele unei vânzâtoare la un magazin din zonã. Politistul a observat doi tineri care fugeau, astfel cã a pornit în urmãrirea acestora. “Am vãzut iesind din magazin, în fugã, doi bãrbati si din urma lor, o femeie tipând dupã ajutor. Au luat-o la fugã printre blocuri. Am fugit dupã ei dar, dupã aproximativ 200 de metri s-au despãrtit, si fiecare a continuat sã alerge în altã directie. Am fost nevoit sã alerg doar dupã unul dintre ei si, dupã aproximativ 500 de metri am reusit sã-l prind în spatele blocului nr.1. L-am pus la pãmânt, dar nu aveam cãtusele la mine. Se zbãtea sã scape, astfel cã am fost nevoit sã-l imobilizez la pãmânt si sã-i leg mâinile la spate cu cureaua de la pantaloni. L-am dus apoi la sediul IPJ Vaslui si de acolo a fost preluat de o patrulã din cadrul Politiei muncipale. Ulterior a fost dus înapoi la magazin. Vânzãtoarea a început sã plângã de bucurie când a vãzut cã hotul a fost prins si si-a recuperat marfa furatã”, a povestit, la acea vreme, agentul Alexandru Mãlãncus. În timp ce inculpatul era condus cãtre sediul Politiei, mai multe persoane aflate în zona unui parc din apropiere, l-au aplaudat pe Mãlãncus.

Cine este politistul Alexandru Mãlãncus

Agentul Alexandru Mãlãncus a ajuns cunoscut vasluienilor în vara anului 2017. În timp ce îsi desfãsura activitatea, trimis într-o misiune internationalã pe litoralul din Bulgaria, unde fusese detasat sã lucreze temporar, alãturi de alti politisti români, a salvat viata unui copil de 11 ani, din Rusia. Minorul se afla împreunã cu pãrintii la o terasã de pe plajã. Bãiatul se înecase cu un sâmbure de caisã, însã, dupã efectuarea manevrelor de salvare în astfel de situatii, politistul vasluian a reusit sã-i scoatã sâmburele care-i obturase copilului cãile respiratorii. Pentru fapta sa, agentul Alexandru Mãlãncus a fost rãsplãtit cu ocazia Zilei Politiei Române. Conducerea IPJ Vaslui i-a acordat o plachetã cu titlul de “Distinctie de onoare”, în semn de apreciere a profesionalismului si devotamentului de care a dat dovadã în activitatea desfãsuratã, pentru curajul manifestat si credinta în valorile umane.