|

A început admiterea la facultate, la Iaşi: azi Politehnica, de luni USAMV

A început perioada de admitere la studiile de licenţă la 10 dintre cele 11 facultăţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), la Facultatea de Automatică şi Calculatoare prima zi de admitere fiind luni.

La admiterea din acest an, Politehnica ieşeană are peste 4.400 de locuri scoase la concurs pentru studiile de licenţă,  TUIASI primind de la Ministerul Educaţiei un număr de locuri similar cu cel din anul precedent. Practic, absolvenţii de liceu au posibilitatea să concureze pentru cele 2.269 de locuri la buget şi 849 la taxă, 80 de locuri fiind alocate, separat, pentru absolvenţii liceelor din mediul rural. În total, pentru cele trei cicluri de studiu – licenţă, masterat şi doctorat, TUIASI va scoate la concurs peste 6.000 de locuri, dintre care 75% sunt bugetate, cu menţiunea că pentru masterat admiterea va începe de săptămâna viitoare.

Dacă în cazul locurilor pentru candidaţii din ţară numărul a rămas acelaşi, a fost suplimentat însă numărul de locuri pentru candidaţii români de pretutindeni. Faţă de 2019, ministerul a alocat cu 10% mai multe locuri la studiile de licenţă şi cu mai mult decât dublu la masterat şi la doctorat. În mod concret, sunt 330 de locuri  bugetate pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 900 de locuri cu taxă, doar la ciclul de licenţă. În ceea ce priveşte modalitatea de înscriere, candidaţii pot face acest lucru la fel ca în anii precedenţi, plătind o singură taxă de admitere şi depunând un sigur dosar cu care să se înscrie la toate facultăţile şi specializările Politehnicii, în ordinea preferinţelor. Ulterior, în funcţie de media de admitere şi de opţiunile alese, aceştia pot fi declaraţi admişi. Dosarele pot fi depuse online până pe 28 iulie. La Facultatea de Arhitectură ultima zi a înscrierilor este 15 iulie, în timp ce la Facultatea de Automatică şi Calculatoare ultima zi este 19 iulie.

„Contextul actual a lăsat clar să se înţeleagă că este nevoie de ingineri pentru revigorarea unor sectoare productive şi, mai ales, pentru dezvoltarea unora care în viitor pot oferi siguranţă societăţii umane în faţa unor provocări similare. Sunt convins că

atractivitatea studiilor la Politehnica ieşeană este în creştere şi vom solicita, ca în fiecare an, locuri suplimentare”, a declarat prof. rectorul Dan Caşcaval….https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-inceput-admiterea-la-facultate-la-iasi-azi-politehnica-de-luni-usamv–257868.html