spot_img
spot_img
20.2 C
Vaslui
06-iul.-2025

A început numãrãtoarea inversã pentru eliminarea hepatitelor virale

- Advertisement -

PROGRAM… Vesti bune pentru cele câteva mii de cazuri de vasluieni infectati cu diferite tipuri de hepatitã. La începutul acestei sãptãmâni, Ministerul Sãnãtãtii a lansat Planul Cadru National de control al acestei boli, prin care se doreste eliminarea hepatitelor virale pânã în anul 2030.

Planul privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030 are scopul de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problemã de sãnãtate publicã prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbiditãtii prin hepatite virale si prin complicatii ale acestora si prin asigurarea accesului echitabil la servicii de prevenire, testare si îngrijire pentru toti. Planul transpune în legislatia româneascã principiile directoare si obiectivele Strategiei globale a sectorului de sãnãtate privind hepatitele virale a Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, precum si Planul de actiune pentru rãspunsul sectorului de sãnãtate la hepatitele virale în Regiunea Europeanã a OMS, fiind totodatã un instrument de implementare a Strategiei nationale de sãnãtate 2014-2020. Potrivit ministrului Sãnãtãtii, Sorina Pintea, institutia pe care o conduce îsi asumã tintele pentru anul 2020 corelate cu cele propuse de OMS Europa. Printre acestea se numãrã: acoperire de 95% la vaccinarea hepatiticã B cu cele 4 doze prevãzute în Calendarul national de vaccinare (la nastere, la 2, 4 si 11 luni); acoperire de 95% la prima doza de vaccin hepatitic B administratã nou-nãscutilor în primele 24 de ore de la nastere; 75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatitã B si C si 95% acoperire cu profilaxie post-expunere la copiii nãscuti din mame infectate, prin administrarea HIBG (imunoglobulina specificã anti-VHB) nou-nãscutului în primele 12 ore dupã nastere, în asociere cu prima dozã de vaccin hepatitic B.

O incidentã mai mare în rândul populatiei judetului Vaslui

Dr. Otilia Bãlãnescu, medic primar, sefa sectiei Boli Infectioase Vaslui, a declarat cã în judetul nostru existã o incidentã mai mare a infectiei cu hepatita C. “În Vaslui existã o incidentã mai mare a infectiei în rândul populatiei, chiar si decât media pe tarã. Lotul cel mai mare de pacienti infectati cu acest virus este cuprins în intervalul de vârstã 40-65 de ani si care în antecedentele lor au primit niste transfuzii de sânge înainte de 1995. De atunci a început testarea sângelui si a derivatelor de sânge, deci nu ne mai întâlnim cu aceastã cale de transmitere. Circuitul pacientului cu Hepatita C din Vaslui este urmãtorul: este trimis de medicul de familie, se adreseazã sectiei noastre, unde avem posibilitatea sã investigãm prin servicii de tip ‘spitalizare de zi’, se face un consult clinic, se fac analize, o primã testare pentru virusurile hepatice, iar dacã se confirmã un astfel de test, de regulã noi îl repetãm printr-o tehnicã superioarã. Dacã si acel test este pozitiv, confirmãm cazul, iar pacientul urmeazã mai departe traseul. Acest lucru înseamnã cã avem anticorpii anti-virus C prezenti, iar atunci efectuãm o viremie. Dacã aceasta este detectabilã, trimitem apoi pacientii la Spitalul Clinic de Boli Infectioase. Tratamentul trebuie acompaniat si de un stil de viatã sãnãtos. Acest lucru înseamnã o alimentatie sãnãtoasã si o viatã echilibratã”, a declarat sefa sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.